1960'lı yıllarda bazı gazeteler ya da dergilerde yayınlanan meşhur pehlivanların güreş tutmalarını anlatan yazı dizileri vardı.

GERÇEKTEN ENGELLENİYOR MU?
Güreş tutan iki pehlivandan birisi yazının sonlarında tam kündeye getirmiş diğer pehlivanı tuş etti edecek, ancak ertesi gün bir bakmışsınız öbür pehlivan bir karşı hamleyle kurtulmuş bu durumdan… Bu durum günlerce sürerdi. Bu yazı dizilerine pehlivan tefrikası denirdi. Daha sonra ki yıllarda ardı arkası gelmeyen işler için 'Pehlivan tefrikasına döndü' tabiri kullanılmaya başlandı. Bu tabir, genellikle anlattıklarının sonu gelmeyen pek de aslı astarı olmayan kişilerin ifadeleri için kullanılır. Kazım Kurt'un başkan seçilmesiyle birlikte Odunpazarı Belediyesi'nin projeleri AK Partili Büyükşehir Meclis Üyeleri tarafından sistematik olarak engellenmeye çalışıldığı iddia ediliyor. En son olarak Odunpazarı Belediyesi'nin Türkmentokat Mahallesi'nde yapılması planlanan 'Güneş Enerji Santrali Projesi' AK Partililerin oylarıyla ret edildi. Kazım Kurt yaptığı tüm projelerde AK Parti engeline takıldığını savunurken, AK Partili Meclis Üyesi Nuri Temizsoy Geçtiğimiz haftaki Meclis Toplantısı'nda 'Odunpazarı Belediye Meclisi'nde gündeme dahi almadığımız konular var. 5 Kasım 2015'ten beri bekleyen konular var. Mehmet Gedik Okulunun konusunu bekletiyorsunuz' diye sert çıktı.

HEP Mİ KAZIM KURT HAKLI?
Temizsoy bu sözlerle Kurt'a 'Sen Odunpazarı Meclisi'nde bizim istediğimiz konuları komisyonda bekletir veya çoğunluğun gücü ile ret ederseniz, Büyükşehir'de aynı muameleyle karşılaşırsınız' diyor. Temizsoy'un bu sözleri 'Odunpazarı'nda kim kimi engelliyor?' sorusunu akıllara getirdi. Maalesef Kurt hala CHP'deki o örgütçü, mücadeleci kimliğiyle Belediye Başkanlığı yapıyor. Sorunları diyalogla, karşısındaki grubun isteklerine kulak tıkamadan çözmeye çalışsa bu kadar çok engelle karşılaşacağını hiç sanmıyorum. Ama Kurşunlu Külliyesi'nden, Şehr-i Derya Parkı'na, Hamamyolu Projesi'nden Sanayi Çarşısı'na, Gökmeydan Pazarı'ndan Gündoğdu'ya kadar tüm sorunların kavga ve mahkemelerle çözülmeye çalışılması 'Hep mi Kazım Kurt haklı. Hep mi AK Partiler mi suçlu?' serzenişlerine neden oluyor. Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç Büyükşehir Meclisi'nde Kurt kadar neden engellenmiyor? Bence Kurt bu konularda kendisiyle ilgili bir özeleştiri yapması gerekiyor. Temizsoy'un dediği AK Partililerin isteyip de komisyonda bekleyen konular neler? Başkan Kurt ve AK Partililer yıllardır pehlivan tefrikalarıyla birbirlerini tuş etmeye çalışırken, olan o bölgedeki vatandaşa oluyor…

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
BAZEN BİR HAKARET EN BÜYÜK İLTİFAT OLABİLİR
Yıl, 1879... Gazetecinin biri, Victor Hugo'ya soruyor: 'Eserleriniz ve siz bugüne dek çok olumlu eleştiriler aldınız, çok övüldünüz. Bunlar arasında sizi en çok hangisi hoşnut etti?' Hugo başlıyor anlatmaya: Karlı bir kış gecesiydi. Eş dostla yiyip içmiştik. Mesafe kısa diye, evime yaya olarak dönüyordum. Fena halde sıkışmıştım. Hızlı adımlarla, malikanemin bahçe kapısına vardım. Kapı kilitliydi. Var gücümle uşağıma seslendim: 'İgooooooor!' Defalarca haykırmama karşın İgor'un beni duyduğu yoktu. Sidik torbam Atlas Okyanusu büyüklüğüne ulaşmıştı. Altıma kaçırmak üzereydim. Yaşlılık işte. Çaresiz, bahçe duvarına yanaştım, etrafa bakındım, görünürde kimse yoktu, fermuarımı indirdim ve su dökmeye başladım. Tam o sırada arkamda bir at arabası durdu. Hiç kıpırdamadan, sessizce işiyordum. Arabacı nefret dolu bir sesle 'Seni haddini bilmez, buruşuk o... çocuğu! O işediğin Sefiller'in yazarı Victor Hugo'nun duvarıdır!' dedi.
'İşte, hayatımda duyduğum en iltifat dolu söz buydu.'
-------------------------------------------------------------------------------
NOSTALJİ
EFSANE KAPTAN ARCA İMPARATOR İLE BİRLİKTE


Tarih 20 Aralık 1975. Yer İnönü Stadı. Son Dünya Şampiyonu Batı Almanya ile Türkiye özel milli maç oynuyor. Almanların 'İmparator' lakaplı Kaptanı Franz Beckenbauer ile Türkiye A Milli Futbol Takımı Kaptanı İsmail Arca maç öncesi birbirlerine başarı diliyor. Eskişehirspor Anadolu'da Futbol İhtilalini yaparak, üç büyüklere kafa tuttuğu yıllarda takımın en önemli parçalarından birisi de İsmail Arca idi. Taraftarın 'Büyük Kaptan' diye sevgiyle bağrına bastığı Arca, 1948 yılında İnegöl'de doğdu. 1965 yılında Kırmızı Şimşeklere transfer olan Arca, ES ES'in Sevilla Zaferi'nde, 1971'de Türkiye ve Cumhurbaşkanlığı Kupası şampiyonluğunda ve 1972 yılında Başbakanlık Kupası şampiyonluğunda yer alan bir büyük efsaneydi. 27'si A olmak üzere 53 defa milli olan İsmail Arca Eskişehirspor'da 17 yıl aralıksız top koşturdu. ES ES'te sevincin yanında hüznü de yaşadı. Eskişehirspor 1981-1982 Sezonu'nda İkinci Lige düşerken takımın kaptanı İsmail arca idi. 1982 yılında futbolu Eskişehirspor'da bıraktı. 400 maçta ES ES'in kaptanı olarak sahaya çıktı. A Milli Takımda da Fatih Terim, Şenol Güneş, Mustafa Denizli ve Cemil Turan gibi önemli futbolcuların da kaptanlığını yaptı.
----------------------------------------------------------------------------------

FOTO ŞAKA

AK Parti MKYK Üyesi Emine Nur Günay: Dündar Bey, Büyükşehir Belediye Başkan adayı olursam, karşıma Büyükerşen'de Ataç'ta çıksa kesin kazanırım.
AK Parti İl Başkanı Dündar Ünlü: Hah hah hah! Emine Hanım madem bu kadar güçlüydünüz de referandumda Eskişehir'de neden 'Evet' çıkmadı.