Artan enflasyon ve gün geçtikçe zorlaşan hayat pahalılığı nedeniyle vatandaşlar geçim sıkıntısı yaşadığını her geçen gün ifade ediyor. Emekli maaşı ve asgari ücretliler başta olmak üzere her kesim zorluk yaşamaya devam ediyor. Maaşlara gelen zammı yeterli bulmayan vatandaşlara, “Ne kadar maaş alsanız yeterli olurdu?” diye sorduk. İşte halkın zam beklentisi...

 

VATANDAŞ CEHENNEM ATEŞİNDE


Ali Kolay: 
Emekli ve asgari ücretliler her gün dert yanıyor ama maaşları isterseniz 40 bin yapın yine dert yanarlar. Ben emekli olmadan önce 100 lira yetiyordu. Enflasyon sürekli artıyor. Torunlarım ‘Senin paran sana yetmiyor’ diyerek benden harçlık almıyor. Vatandaş cehennem ateşinde gibi. Denetim yok, denetim olmayan yerde de yönetim olmaz.

  

NASIL YETSİN? 


Ahmet Turan: 
Şu şartlarda en az 25 bin maaş almam yeterli olurdu. Ben bekarım, evim kira değil o nedenle bana 25 bin yeter ama evli birine yine yetmez. Evli birine en az 30 bin maaş gerekiyor. Kira 10 bin lirada başlıyor nasıl yetsin?

NEFES ALMAK İÇİN 20-25 BİN


Özcan Dönmez: 
Günümüz koşullarında en düşük emekli maaşı 20 bin olmalı. Hayat standartları da devreye giriyor bu noktada şehir merkezinde yaşıyorsanız 20 bin de yetmez. Aracınız varsa zaten asla yetmez. Ama insanların biraz daha nefes alması için en azından 20-25 bin olmalı.

ELİME BİR ŞEY KALMIYOR


Başer Gümüş: 
Türkiye şartlarında en az 35-40 bin lira maaş almak gerekiyor. Temel ihtiyaçlarımızı karşıladıktan sonra elime yatırım veya birikim yapacak bir para kalmıyor. Ben tek başına yaşayan biriyim ona rağmen. Daha çok çalışıyoruz, daha çok mesaiye kalıyoruz o da gençliğimizden gidiyor. 21 yaşındayım asgari ücretin üzerinde alabilmek için neredeyse 24 saat çalışıyorum.

Eskişehir'de eriğin fiyatı cep yakıyor Eskişehir'de eriğin fiyatı cep yakıyor

MAAŞ ÖNEMLİ DEĞİL


Şaban Taşlak: 
2008 yılında değiştirilen kanun nedeniyle SSK’nın yapısını bozdular. Bu yeni kanun emekliye verilen bir ceza. Bugün 10 bin maaş alıyoruz. Türkiye’de ki enflasyonun durdurulması için önce ilgili kişilerin müdahale etmesi lazım. Zamlarla ilgili ücret artışı gelince esnaf, tüccar herkes zam yapıyor. Bu durumlar düzelmeden maaş önemli değil.

GÜNEY SAHİLLERİ ALMAN TURİST DOLU

Berrin Arslan: Ne kadar yüksek alırsak o kadar iyi çünkü hayat koşulları çok kötü. Güney sahilleri alman turistlerle doluyken emekli bir yere gidemiyor. Bütün bir ömür çalış tam rahat edeceğin sıra hastanelerde geçsin ömrün ki onda da sıra yok. Eğer kirada değilsen en az 25 bin gelirin olmalı.

Kaynak: Sümeyra Balcı