Yine şehit haberi yine yürekler yandı, onca annenin, babanın, eşlerin, çocukların, sevdiği şehit olan genç kızların, gözü yaşlı kaldı.
Şehidime ağladım birinci makalemizde, sadece bir kızımızın duygularını dile getirmiştik. Oysaki binlerce gözyaşı, binlerce duygu seli var.
Şehit cenazelerine her gidişimde yüreğim sızlıyor. Üzülüp, kahroluyorum.
Bir anne feryadı yeri göğü inletiyor. Kız Kardeşim, Annenin, soğuktan buz kesmiş ellerine, kendi eldivenini çıkarıp giydiriyor, acıdan kapanmış gözlerini yavaşça aralıyor, kısılmış sesiyle 'Yavrumla bende öldüm' diyor. Bir Anne oracıkta yavrusuyla ölüyor.
Bir Baba, tabuta sarılıyor. 'Yavrum beni bırakıp nerelere gidiyorsun yavrum? Kuzum babam diyen dillerini yerim. Oğlum 'babam' derdin, kuzum. Sarıl babam, sarıl babam, kuruttun beni babam, kuruttun' diyor.
Bir Eş, 'Kalk son bir kere sarılayım' diye feryat ediyor. Eşinin mezarına kapanarak uzun süre gözyaşı döküyor. Mezar taşlarının her bir karesini öpüyor.
Bir sevdiği, Uzaktan bakıyor, öldüğüne inanmak istemiyor. Hayır, o değil, o yaşıyor diyor. O çok güçlüdür kolay kolay ölmez! Yüzünde yağmur seli gibi gözyaşı, amaçsız, gücü takati kesilene kadar koşuyor.
Aradan günler geçiyor, bir hafta geçiyor gelmiyor, aramıyor sormuyor. Yavaş yavaş anlamaya başlıyor ki o şehid oldu. Bir gün bile aramadan sormadan duramazdı diyor.
Mezarına gidiyor. Mezarına sarılıyor, Hani evlilik hazırlığı yapıyordun ya? Tek başına karar veriyorsun diye kızıyordum.
Kalk diyor, artık kızmayacağım, evlenelim. Yeter ki ölme.
Akşama kadar sevdiğinin yanından ayrılmıyor, arkadaşları ayırmak isteyince, onu' da alalım 'O burada üşür' diyor.
Hastaneye götürüp sakinleştiriyorlar.
Bir evlat, tabutun arkasından haykırıyor 'gitme Baba'
***
Şehitlerimiz, vatanına, analarına, babalarına, kardeşlerine, eşlerine, evlatlarına, sevdiklerine doyamadan gittiler.
Sevenleri ise yıllar geçse de gözleri hep yaşlı kalacak, onlar bir kere öldüler ama sevenleri onların hasretiyle her gün ölecek.
***
Kandan nemalanan, şiddetten faydalanan, kötülükten yararlanan, çevremizde yuvalanan katiller, şrfszlr dilerim hepiniz kahrolun. Rabbim belanızı versin inşallah.