1 Kasım 2015 seçimlerinde Eskişehir'de 232 bin 588 oy alan (%43,13) AK Parti birinci olmuştu. CHP ise 208 bin 699 (%38,70) oy aldı. MHP ise 68 bin 587 (%12,72) oyda kalmıştı. BBP ise 4174 oy (%0,77) toplamıştı.
HÜSRANA UĞRADI
Bu seçimlerin üzerinden yaklaşık 1,5 yıl geçti. 16 Nisan referandumunda AK Parti, MHP ve BBP 'Evet' için çalıştı. Bu sürede artan seçmen sayısını dikkate almadan üç partinin 1 Kasım seçimlerindeki oylarını toplasak 305 bin 340 çıkar. Aldıkları oy oranlarını toplasak %56,62 çıkar. Peki 16 Nisan'da Eskişehir'de Evet oyları nasıl çıktı? 236 bin 934 Evet oyu çıktı. Bunun oy oranı ise %42,4 oldu. Yani bırakın MHP ve BBP'nin artı oylarını, AK Parti'nin1 Kasım 2015'de aldığı oy oranının yaklaşık bir puan gerisinde kaldı. Türkiye'de 1,82'lik oy farkıyla Evet ipi göğüslerken, Eskişehir'deki Evetçiler tam anlamıyla hüsrana uğradı. Bence AK Parti, MHP ve BBP Eskişehir teşkilatları neden hüsrana uğradıklarını araştırmalı. Parti Genel Merkezleri Eskişehir'de yaşanılan hezimetin hesabını teşkilatlara keser mi, onu bilemem.
AK PARTİ'DEN DE HAYIR OYU ÇIKTI
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı hiçbir seçimde bu kadar çalışmadı. Harun Karacan ve Emine Nur Günay'ın da çalışmadığını hiç kimse söyleyemez. Odunpazarı İlçe Başkanı Volkan Doğan'da çok çalışanların başında geliyordu. Peki bu kadar çalışmaya rağmen neden '%42,4 Evet oyu' çıktı? AK Parti kadar olmasa da MHP'den ve BBP'den de 'Evet' oyları geldi. Oy oranlarına bakıldığında AK Parti'ye oy veren önemli bir kitlenin referandumda 'Hayır oyu' kullandığı ortaya çıkıyor. Devlet Bahçeli'nin işaretine rağmen, Eskişehir MHP tabanının en az %80'inin 'Hayır' oyu verdiğini gözler önüne seriyor. Merkez sağ seçmenin 'Hayır' dediğini ortaya koyuyor.
%48,59'LUK UMUT
Ben bunun böyle olacağını referandum öncesinde köşemde defalarca yazmıştım. Her Perşembe Rasim Kılıç ve Güray Ateş kardeşlerimle birlikte gündemi yorumladığımız ES TV'de Eskişehir'in Nabzı programında da bunun böyle olacağını ifade etmiştim. Eskişehir referandumda beni yanıltmadı. Tüm tahminlerim doğru çıktı. Eskişehir Nabzı'ndaki ilk referandum tahminimde 'Türkiye'de %50,2 Hayır, %49,8 Evet çıkar' demiştim. Seçimin bıçak sırtı geçmesi konusunda haklı çıkarken, 1,82'lik farkla Evetçilerin ipi göğüslemesiyle tahminim tutmadı. Ancak Türkiye'nin %48,59'lık kısmı yapılacak anayasa değişikliklerine 'Hayır' dedi. Bu oran küçümsenecek bir oran değil. Tüm devlet imkanlarının kullanılması, paraya, baskılara, medyaya, haksız rekabete rağmen alınan %48,59'luk 'Hayır oyu' ülkemin geleceği için beni umutlandırdı.

//////////

ILIMLI İNSANLARI KAÇIRDILAR
16 Nisan referandumu öncesinde Eskişehir'deki demokratik kitle örgütleri tarafından Evet ve Hayır Platformları kuruldu. Bu platformlar son güne kadar hummalı bir şekilde çalıştı. Görsel ve yazılı medyada basın açıklamaları yer aldı. Bu konuda bence Evet Platformu büyük yanlışa imza attı. Vitrine Eskişehir'in yapısına, kültürüne uygun, her kesime hitap edebilen ılımlı kişileri koymaları gerekirken, bunu yapmadılar. İnsanları ötekileştirdiği için kendi camiasında pek sevilmeyen, tepki toplayan, hatta geçmişte 'AK Parti'ye oy vermedim' diyen övünen isimleri öne çıkararak, büyük yanlışa imza attılar. Bunun sonucunda bırakın 'Evet için artı oy getirmek', Evet oyu vermeyi düşünen 'ılımlı insanları' bile kaçırdılar.
/////
ONLARIN ZAMANINDA SİYASETTE ZARAFET VARDI
Aydın ilinde Adalet Partisi ve DYP dönemlerinde deve dişi gibi iki isim hep öne çıkıyordu. Bu isimler İsmet Sezgin ve Nahit Menteşe idi.

'SİZ NE ZAMAN ÖLCENİZ?'
Önseçimlerde veya Genel Merkez atamasında Aydın'da hiçbir partili bu ikiliyi geçemiyordu. Her ikisi de kurulan her hükümette Bakan oluyorlardı. Bir önseçimde Sezgin birinci oluyor, Menteşe ikinci geliyordu. Başka bir seçimde ise Menteşe bir oluyor, Sezgin ikinci geliyordu. Aydın'da milletvekili olmak isteyen gençlerin önü bu iki isim yüzünden hep kapalıydı! Eski Bakanlardan Rifat Serdaroğlu Aydın'da yaşadığı bir anektodu kendi sosyal paylaşım sitesinden paylaştı. Serdaroğlu'nun anlatımıyla anektod şöyle gerçekleşmiş; 'Doğruyol Partisi Aydın İl Kongresini yapıyoruz!. Kürsüye, Umurlu Belediye Başkanı Evrenos Vardar çıktı ve Aydın şivesiyle; 'Abiler, kısa konuşçem. Sizlere bi soru sorcem! Ben doğdum, gözümü açtım İsmet Abi ve Nahit Abiyi gördüm! Ben Belediye Başkanı oldum, yine İsmet Abi ve Nahit Abi var. Anlaşıldı sizler ölmeden biz milletvekili olamecez! Sorum şu; Abiler, kusura bakmayın ama, siz ne zaman ölceniz?' Başta İsmet Bey ve Nahit Bey olmak üzere tüm salon kahkaha ile güldü… Yüzlerine karşı yapılan eleştirileri anlayışla kabul eden, hizmeti ilke edinmiş beyefendilerdi onlar.'

SİYASETİN İSMET
ABİSİYDİ
İsmet Sezgin ile yıllar önce röportaj yapmıştım. Gerçekten bilgili, dürüst, vatansever ve aydın bir insandı. Merhum Süleyman Demirel gibi siyaseten kendilerine yapılan eleştirilere kızmazdı. Zaten onların politika yaptığı yıllarda siyasette zarafet vardı. Yapılan açıklamalarda, mitinglerde siyasi rakiplerine hakaret etmezlerdi. Türk siyasetinde 'İsmet Abi' olarak büyük saygı duyulan Sezgin 7 Aralık'ta vefat etti. Bugün 85 yaşında olan Nahit Menteşe hayatta. Türk Siyaset dünyasını bir döneme damga vurmuş, dürüstlüğüyle herkese örnek olmuş Sezgin'e Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun. Menteşe'ye de sağlıklı uzun ömür diliyorum.

FOTO ŞAKA

MHP İl Başkanı Kadir Bıyık: Dündar bey MHP'nin oyları olmasaymış, Eskişehir'de %40'ın altına düşecek misiniz.
AK Parti İl Başkanı Dündar Ünlü: MHP, BBP 'Evet' verdiyse, Bizim 'Evet'ler ne oldu? Bizimkiler 'Evet' verdiyse MHP'nin BBP'nin 'Evet'leri nerede? Bunca yıllık muhasebeciyim, ben bu işin içinden çıkamadım.