Bilindiği gibi bir canlının bedenindeki kılcal damarlar, dokularla etkileşimi en yoğun olan kan damarlarıdır.
Kılcal damarların ana damarlarla olan düzenli ilişkisi de hayranlık verici boyuttadır.
Ben toplumsal yaşamımızdaki bilim, sanat ve örgütsel içerikli etkinlikleri demokrasimizin kılcal damarlarına benzetirim…
Bugünkü yazımda, Eskişehir'imizde son bir hafta içinde katıldığım kılcal damar etkinliklerinden süzdüğüm kesitleri sizlerle paylaşmak istiyorum.
*******
TEÖ- DER GENEL KURULU
Türkiye Emekli Öğretmenler Derneği (TEÖ- DER) Eskişehir Şubesi Genel Kurul toplantısı, 14 Şubat 2018 günü Öğretmenevi'nde yapıldı.
TEÖ- DER, yirmi yılı aşkın bir süredir kentimizin demokratik yaşamındaki ve eğitim örgütleri arasındaki saygın yerini sürdürüyor.
Derneğin 332 üyesi, çoğu kadınlardan oluşan pırıl pırıl Cumhuriyet insanları…
Yoğun katılımın olduğu genel kurul toplantısının divan kurulunda, Murat KAHYAOĞLU ve Gülhan SELAMET gibi, demokratik öğretmen hareketinin önceki dönemlerinde önemli sorumluluklar yüklenmiş kişilere görev verilmesi çok ince bir kadirbilirlik örneğiydi.
Genel kurul toplantısı kaliteli ve düzenli bir biçimde sürdürüldü ve dernek organları demokratik bir seçim yöntemiyle belirlendi.
TEÖ- DER Eskişehir Şubesi'nin kuruluşundan beri yaptığı özverili çalışmalarla adeta derneğin simgesi haline gelen Sayın Hilal GÜRARSLAN'ın başkanlığında yönetim kurulunda Mualla YILMAZ, Sevinç ARTÜRK, Rukiye İLHAN ve Naciye İLHAN görev aldılar.
TEÖ- DER Eskişehir Şubesi'nin yönetim kurulunda görev alan arkadaşlara ve tüm üyelerini kutluyor, başarılı çalışmalarının devamını diliyorum

*******
'MART SANAT'TA M. HALİL ARIK ŞİİR DİNLETİSİ
Eskişehir Maarif Koleji öğretmenlerinden Eğitimci/ Yazar/ Şair M. Halil ARIK, 17 Şubat 2018 Cumartesi günü, Mart Sanat Galerisi'nde bir 'Şiir Dinletisi' düzenledi.
M. Halil ARIK'ın makaleler, anılar ve şiirlerden oluşan yirmi civarında kitabı var.
Şiirleri buram buram insanlık kokuyor…
Eşimle birlikte katıldığımız dinletide bana da söz düşünce; 'Halil Beyin şiirlerinin sıcaklığını, öğretmeni olarak Nabi AVCI'ya yazdığı o anlamlı mektubu ve sanatla demokrasinin ilişkisini kısaca dile getirmeye çalıştım…'
Sevgili M. Halil ARIK öğretmenimizi kutluyor; yürümekte olduğu uzun ince yolda umutlarının mutluluğa dönüşmesini diliyorum…
Birkaç ay önce açılan Mart Sanat Galerisi ise iletişim danışmanı Sevim ŞAHİN rehberliğinde, kaliteli ve içtenlikli bir ortamda, çağdaş demokratik yaşam özlemi içinde olan insanlarımıza sanat ve eğlence hizmetleri sunuyor. Yolları açık olsun.
*******
EBB-TSM KOROSU KONSERİ
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Türk Sanat Müziği (EBB-TSM) Korosu, 18 Şubat 2018 günü, Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi'nde muhteşem bir konser sundu.
Konserin başında, Kömürlü Termik Santrallerin zararlarını anlatan bir video gösterilmesi çok anlamlıydı.
Çünkü Eskişehir'i ve ülkemizi tehdit eden bu 'kara tehlikenin' bir an önce yok edilmesi gerekiyor…
Şef Ata SEVİN yönetimindeki EBB- TSM, gerek sahne düzeni gerekse sazların ve seslerin müzik kalitesiyle kentimizdeki diğer amatör korolara örnek olacak güzellikteydi.
Kongre Merkezini bin 200 kişilik salonunu hıncahınç dolduran 'Eskişehirli sanatseverlerin ilgisi ve şarkılara katılımı' ise tüm güzelliklerin üstündeydi…
Bu koroya emeği geçen ve katkıda bulunan herkesi yürekten kutluyorum.
Evet, 'sanat' demokrasi için çok önemli bir kan damarıdır…
Lütfen kendinizi ve demokrasimizi sanatsız bırakmayın…
*******
BAHAR BİLEN'E BAŞARILAR…
Eskişehir Lokantacılar Odası Genel Kurulu 11 Mart 2018 günü yapılacak.
Oda başkanlığına aday olanlardan birisi de bizim Bahar BİLEN.
Bahar kardeşimize 'bizim' dememin nedeni, kendisiyle 15 yıl önce (2003 yılında) 'iş ilişkisi' olarak başlayan tanışıklığımızın gelişen zaman içinde 'sıcak bir dostluğa' dönüşmesidir.
Açıkça itiraf etmeliyim ki, 2003 yılında açtığımız EĞİT- DER Lokalinin bugün kentimizin en güvenilir ve saygın lokallerinden birisi olmasında, Bahar BİLEN'in katkısı çok büyüktür.
Çünkü Bahar kardeşimiz, lokal işletmeciliğinde çok önemli olan 'güvenilirlik, içtenlik ve kalite' kurallarına titizlikle uymuştur, uymaktadır.
EĞİT- DER Eskişehir Şubesi lokalindeki bu başarılı işletmeciliğin, özellikle 'sorunsuz bir biçimde uzun süre sürdürülebilmesi' derneğimizin diğer şubeleri tarafından gıptayla izlenmektedir.
Bahar BİLEN'in, uzun süredir başarıyla sürdürdüğü çileli lokal işletmeciliği yanı sıra, birkaç yıl önce 'Rumeli Baharı' adı altında açtığı özel işletmesi de 'kaliteli ve içtenlikli bir yemek ve eğlence merkezi' olarak müşterilerinden ilgi ve takdir görmektedir.
Bu duygu ve düşünceler doğrultusunda, Bahar BİLEN'in Lokantacılar Odası Başkanlığı görevini başarıyla yürüteceğine inanıyorum ve kendisine başarılar diliyorum.
Demokrasimizin hizmet sektörünün kılcal damarlarında da 'kaliteli ve güvenilir yöneticiler bulundurmanın' çok önemli olduğu unutulmamalıdır.
******
SÖZÜN ÖZÜ
Bugünkü yazımızı artık çağdaş insanlığın ortak malı olmuş bir özlü sözle bitirelim:
' Bir ülkedeki DEMOKRASİ; o ülkedeki bilimin kalitesi kadar KALİTELİ, o ülkedeki sanatın güzelliği kadar GÜZEL, o ülkedeki örgütsel yaşamın gücü kadar GÜÇLÜ'dür…'
Yaşamımızdaki tüm iyi, güzel ve doğru şeylerin çoğalması dileklerimle…
Sağlıkla, sevgiyle, dostlukla…
NOT: Eskişehir'deki tüm demokrasi güçleri tarafından birlikte düzenlenen ve 24 Şubat Cumartesi günü Saat 13.00'te Sıhhiye Meydanı'nda yapılacak olan 'Kömürlü Termik Santral İstemiyoruz' mitinginde buluşalım.