Yıllarını MHP'ye vermiş üç arkadaşımla sohbet ettim. Onların 7 Haziran seçimleri ve MHP ile ilgili yaptıkları tespitler dikkatimi çekti.

ADAY ADAYLARI PARTİDEN AYRILMADI

Bu dostlarımız parti içerisinde mikro milliyetçilik yapılanmaları yüzünden MHP'nin Eskişehir'de ikinci vekili çıkaramadığını savunarak, şu görüşleri dile getirdiler; 'MHP'de teşkilatları bir arada tutan kurallar ve gelenekler vardır. Bunların en üstünde 'Lidere sadakat' hiç tartışılmaz. Eskişehir'de bu kurallar ve özellikle liderimizde çok sorgulanır oldu. Seçimde de çok başarılı olduğumuz söylenemez. Ancak seçimden sonra hiç bir kimse seçim sonuçlarını değerlendirecek tartışacak platform oluşturmadı. Seçimde rüzgarı arkamıza alacak büyük organizasyonlar hiç yapılmadı. Adaylar kendi başlarına insanlara ulaşmaya çalıştı. Bu durumda her insana ulaşmakta mümkün olmadı. Büyük mahallelerde davetiyeler basılıp her hangi bir toplantı salonunda seçmenle adayları buluşturacak organizasyonlar yapılsaydı, iki vekil çıkarmak kaçınılmazdı. Ayrıca seçimden önce aday adayları temayül yapılacak diye parti binasından ayrılmadılar. Delege ya da yönetim kurulu üyeleri ile diyaloglarla uğraştılar.'

'EMİRDAĞ LOBİSİ MHP'DE ETKİLİ OLDU'

İl Başkanlığının önüne geçmeye çalışan gruplar ve yan kuruluşların olduğunu da vurgulayan MHP'li dostlarımız, 'Bu gereksiz rekabete ve enerji azalmasına neden oldu. Mikro milliyetçilik yüzünden parti içinde kulisler yapıldı. Kendilerine yakın daha az tanınır adaylarla yola çıkıldı. Bu yüzden oylarımız CHP'ye kaydı. Bizim başarısızlığımız CHP'ye üçüncü vekil kazandırdı. Bunu anlamak hiçte zor değil. Son yerel seçimlerde aldığımız oylarda CHP'ye kaymalar çok bariz görülmekte. Son zamanlarda partimizde ve yan kuruluşlarda Emirdağlı lobisi çok güçlendi. İl Başkanı Oğuz Sever başta olmak üzere il yönetiminin birçoğu Emirdağlı, Tepebaşı ilçe başkanı Ahmet Boztepe Emirdağlı yönetimi de keza yine öyle. Disiplin kurulu üyeleri üst kurul delegelerinde de Afyonlular ağırlıkta. Afyona bağlı ilçeler özellikle Emirdağ dernekleri ve vakıfları sayısı ilimizde çok artı. Emirdağ Köyleri Dernekleri de anımsanmayacak kadar çok. Sanatsal ve sosyal derneklerde Emirdağlılar başı çekiyor. TÜRKAV Başkanı Emirdağlı. Türk Eğitim-Sen Başkanı Emirdağlı. Durum böyle olunca da Emirdağ lobisi Eskişehir'de MHP'yi 'idare eder' duruma geldi. Partimizde çok güçlü olmalarına rağmen oyları partimize çekmeyi de başaramadılar. Emirdağlılar çekim merkezi partimize kanalize edilse ikinci vekil kaçınılmazdı. CHP' den 3. sırada seçilen milletvekilinin Emirdağlı olması da bizim açımızdan oldukça düşündürücü' diye konuştular.

'HESAP SORULMALI'

Partideki mikro milliyetçilik yüzünden yaşanan sıkıntıların masaya yatırılması gerektiğini ifade eden MHP'li arkadaşlarımız şu görüşleri dile getirdi; 'Gerek kongrelerdeki bölünmüşlük, gerekse mevcut vekilimiz ve Genel Başkan Yardımcımıza yapılan muhalefette seçimden sonra partililerimiz arasında soğukluğa sebep oldu. Bu yüzden Ruhsar Hanıma tepkiler oluştu. Genel seçimlerde yerel seçimlere nazaran oylarımız artarken bu sefer yerel seçimlerdeki oyu yakalayamadık. Özellikle Odunpazarı'nın en büyük mahallesi olan Emek'te 3. parti olduk. Bu mahallede ve diğer mahallelerde oylarımız CHP'ye kaydı. İşte bu yüzden bir an önce bu seçim sonuçları masaya yatırılmalı. En tepeden en aşağıya kadar sorumlulara hesap sorulmalı. Seçim önü kavgaların yaşanmaması için parti içinde herkes elinden geleni yapmalı. Gerekirse kırılan kollar yen içinde kalmalı. Seçim önünde bir daha kavgalar yaşanmamalı.'

----------------------------------------------------------------------------------------------

BAYKAL SARAR FRAKIYLA TBMM'Yİ AÇTI

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 25. Dönem açılışı en yaşlı üye sıfatıyla Geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal tarafından yapıldı. 7 Haziran'da seçilen yeni milletvekilleri yemin etti. TBMM'de bir gelenek bozulmadı. Daha önceki meclis açılışlarında olduğu gibi Geçici Başkan Deniz Baykal'ın giyeceği frak Eskişehir'de SARAR tarafından dikildi. Dikilen frak ile ata yaka gömlek, yelek, papyon ve ayakkabı, SARAR Protokol Müdürü Alaattin Çoban ve SSARAR Ankara Mağazaları Koordinatörü Hakan Ünver tarafından Ankara'da Deniz Baykal'a teslim edildi. Baykal bir Dünya markası olan SARAR'ın frakını çok beğendiğini söylemiş. Baykal'ın TBMM'nin 25. Dönem açılışını SARAR frakıyla yapması Eskişehirlileri gururlandırdı.

NOSTALJİ

TÜRKİYE'NİN KADIN YILDIZ SANATÇILARI ESKİŞEHİR'DE

1950'li yılların ortaları. Dönemin en ünlü tiyatro sanatçıları bir turne kapsamında Eskişehir'e geliyor. Araştırmacı-Yazar Ahmet Atuk'un koleksiyonuna ait tarihi fotoğrafta dönemin önemli kadın starları Bedia Muvahhit, Cahide Sonku ve Şaziye Moral dikkati çekiyor. Ünlü yıldızlar oyunlarını izleyen Eskişehirli sanatseverlerle hatıra fotoğrafı çektiriyor. O yıllarda genç bir delikanlı olan Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir'in büyük sinema emektarı Ethem Arda, Dr. Burhan Cemalcılar, O yıllarda Yunus Emre İlkokula Müdür Yardımcısı olan merhum Nezir Sayın ve merhum Orhan Zeytinler'de tarihi fotoğrafta yer alıyor.

Türkiye'nin ilk Müslüman kadın tiyatro sanatçısı olan Bedia Muavvit 1994'de, Türk Sinemasının ilk kadın starı olan Cahide Sonku 1981'de Muavvit'ten sonra Türkiye'nin ikinci Müslüman kadın tiyatro sanatçısı Şaziye Moral 1985'de vefat ettiler. Bu üç ölümsüz sanatçı sayesinde kadınlarımız tiyatro ve sinema sanatında büyük ilerlemeler kaydetti…

---------------------------------------------------------------------------------------

FOTO ŞAKA

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer: Gaye Hanım AKP ile koalisyona girersek halka ne deriz? Biz muhalefette kalalım. Böylece yıpranmayız.

CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer: Utkucuğum yıllardır muhalefetteyiz. Ama hep yıprandık, oyumuz mu arttı? Koalisyon hükümetinde CHP'ye Sağlık Bakanlığı verilse iyi olmaz mı? Ablanda belki Sağlık Bakanı olur.

CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel: Bendeki de şanş mı? Zoru başar, üçüncü sıradan milletvekili seçil. Üç ay sonra erken seçim olsun. Öyle böyle koalisyon kurulsun da dört ay değil, dört yıl vekillik yapayım. Seçildiğime değsin.