1 Mayıs Tertip Komitesi üyeleri dün bizleri ziyaret etti. Ziyaret sırasında Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Cengiz Ünder'e sendikacılık tarihinde ilginç bir eyleme imza attıklarını söyleyerek 'Emek örgütleri üretimden gelen gücü kullanıp, işi yavaşlatma veya şalter indirme gibi eylemler yapar. Siz bunun tam tersini yapıp, günde iki saat fazla çalışıyorsunuz' dedim.

KASITLI KADRO VERMİYORLAR

Ünder, işçi eylemleri konusunda Dünya'da bir ilki gerçekleştirdiklerini belirterek; 'Şeker Fabrikamıza sahip çıkmak, yıllarca geçici olarak çalışan 132 arkadaşımızın kadroya geçmesi için 1 ay boyunca iki saat fazla çalışacağız. Bizi yönetenlerin sesimize kulak vermelerini ve en az bizim kadar milli ekonominin lokomotifi olan şeker sanayi ve pancar tarımına sahip çıkmalarını bekliyoruz' dedi. İkinci Dünya Savaşı sonrasında Japonya'da halkın ayda bir gün ücretsiz çalışarak, devletlerine sahip çıktığını kaydeden Ünder, bunun benzerini emek örgütü olarak gerçekleştirdiklerini kaydetti. Eskişehir Şeker Fabrikasını özelleştirme emellerini gerçekleştirmeyenlerin kendilerinden intikam almaya çalıştığını ifade eden Ünder; '2000 yılında fabrikamızda 1800 işçi çalışıyordu. Bugün geçicilerle birlikte toplam 622 kişi çalışıyor. Kasıtlı olarak fabrikamıza kadro vermeyerek, ekmek yediğimiz işyerimizi yok etmeye çalışıyorlar. Fabrikada çalışanların yüzde 70'inin emekliliği geldi. Sırf fabrikamız kapanmasın diye arkadaşlarımız emekli olmuyor. Fabrikamızı yok etmeye çalışanlara karşı direneceğiz' dedi.

DÜNDAR ÜNLÜ NİYE SESSİZ KALIYOR?

Eskişehir'in önemli bir değerinin yok edilmesine karşı onurlu bir şekilde direnen tüm şeker işçilerini kutluyorum. Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1933 yılında kentimize kazandırılan Kazım Taşkent Şeker Fabrikası'nı çalışan kadroyu azaltarak, işlevsiz hale getirmeye çalışanlara karşı Eskişehir halkı olarak sesimizi yükseltmeliyiz. Pancar üreticilerinin kuruluşu olan Pancar-Koop'ta bu haksızlığa karşı sesini yükselterek, kendi üyelerinin mağdur edilmesine izin vermemelidir. Pancar-Koop'un yönetiminde bulunan AK Partili yöneticiler bu konuda ne düşünüyor? AK Parti İl Başkanı Dündar Ünlü, AK Partili Alpu Belediye Başkanı Rafet Demirtaş, AK Parti İnönü İlçe Başkanı Hasan Kırıkçı Pancar-Koop'un yönetimindeler. Yönetimdeki çoğunluk AK Partili olduğu için mi Pancar-Koop bu konuda sessiz kalıyor? Ben Ünlü, Demirtaş ve Kırıkçı'dan Eskişehir Şeker Fabrikası'na sahip çıkmalarını bekliyorum. Fabrikanın kadro sorununu çözmek için mücadele etmeleri gerekiyor. Temsil ettikleri pancar üreticisinin çıkarlarını korumak adına bunu yapmalılar. İktidar ve muhalefet milletvekilleri bu konuda gereken hassasiyeti göstermelidir. Eskişehirli Şeker Fabrikasına sahip çıkmalıdır…

*

OKUL YEMEKHANESİ İHALE YAPILMADAN
KANTİNCİ TARAFINDAN IŞLETİLİR Mİ?

Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde 2 Mayıs 2016 tarihinden itibaren 'Okul Yemekhanesi' eğitim kurumundaki kantinci tarafından işletilmeye başlandı.

MAĞDUR OLDU MU?

Okul Müdürünün ihale yapmadan yemekhanenin işletilmesini kantinciye vermesi tepkilere neden oldu. Bu uygulamanın mevzuata uygun olmadığı iddia edildi. Bu uygulama yüzünden okulda ücretsiz yemek yiyen maddi durumu iyi olmayan 100'ün üzerinde öğrencinin mağdur olduğu iddia edildi. Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 217.maddesi 1'nci bendinde 'Sınıf rehber öğretmenlerince ekonomik durumlarının yetersiz olduğu belirlenen öğrencilere yardımcı olmak amacıyla genel bütçeden karşılanan ödenekle yarım yatılı kadrosundan öğle yemeği verilir' denmektedir. Aynı maddenin 4'ncü bendinde ise 'Pansiyonu bulunan kurumlarda yarım yatılılık ödeneklerinden alınan malzeme, pansiyon ambarına devredilir ve bir ambar defteri tutulur' ifadeleri yer almaktadır. Buna göre ekonomik durumları yetersiz olduğu belirlenen öğrencilere yardımcı olmak amacıyla genel bütçeden karşılanan ödenekle yarım yatılı kadrosundan öğle yemeği verileceği, yarım yatılılık ödeneğinden alınan malzemelerin bir ambarda muhafaza edileceği ve bununla ilgili bir ambar defteri tutulacağı belirtilmiştir.

MUHAMMEN BEDEL

TESPİT EDİLDİ Mİ?

Okul Aile Birliği Yönetmeliği'nin 5.maddesinde 'Okul ile aile arasında bütünleşmeyi gerçekleştirmek, veli ile okul arasında iletişimi ve iş birliğini sağlamak, eğitim ve öğretimi geliştirici faaliyetleri desteklemek, okulun ve maddi imkanlardan yoksun öğrencilerin eğitim ve öğretimle ilgili zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak üzere okullar bünyesinde tüzel kişiliği haiz olmayan birlikler kurulur' deniliyor. Bu ifadelerle, maddi imkanlardan yoksun öğrencilerin eğitim ve öğretimle ilgili zorunlu ihtiyaçlarını karşılamanın Okul Aile Birliği'nin görevlerinden olduğu belirtilmiştir. Okul Aile Birliği Yönetmeliği'nin 'Kiralama Usulü ve İşlemleri' başlıklı 20.ve 'Kiralama' konulu maddelerinde; kiralama usulü, muhammen bedelin tespiti, yapılacak ihaleye kimlerin katılamayacağı ve aynı yerle ilgili daha önce imzalanmış bir sözleşme varsa bu yerin aynı kişiye pazarlık usulüyle yeniden kiralanabileceği hususları vurgulanıyor. Yemekhane ilk defa işletilmeye verildiği için muhammen bedel tespit edilip, ihaleye çıkarılması gerekmiyor muydu?

Vali Güngör Azim Tuna ve İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen'e soruyorum;

Bu bilgiler doğrultusunda Odunpazarı İlçesi Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ndeki yemekhanenin kantinci işletilmesi mevzuata uygun mudur? Yarım yatılılık için genel bütçeden ödenek gelmiş midir? Geldi ise bu ödenek nasıl ve hangi malzemeler için harcanmıştır? Yemekhanenin kiralanması için 'Muhammen Bedel Tespit Komisyonu' kurulmuş mudur? Kira bedeli belirlenmiş midir? Belirlenen muhammen bedel üzerinden ihale yapılmış mıdır? Yemekhanenin okuldan ayrı elektrik, su ve doğalgaz abonelikleri var mıdır? Ayrı bir abonelik söz konusu değilse; yemekhanenin elektrik, su, doğalgaz ve ısıtma giderlerinin karşılanması için Okul Müdürlüğünce tespit yaptırılmış mıdır? Yemekhanenin Okul Müdürlüğünce işletilmesi uygulamasının sona erdirildiği 2 Mayıs 2016 tarihi itibarıyla erzak ambarında malzeme kalmış mıdır? Kalmış ise nasıl değerlendirilmiştir? Yemekhane çalışanlarının sigorta primleri kim tarafından yatırılmaktadır? Okula ait fotokopi makinelerinin kantin işletmecisi tarafından işletilmesi için Okul Aile Birliği sözleşmeyle herhangi bir kiralama bedeli alınmakta mıdır?

**

FOTO ŞAKA

AK Parti İl Başkanı Dündar Ünlü: Ertuğrulcuğum Şeker Fabrikası senin bölgende değil mi? Günde iki saat fazla çalışan şeker işçilerine niye destek vermiyorsun?
AK Parti Tepebaşı İlçe Başkanı Ertuğrul Dindar: Bu olay benim aklımda. Ancak önce Pancar-Koop yönetiminde olanlar 'bir şeyler yapsın' diye bekliyorum. Bu konuda Pancar-Koop yöneticilerini çiğnememek lazım.