Vali Güngör Azim Tuna'nın 'Atatürk Stadyumu arazisine kent meydanı yapmıyoruz. Oraya Anadolu Üniversitesi'nin birimleri yapılacak' sözleri şehirde büyük tartışmaya neden oldu.

VALİYİ KİMSE
YALANLAMADI
AKP Eskişehir Milletvekili Salih Koca, 'Meydan da geri adım yok' dedi. Ancak Koca'nın Vali'nin son sözlerini yalanlamaması kafalarda soru işareti bıraktı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, AKP Eskişehir Milletvekili Salih Koca, Vali Güngör Azim Tuna, AKP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Harun Karacan, AKP eski İl Başkanı Süleyman Reyhan, şimdiki İl Başkanı Dündar Ünlü'nün Eskişehir'e kent meydanı yapılması konusundaki sözlerini derleyerek onlara, 'Hani verdiğiniz sözler, hani kent meydanınız nerede?' diye sormuştum.

KİM NEGATİF
KAMPANYA YAPIYOR?
Salih Koca 5 Şubat 2014'de Eskişehir'de yapılan yatırımlarla ilgili TBMM Kürsüsü'nde yaptığı konuşmada, 'Kaldırılacak olan şehir merkezindeki stadyum alanı Türk Dünyası Kültür Başkenti meydanı olacak. 54 bin metrekare alan üzerine tüm Eskişehirlilerin özlemi olan şehir meydanı yapılacak. Her fırsatta dile getirilen meydan taleplerine cevap hükümetimizden gelmiş olacak. Böylelikle Eskişehir Halkı onlara yaraşır, nefes alabilecekleri doğal dokuya sahip bir meydana kavuşmuş olacak' demişti. 9 ay önce Kent Meydanı konusunda bu kadar kesin konuşan Salih Koca bugün niye açık konuşamıyor? Atatürk Stadyumu arazisine kent meydanı yapılmasını isteyenlerin açıklamalarını neden 'negatif kampanya düzenlemekle' suçlayabiliyor? 'Kent meydanı zaten yapmıyoruz oraya. Biz Anadolu Üniversitesi'nin bir kısmını şehir merkezine taşıyoruz' diye onlar mı söyledi? Burada negatif kampanya yapılıyorsa, bu sözleri söyleyen Vali yapmış olmuyor mu? Vali'nin dediği doğruysa, Salih Koca 9 ay önce TBMM Kürsüsü'nde '54 bin metrekare alan üzerine tüm Eskişehirlilerin özlemi olan şehir meydanı yapılacak' diye neden konuştu?

'YAPILAŞMA
OLMAYACAK'
DİYE NEDEN
DEMİYOR?
'Kent Meydanı'nda geri adım yok. Söz verdiysek o söz yerine getirilir' demekle olmuyor. Salih Koca diyebiliyor mu ki; 'Vali'nin dedikleri doğru değil. Anadolu Üniversitesinin birimleri oraya taşınmayacak. 54 bin metrekare alan Kent Meydanı olacak. Orada hiçbir yapılaşma olmayacak' Kent Meydanı yapılacağı sözü verilen alanın bir kısmını betonlaştırmak için kapalı kapılar ardında planlar yapanların panik içerisinde yaptıkları açıklamalar Eskişehir halkını şaşırtıyor. 2015 Haziran'ında Genel Seçimler var. Eskişehirli, kent meydanı konusunda verdikleri sözü tutmayanlardan ve bu konuda kendisini kandırmaya çalışanlardan mutlaka hesap soracaktır.

---------

'SENDİKAMIZIN İTİBARINI ZEDELEDİ'

20 Ekim Pazartesi günü Sonhaber'in manşetinde yer alan 'Derse Girmeyen Sendika Başkanına Maaş Kıyağı' haberi kentte büyük yankı yaratırken, Milli Eğitim Müdürlüğü bu skandal olayla ilgili soruşturma açmıştı.

GEREKİNİ YAPARIM DEMİŞTİ
İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen altı gün önce Sonhaber'in haberinden sonra bu olayla ilgili inceleme başlattığını belirterek, 'Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne, TOKİ Savaş Kubaş Anadolu Lisesi ve Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüklerinden bu konuyla ilgili yazılı bilgi istenmesi talimatını verdim. Bu bilgileri bir rapor haline getirip, bana sunacaklar. Bana gelen raporda, sizin haberinizde belirttiğiniz gibi, Sendika Başkanı Muammer Karaman ve ilgili okul yöneticilerinin suç, kusur ve ihmallerinin olduğu ortaya çıkarsa, gerekeni yaparım' demişti.

16 GÜN OLDU
Gazetemizde bu haber çıkalı 16 gün oldu. TOKİ Savaş Kubaş Anadolu Lisesi ve Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürleri kendilerinden istenilen yazıları Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne göndermelerinin üzerinden 10 günden fazla süre geçmiş. Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bu yazıları inceleyip, bir rapor haline getirmesi gerekiyor. Rapor hazırlandı mı? Bilemiyoruz. Ancak İl Milli Eğitim Müdürünün önüne hala bir rapor gelmemiş.

'ZARAR VERDİ'
Bu konuyla ilgili Eğitim Bir-Sen Üyesi çok sayıda eğitimciden telefon aldım. Onların bana söylediklerini siz okurlarım için şöyle özetledim; 'Sendika Başkanımız Muammer Karaman haberde denildiği gibi hiçbir derse girmeden maaş almışsa ona hak ettiği ceza verilmeli. Kesinlikle birileri onu kollamamalı. Bu soruşturmanın üzeri kapatılmamalı. 9 Kasım'da kongremiz var. Karaman gazetenizde kendisiyle ilgili iddialarla ilgili neden bir açıklama yapmıyor. 'Ben dersime gittim. Maaşımı hak ettim. İşte okula gittiğimi kanıtlayan belgeler. İşte imzalarım. İşte şahitlerim' demiyor. Veya diyemiyor. O'nun bu sessizliği haberin ne kadar doğru olduğunu bizlere gösteriyor. Kendisi derse gitmediği halde maaş alarak, sendikamıza büyük zarar vermiştir.

NASIL İÇİNE SİNDİREBİLİYOR?
Kamuoyu nezdinde Eğitim Bir-Sen'in itibarını zedelemiştir. Eğitim Bir-Sen Başkanı olacak birisi yanlış yapmamalı. Her hareketiyle örnek olmalıdır. Eğitim Bir-Sen'e üye olan eğitimciler, çalıştıkları kurumlarda kendi başkanlarının yanlışlarını savunmak durumunda bırakılmamalı. Kendisini bu konuda aklamadan kongrede başkan adayı olmayı nasıl içine sindirebiliyor? Kongrede delege olan arkadaşlarımız Karaman'a 'Derse girmediğin halde maaş almayı nasıl içine sindirebildin?' diye hesap sormalıdır.'

ÜZERİNİN KAPATILMASINA
ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ
Bazı güçlü kişilerin Karaman'a, 'Yaptığın yanlışlar nedeniyle sendika çok zarar gördü. Sen de çok yıprandın. Kongrede kesinlikle başkanlığa aday olma' dediği iddia ediliyor. Karaman, tüm olumsuzluklara rağmen aday olacak mı? Bir liseye okul müdürü yapılacak mı? Kendisine derse girmeden maaş aldığı için ceza verilecek mi? Yoksa soruşturmanın üstü mü kapatılacak? Bunu bekleyip göreceğiz. Ancak şunu herkes bilmelidir ki; Sonhaber Gazetesi olarak 'Derse Girmeyen Sendika Başkanına Maaş Kıyağı' skandalının takipçisi olacağız. Bu skandalın üzerinin kapatılmasına asla izin vermeyeceğiz…

***********

NOSTALJİ

O BİR KARAOĞLAN, HALKÇI ECEVİT'Tİ
17 yıl önce. Yıl 1997 DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, eşi Rahşan Ecevit ile birlikte Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ile görüşmek için Eskişehir'e geliyorlar. Fotoğrafta yer DSP İl binası. Ecevitler, Eskişehir Milletvekili Mahmut Erdir, Merkez İlçe Başkanı Bülent Olgun ve Tepebaşı Belde Örgütü üyeleriyle birlikteler. Bülent Ecevit 1997 yılında yaptığı bu ziyarette Büyükerşen'e DSP'den ilk adaylık teklifini yapıyor. 2 yıl sonra ise Yılmaz Hoca DSP'den Büyükşehir Belediye Başkan adayı oluyor. Seçimi ezici bir oy farkıyla kazanarak, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı oluyor. Merhum Bülent Ecevit 8 yıl önce bugün 5 Kasım 2006'da aramızdan ayrıldı. Ecevit hayatını Cumhuriyete, demokrasiye, halka adadı. O bir Karaoğlan'dı, Halkçı Ecevit'ti. Ak Güvercin, Mavi Gömlek, kasketiyle milyonları peşinden koşturmuş. Ezilenlerin umudu olmuştur. İşçinin alın terinin emeğinin korunmasını sağlamıştı. Türk Halkı dağlara taşlara 'Umudumuz Karaoğlan'ı yazmıştı. Dürüsttü, mütevaziydi, şairdi. Türk siyasi tarihinde büyük iz bırakarak, aramızdan ayrıldı. Türk Halkı Karaoğlan'ını unutmayacak. Ölümünün 8. Yılında büyük insan Ecevit'i özlemle anacağız.

**

FOTO ŞAKA

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı: Vali Bey, stadyum arazisine kent meydanı yapılmayacağını niye açıkladın? Vallahi seçime az bir süre kala senin bize yaptığın bu kötülüğü muhalefet partileri bile yapmadı.

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna: Haklısın Sayın Bakanım. Ah kafam ah! Size sormadan neden konuştum ki..! Boşuna dememişler 'Bülbülün çektiği dil(i) belasıdır' diye.