Eskişehirspor'un yaşadığı bu zor günlerde Semih Şentürk'ün A Spor'a yaptığı açıklama dikkatimi çekti. Şentürk; 'Her şeyin bir sınırı var. Kongreden bir başkan çıkması için herkes bekliyor. Ben şehri ve taraftarları seviyorum. Kalmak istiyorum. Ama karamsarlık böyle devam ederse futbolcu bulamazlar' dedi. Takımın abi futbolcularından Şentürk'ün bu açıklaması ne kadar doğru? Daha kongre yapılmadan önce Semih neden felaket tellallığı yapıyor? ES ES'ten gitmek için kendine bahane arıyorsa; ona 'güle güle' diyorum. Zaten kendisi Eskişehirspor'a beklenilen katkıyı hiçbir zaman sağlayamadı. Eskişehirspor önemli bir markadır. İkinci lige de, üçüncü lige de, BAL'a da düşse değerinden hiçbir şey kaybetmez. Düştüğü gibi yine çıkar. Daha önce bunu yaptık, yine yaparız. Bir Semih gider, 10 yeni Semih gelir. Eski Juventus futbolcusu Pavel Nedved ne güzel söylemiş; 'Eğer bir takım düşerse futbolcular gider, adamlar kalır' diye. Juventus küme düştüğünde büyük yıldız olmalarına rağmen Nedved, Buffon, Del Piero takımdan gitmemişlerdi. Takım Kaptanı Fabio Cannavaro, Zlatan İbrahimoviç, Lilian Thuram, Zambrotta, Emerson, Patrick Vieira gibi yıldızlar ve Teknik Direktör Fabio Capello gemiyi terk etmişlerdi. ES ES'in yaşadığı bu zor süreçte takımda 'kimlerin adam, kimlerin de futbolcu' olduğunu göreceğiz...

******

ASLA YALNIZ YÜRÜMEYECEK


Eskişehirspor'un kaderini belirleyecek olan Genel Kurul bugün Yunusemre Kampusu Öğrenci Merkezi Salon 2016'da yapılacak.

SAHİPSİZ BIRAKILAMAZ
Ya salonda yeni yönetim oluşturulacak. Ya da Divan bir önceki kongrede olduğu gibi oturumu başlatıp, gündem maddelerine geçmeden 'kifayet-i müzakere' verecek. Böylece kongre yeni yönetimin oluşması için bir hafta daha ertelenmiş olacak. ES ES'e gönül veren herkes endişeli. Futbolda Anadolu İhtilali'ni yapan Eskişehirspor kuruluşunun 52'nci yılında sahipsiz bırakılamaz. Kentin en önemli dinamikleri olan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, iktidar ve muhalefet milletvekilleri, ilçe belediye başkanları ESO, ETO, Ticaret Borsası, Esnaf Sanatkarları Odaları Birliği bu duruma el koymalıdır. Eskişehirspor'u kısa olmasa bile uzun vadede kurtaracak yeni bir yönetimin işbaşına gelmesini sağlamalılar. Yanlış transferler ve harcamalarıyla takımı bu hale getirenlerde ellerini taşın altına sokmalıdır. Enkazın kaldırılması için kulübe maddi katkı sunmalıdır. Ben bu kaostan kurtulma konusunda karamsar değilim. Eskişehirspor bu kriz ortamından kurtulacak gücü sahip bir camiadır.

GÖNÜLDEN BAĞLI
Lig boyunca 'yağmura, soğuğa rağmen' büyük bir özveriyle takımlarını destekleyen Eskişehirspor Taraftarı, takımına 'nasıl gönülden bağlı olunduğunu' tüm spor kamuoyunu gösterdi. Bu büyük taraftar 'artık üzülmek' istemiyor. Onların heyecanı, tutkusu, takımına ve armasına sahip çıkması beni duygulandırırken, 35-36 yıl önceye çocukluk yıllarıma götürüyor. Liverpool'un siyah beyaz televizyonlarda izlediğim maçları hatırlıyorum. Benim kuşağım Liverpool maçlarını izleyerek büyüdü. Dalglish, Rush, Clamence, Souness, Kennedy kardeşler, Neal gibi yıldızları olan Liverpool'u çok sevmiştik. Şampiyon Kulüpler Kupası'na ambargo koyan Liverpool, o yıllarda İngiltere'nin en büyük takımıydı. 27 yıldır Preimer Lig'te şampiyon olamayan Liverpool hala İngiltere'nin en büyük takımı ve efsanesidir. Çünkü onları büyük yapan tribünlerde 'You'll Never Walk Alone' (Asla Yalnız Yürümeyeceksin) marşını hep bir ağızdan söyleyen taraftardır. Özellikle Kale arkasındaki KOP taraftarıdır.

'İNANDIĞIN SÜRECE'
Liverpool'un kendi evinde, deplasmanda, Avustralya, Çin, Brezilya'da oynadığı tüm maçlarda tribünler hep bir ağızdan 'Hayatın yollarında / Güneşin ışıkları da vardır, yağmur da /Güller de vardır, dikenler de.. /Kahkaha da, sancı da /Kilometrelerce yürürken /Çok sert dağlar da çıkar önüne, /Çöller ve çok derin vadiler de. /Bazen çok hoştur yürüyüş. /Bazen fırtınalar eser.. /O fırtınalı yollarda /Mucizeler de vardır, korkular da. /Sevgiyle coşarsın hep / Bazen gözyaşların damlar./ Bazen eğilirsin, bazen geriye düşer./ Hatalar yapılmak içindir, /Dersler öğrenmek için. / Ama istiyorum ki hiç unutma../ İstiyorum ki hep bil../ Asla yalnız yürümeyeceksin./İnandığın sürece!..' diye haykırır.

SANCILARI AŞACAK
Futbolda Anadolu Devrimi'ni yapan, İstanbul'un üç büyüğüne kafa tutan Eskişehirspor'u hep Liverpool ile özdeşleştiririm. Taraftarını da Liverpool'un duruşuyla takımına gönülden bağlı taraftarlarıyla bir tutarım. KOP taraftardan öte bir oluşumdur. Onlar takımlarını pazara kadar değil, mezara kadar desteklemekle ünlüler. Marşlarında dedikleri gibi, Onlar var oldukça Liverpool 'Asla yalnız yürümeyecek.' ES ES taraftarı en kötü anlarda bile takımının arkasında dimdik duran, takımın temposu düştüğünde tezahüratlarıyla futbolcuları coşturan büyük bir orkestradır. Bu büyük taraftar var oldukça Eskişehirspor asla yalnız yürümeyecek. Eskişehirspor efsane şarkıda olduğu gibi; dikenleri,dağları, çölleri, derin vadileri, fırtınaları, korkuları, gözyaşları ve sancıları aşarak; mucizeler gerçekleştirecek...

******

NOSTALJİ

ES ES'İN BÜYÜK KAPTANI VE ALMAN İMPARATORU


Tarih 20 Aralık 1975. Yer İnönü Stadı. Son Dünya Şampiyonu Batı Almanya ile Türkiye özel milli maç oynuyor. Almanların 'İmparator' lakaplı Kaptanı Franz Beckenbauer ile Türkiye A Milli Futbol Takımı Kaptanı İsmail Arca maç öncesi birbirlerine başarı diliyor. Eskişehirspor Anadolu'da Futbol İhtilalini yaparak, üç büyüklere kafa tuttuğu yıllarda takımın en önemli parçalarından birisi de İsmail Arca idi. Taraftarın 'Büyük Kaptan' diye sevgiyle bağrına bastığı Arca, 1948 yılında İnegöl'de doğdu. 1965 yılında Kırmızı Şimşeklere transfer olan Arca, ES ES'in Sevilla Zaferi'nde, 1971'de Türkiye ve Cumhurbaşkanlığı Kupası şampiyonluğunda ve 1972 yılında Başbakanlık Kupası şampiyonluğunda yer alan bir büyük efsaneydi. 27'si A olmak üzere 53 defa milli olan İsmail Arca Eskişehirspor'da 17 yıl aralıksız top koşturdu. ES ES'te sevincin yanında hüznü de yaşadı. Eskişehirspor 1981-1982 Sezonu'nda İkinci Lige düşerken takımın kaptanı İsmail arca idi. 1982 yılında futbolu Eskişehirspor'da bıraktı. 400 maçta ES ES'in kaptanı olarak sahaya çıktı. A Milli Takımda da Fatih Terim, Şenol Güneş, Mustafa Denizli ve Cemil Turan gibi önemli futbolcuların da kaptanlığını yaptı.

******

FOTO ŞAKA


Eskişehirspor eski Başkanı Mesut Hoşcan:
Halilciğim bu kadar borcu nasıl yaptın? Vallahi borçlanma konusunda gerçekten efsanesin.
Eskişehirspor eski Başkanı Halil Ünal: Bana para dolu kasa mı bıraktın da böyle konuşuyorsun? Senin bıraktığın borcu mu ödeyecektim? Üzerine biraz ben de borç ekleyip, gelen yönetime ikimizin mirası olarak bıraktım(!)

******

FIKRA

İLİŞKİMİZDEN KİME BAHSETTİN?


Futbol maçında seyirciler yanlış kararlar veren orta hakeme bağırmaktadırlar:
- İ... hakem, i... hakem!!!!
Bu çirkin tezahürat üzerine orta hakem, yan hakemlerden birinin yanına koşar ve şiddetle çıkışır:
- İlişkimizden kimlere bahsettin?