Kahramanmaraş Pazarcık'ta meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki deprem 10 şehirde büyük yıkıma yol açarken,yüzlerce ölü ve binlerce yaralının olduğu deprem bölgesine Büyükşehir, Odunpazarı, Tepebaşı, dış ilçe belediyeleri ile ETO, ESO, Ticaret Borsası, Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı ve Eskişehirliler depremzedelerin yaralarını sarmak için yardım için seferber oldu.
BÜYÜKŞEHİR SU VE EKİPMAN GÖNDERDİ
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ekipleri yola çıktı. Büyükşehir Belediyesi, İtfaiye Daire Başkanlığı'nda görevli uzman arama kurtarma ekiplerini AFAD Koordinasyon Merkezi yönlendirmesiyle depremden etkilenen şehirlerden Adana'ya gönderdi.
Başkan Yılmaz Büyükerşen, İtfaiye Dairesi Başkanlığı'nda Genel Sekreter Ayşe Ünlüce ve Genel Sekreter Yardımcılarının da katıldığı 'Acil Durum Toplantısı'yaptı.
Toplantı sonrası içerisinde sismik arama kurtarma cihazlarının da bulunduğu arama kurtarma araçları ve ekipleri Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ayşe Ünlüce, Genel Sekreter Yardımcıları Deniz Kaplan, Senem Ekinci ve Şenol Kara tarafındanAdana'ya uğurlandı. Daha sonra Kalabak Tesislerine geçen Başkan Büyükerşen, ESKİ Genel Müdürü Oğuzhan Özen ve bürokratlar, burada hazırlanan 10 bin 80 adet 1,5 litre ve 10 bin 944 adet 0,5 litreden oluşan 1 TIR Kalabak suyunu deprem bölgesine gönderdi.
Ayrıca iş makinaları, mimar ve mühendislerden oluşan uzman personel hazırlıkları da tamamlandı. AFAD'dan gelen talebe göre iş makinası araç gereç sevkiyatı da gerçekleştirildi.
Diğer taraftan gerek belediyenin yapacağı, gerek vatandaşlardan gelecek yardım bağışları için organizasyon çalışmaları da başlattıldı. Vatandaşların kent merkezinde belirlenen noktalara yapacağı yardımları tasnif ederek en kısa sürede afet bölgelerine ulaştıracak.
VALİLİKTEN İKİ TIR GİYİM, TEKSTİL VE GIDA ÜRÜNÜ
Eskişehir Valiliğinin yapmış olduğu çağrı üzerine vatandaşların yapmış giyim, tekstil ve gıda ürünleri bağışları iki tıra yüklenerek deprem bölgelerine dağıtılmak üzere gönderildi. Valilik bugünde vatandaşlardan gelen yardım ve ihtiyaç maddelerini deprem bölgesine gönderecek.
ESKİŞEHİR'DEN 18 AMBÜLANS 100 PERSONEL GİTTİ
Deprem bölgelerinde görev yapmak üzere Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından İl Ambulans Servisi ve Eskişehir UMKE olarak toplam 18 ambulans, 4 UMKE aracı, 1 Mobil Komuta Aracı, 1 Tam Donanımlı Konteyner ve toplam 101 personel ivedilikle afet bölgesine gönderildi. Depremin meydana geldiği günden itibaren Eskişehir'den giden ekiplerden birisi Osmaniye, bir ekip Gaziantep, 16 ekipde Hatay bölgesinde hizmet veriyor. Ayrıca 4 UMKE ekibi de Adıyaman'da faaliyet gösteriyor.
Eskişehir İl Sağlık Afet ve Acil Durum Koordinasyon Merkezi (SAKOM) İl Sağlık Müdürü Prof.Dr.Uğur Bilge başkanlığında, İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Veli Görkem Pala koordinasyonunda 7/24 esasına göre bölgede ki ekipleri koordine ediliyor.
TEPEBAŞI GIDA, SEYYAR AŞ EVİ, İŞ MAKİNASI GÖNDERDİ
AFAD koordinasyon merkezi talebi doğrultusunda yardımlar, deprem bölgesine ulaştırılıyor. Tepebaşı Belediyesi önünden aşevi ve Tepebaşı Arama Kurtarma (TAK) Ekibinin de yer aldığı 45 personel, kamyonet, kamyon, otobüs, tır, iş makinesi, cenaze aracının yanı sıra battaniye, soba, mont, ayakkabı, kışlık çorap gibi ivedi ihtiyaçlar ile yola çıktı. Ayrıca Nihal-İsmail Akçura Aşevi personeli 15 gün boyunca bulunduğu bölgede 5 bin kişilik sabah kahvaltısı ve akşam yemeği servis edecek.
OBAK DA DEPREM BÖLGESİNDE
Odunpazarı Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi (OBAK), AFAD'ın koordinasyonunda Adana'ya doğru yola çıktı.
Odunpazarı Belediyesi ayrıca ardım kampanyası başlattı. Kampanyaya destek olmak isteyenlerin Odunpazarı Belediyesi Halk Market ve mahallelerde bulunan Halk Merkezlerinde soba, uyku tulumu, battaniye, ısıtıcı, kullanılmamış içlik, eldiven, atkı, bere, çorap, polar, bot, mont, bebek bezi, mama, biberon, hijyenik ped, ıslak mendil, sıvı sabun, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, el feneri yardımı yapmaları istendi. toplanacak.
ESKİŞEHİR'DEN 136 KİŞİ VE
24 ARAÇ DEPREM BÖLGESİNDE
Kahramanmaraş depreminin ardından Eskişehir Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü (AFAD) ile kentteki arama ve kurtarma ekiplerinden oluşan 116 kişi ve 20 araç ile
Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) Eskişehir ekibi 4 araç ve 20 personelle deprem bölgesine gitti.
ESO, ETO VE BORSA KAMPANYA BAŞLATTI
Sanayi Odası Yönetim Kurulunun başlattığı yardım kampanyasına sanayiciler duyarsız kalmadı. İlk etapda 2 Milyon TL para, bin adet battaniye, 600 paket bebek bezi, 100 adet elektrikli ocak,15 ıstıcı, 1,5 ton sıvı sabun, 250 gıda kolisi, 2 ton gıda malzemesi, 10 bin adet dezenfektan, 3 bin adet kışlık üst giysi, 200 koli havlu kağıt, 500 adet kışlık ayakkabı toplandı.
Ticaret Borsası'da depremzedeler için yardım kampanyası başlattı. Özellikle üyelerine ve kampanyaya destek vereceklere 'Tüplü Katalitik' soba çağrısında bulunularak, nakdi yardım için de Halk Bankası Sanayi Şubesinde hesap açtırdı. İlk etapda 2 bin battaniye alınarak dün deprem bölgelerine gönderildi.
Eskişehir OSB Yönetim ve Denetim Kurulu, Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası olağanüstü bir toplantı gerçekleştirdi.Toplantıda deprem bölgesine ilk etapta bir tır battaniye, ısıtıcı ve gıda malzemeleri gönderilmesine karar verildi.
Ticaret Odası da, odanın bünyesinde bulunan Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı bünyesinde organ üyeleri olarak ivedilikle yardım kampanyası başlattı. Toplanacak nakit para ile ısıtıcı, gıda, giyim, çocuk malzemeleri gönderilecek.
KAN BAĞIŞI İÇİN YARIŞTILAR
Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7.7 şiddetindeki depremin ardından Eskişehir'de vatandaşlar depremzedelere kan vermek için Türk Kızılay'ına koştu. Gerek İsmet İnönü Caddesi'nde bulunan gereksevilayet meydanına kurulan seyyar kan alma merkezleri önünde yüzlerce Eskişehirli uzun kuyruklar oluşturdu.
TÜRK EĞİTİM-SEN 200 BATTANİYE GÖNDERDİ
Türk Eğitim-Sen Eskişehir 1. Nolu Şubesi de üyelerden topladığı 200 battaniyeyi deprem bölgesine gönderdi.
DAK Adana'ya gitti
Dorlion Arama Kurtarma (DAK), Eskişehir'den 2 araç ve 16 kişilik ekiple deprem bölgesi Adana'ya gitti.
* * *

'İSTİFA ETMEDİM GÖREVİMİN BAŞINDAYIM'
Dünkü yazımda AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan'ın milletvekili aday adayı olmak için görevinden istifa ettiği bilgileri geldiğini yazmıştım.
Her ne kadar kendisi bana WhatsApp'dan 'yok' diye yazmış olsa da, söylentiler şehre yayılmıştı.
Dün yazımı okuyan AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan, istifa haberlerinin doğru olmadığını, görevinin başında olduğunu, Kahramanmaraş merkezli 10 ilde meydana gelen deprem nedeniyle AK Partili ilçe başkan ve belediye başkanları ile video konferans ile toplantı yaparak deprem bölgelerine yardım malzemeleri gönderilmesi için planlama yaptıklarını söyledi.
Çalışkan, deprem bölgesine gönüllü 100 genç gönderdiklerini, ayrıca YİKOP tarafından 300 araçla giyecek, içecek gıda maddesi gönderildiğini de belirtti.
* * *


DERS VEREN HİKÂYE:

ayşe'nim mutluluk gazyaşları
Okulun birinde bir öğretmen öğrencilerine, kendi seçtikleri bir konuda hikaye yazmalarını ister.
En güzel hikaye yazan öğrenciye 'bir çift çizme' hediye edecektir.
Bütün öğrenciler hikayelerini yazıp kağıtları öğretmenlerine verirler.
Öğretmen tek tek hikayeleri okur, hepsi birbirinden güzeldir. Bir türlü en iyi olanı seçemez. Bu olayı kura ile çözmeye karar verir.
Her öğrenci bir kağıda kendi adını yazıp çizmenin içine atar. Atılan isimler karıştırıldıktan sonra bir tanesi çekilir. Öğretmen yüksek sesle, 'AYŞE' diye okur okumaz, sınıfta büyük bir alkış kopar.
Kurayı Ayşe adında bir öğrenci kazanır.
Ayşe çizmelerine sarılarak mutluluk gözyaşı döker.
Eve gittiğinde öğretmen bu olayı ağlayarak eşine anlatmaya başlar. Eşi de:
'Tamam işte, bak ne güzel çözüm bulmuşsun, niye ağlıyorsun ki..?' der.
Öğretmen anlatmaya devam eder.
'Hiçbir öğrenci kendi adını yazmamış. Sınıftaki en yoksul arkadaşları Ayşe'nin adını yazmışlar. Çizmeleri sadece O'nun kazanmasını istemişler.'
* * *
Dünyada böyle güzel kalpli, merhametli, yardımsever çocukların çoğalması umuduyla…
* * *

FIKRA:

Türk İngiliz Ve Alman
Türk İngiliz ve Alman tuvalete girmişler. İngiliz tuvaletten çıkmış elini yıkamış ve 10 tane peçete kullanıp 'Biz İngilizler temizizdir' demiş. Sonra Alman tuvalete girmiş. Çıkınca elini yıkamış ve 1 peçete kullanıp 'Biz Almanlar çevreciyizdir' demiş. Son olarak Türk tuvalete girmiş. Çıktığında elini yıkamamış ve 'Biz Türkler elimize işemeyiz' demiş.
* * *