POLİMEKS Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca, memleketi Eskişehir'in Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in Odunpazarı'ndaki bir binayı müzeye dönüştürme planını öğrenince konuyu ortakları Cem Siyahi (Eskişehirli) ile Abdullah Gözener'e götürdü:
- Yılmaz Hoca, bir modern sanat müzesi planlıyor. Yapımını üstlenip elimizdeki eserleri de orada sergilesek.
Ortakları tereddütsüz kabul edince Büyükerşen'e başvurdu:
- Hocam, modern sanat müzesini Polimeks olarak yapmaya hazırız.
Polimeks'in 2.2 milyar dolara tamamladığı Aşkabat Uluslararası Havalimanı'nın açılışı sonrasında Tabanca ile sohbet ederken şirketin Kurumsal İlişkiler Koordinatörü Evrim Sümer anımsattı:
- Eskişehir'deki müzeyi anlatsanız...
Tabanca, aile ve şirket olarak ellerinde ciddi boyutta resim-heykel olduğunu vurguladı:
- Eserlerin bir bölümü ofisimizde. Çoğu İstanbul'daki sanat depomuzda korunuyor. Çeşitli sergilere bazı eserleri versek de, depoda durması içimize sinmiyor. O eserleri vatandaşlarımızın görebileceği kalıcı bir yerde sergilemek daha iyi olacak.
Büyükerşen'in onayını aldıktan sonra hazırlıklara başladıklarını kaydetti:
- Müzenin tasarımı için bu konuda dünyanın önde gelen ismi Japon mimar Kengo Kuma ile anlaştık. Projeyi hazırlatıp Anıtlar Kurulu'na başvurduk. İşe başlamak için Anıtlar Kurulu'ndan izin bekliyoruz.
Projenin müze, otel ve sosyal alanlardan oluştuğuna değindi:
- Bu proje, UNESCO'nun 'Dünya Mirası' listesinde yer alan Odunpazarı'na turizm açısından değer katacak. Proje, Odunpazarı'ndaki restorasyon çalışmalarının da bir parçasını oluşturacak.
Dünyada sergilenen eserler kadar müze mimarisinin de dikkat çekici olmasına özel önem verildiğine işaret etti:
- Biz de bu nedenle dünya çapında bir mimarla çalışmaya karar verdik.
Projenin 3 bin 300 metrekarelik alan üzerine kurulacağını belirtip ekledi:
- Proje için 6-10 milyon dolarlık bir bütçe ayırdık. İş yaptığımız ülke ve kentlerde bizden sonraki jenerasyonlara ilham kaynağı olacak işler bırakmak istiyoruz. Eskişehir'de bu projeyle o hedefe de ulaşacağız. Kompleksin kapılarını 2017 sonunda açmasını hedefliyoruz. Yukarıdaki bu satırlar Hürriyet Gazetesi Yazarı Vahap Munyar'ın dünkü köşe yazısında yer aldı. Eskişehir'e Bademlik'te beş yıldızlı otel kazandıran Polimeks'in kentimize modern bir sanat müzesi yapacak olmasını sevinçle karşılıyorum. Polimeks'in Eskişehirli sahipleri Erol Tabanca ve Cem Siyahi'yi kendi memleketlerine sahip çıktıkları için onları kutluyor ve takdir ediyorum…

*

ANADOLU LİSELİ GENÇLERİN ÖĞRETMENLERİNE DOKUNMA

Milli Eğitim Bakanlığı Eylül 2015'de Eskişehir'in en gözde okulları olan Eskişehir Anadolu (EAL) ve ETİ Sosyal Bilimler Lisesi'ni 'Proje Okulu' ilan etti. Sonra bu okullarda görev yapan 38 öğretmeni görevden alarak, yerlerine yeni atamalar yaptı.


HANGİ KRİTERLERE GÖRE?
Başka okullarda görevlendirilen öğretmenlerden bazıları 'haksızlığa uğradıkları' gerekçesiyle yargıya gitti. Mahkemeyi kazanan eğitimciler tekrar eski okullarına döndü. Ancak okul müdürleri bu öğretmenlere ders vermeyerek, 'Kendinizi okul seçin. İstediğiniz okullara gidin. Okul seçmezseniz, kadrolar dolacağı için kırsala gitmek zorunda kalırsınız' diye gözdağında bulundu. Milli Eğitim Bakanlığı Proje Okulları'ndaki kadrolaşmada hız tanımayarak, eğitim kurumunda 8 yılını dolduran öğretmenleri norm fazlası ilan edip, tayinlerini istedi. Böylece Türkiye'nin en başarılı okullarında kadrolar tamamen yenilenmiş olacak. Nitelikli ve başarılı öğretmenler görevden alınırken, yerlerine gelenlerin hangi kriterlere göre seçildiği merak konusu oldu?


'PROJE OKULU BAHANE
KADROLAŞMA ŞAHANE'


Çocukları başarılı Anadolu Liselerini kazanan veliler yaşanan bu durumdan son derece tedirgin. Gözde okullara yandaşların yerleştirilmesi amacıyla yapılan 'proje kıyımı' yüzünden Anadolu liselerinin başarı çıtasının aşağı düşmesinden korkuluyor. Hukuk tanımaz tutum içerisinde hareket eden Milli Eğitim Bakanlığı ve İl Milli Eğitim Müdürleri bu konuda hiçbir endişe duymuyorlar. Çünkü onlar 'Proje Okulu Bahane Kadrolaşma Şahane' türküsünü söylüyor. Onlar için bin bir emekle çalışarak o okulu kazanan öğrencilerin ve sınavla Anadolu Lisesi öğretmeni olup, yıllarca kendilerini geliştiren eğitimcilerin mağduriyetinin hiçbir önemi yok.


VEFA ÖRNEĞİ


İstanbul, İzmir ve Bursa'da uygulamadan tedirgin olan öğrenciler, bu duruma tepki gösterdi. Öğretmenlerinin başka okullara gitmesini istemeyen öğrenciler 'Öğretmenime Dokunma Kampanyası' başlattı. Kendilerinde büyük emekleri olan öğretmenlerine sahip çıkan liseli gençler, vefanın ve zulümlere karşı direnmenin en güzel örneğini gösterdi. Yaptıkları eylem ve protestolarla okudukları okullarının 'bir ticarethane, yandaş sendika ve cemaatlerin evi' değil de 'çağdaş' birer eğitim yuvaları olduğunu tüm ülkeye gösterdiler…

**

NOSTALJİ

KURT GENEL BAŞKANI BAYKAL'I UĞURLUYOR


17 yıl önce. Yıl 1999, 18 Nisan seçimleri öncesinde Eskişehir Odunpazarı Meydanı'nda düzenlenen mitingde halka seslenen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Havaalanı'nda özel bir uçakla ilimizden ayrılıyor. Fotoğrafta CHP 1. Sıra Milletvekili Adayı Kazım Kurt, 3. Sıra Milletvekili adayı Metin Tomsuk, 4. Sıra Milletvekili Adayı Kevser Öztürk, CHP Odunpazarı Belediye Başkan Adayı Muzaffer Solakoğlu Genel Başkanlarını uğurluyor. CHP o seçimlerde baraj altında kaldı. 1. Sıra Milletvekili Adayı Kazım Kurt milletvekili seçilemedi. 1999 seçimlerinde üzülen Kurt, 12 yıl sonra 12 Haziran 2011 seçimlerinde 2. Sıradan milletvekili seçildi. 30 Mart 2014 seçimlerinde de CHP'den Odunpazarı Belediye Başkanı oldu.

foto şaka

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt: Gaye Hanım Parti Meclisi Üyesi olarak, CHP'de en yetkili kişi sizsiniz. Sizin haberiniz olmadan ne Eskişehir'de ne de Ankara'da kimse bir şey yapmamalıdır.


CHP PM Üyesi Gaye Usluer: Kazım Bey, çok güzel konuşuyorsunuz da; İl Kongresi'nde 'Blok liste' dedim diye bana demediğini bırakmayanlar mı bunu yapacak?