19 Haziran'da İnönü ilçesinde üreticilere son yıllarda geliştirilen ekmeklik buğday çeşitlerini tanıtmak için 'tarla günü' yapıldı. Geçen yılda aynı amaçla yapılan tarla günü gibi bu da başarıyla gerçekleştirildi. İlçe Gıda Tarım Hayvancılık müdürlüğünün bu örnek çalışmasına katılanlar çalışmadan duydukları memnuniyetlerini belirttiler ve teşekkürlerini sundular.

Tarımsal araştırma enstitülerinin , yerli veya yabancı tohumculuk şirketlerinin sağladığı 25 adet buğday çeşidinin her biri 1 dekar olmak üzere yan yana ekilmesiyle hazırlanan bu demonstrasyon, İnönü üreticileri ve İnönü'de görevli teknik elemanlar için olduğu kadar , çeşitleri burada yer alan resmi veya özel kuruluşlar için de önemli veriler elde etme fırsatıydı. Kuşkusuz çeşit sahibi kuruluşların elemanlarından bazıları üreticilere kendi çeşitleri hakkında bilgi verdikten sonra çeşitlerinin ekili olduğu parsellerin içine girerek bitkileri daha yakından incelemiş, bu yılın koşullarında hastalık veya böcek zararlarına nasıl tepki verdiğini gözlemleyerek notlar almış olmalıdır, ancak kısa bir süre kalabilen çoğunun böyle bir yaklaşımı görülmemiştir.

Halbuki bu yıl İnönü beklenenin üzerinde yağış almış, uzun süre yüksek rutubetli ve ılıman iklim koşulları altında kalmış olduğundan bu gibi koşulları bekleyen çeşitli hastalık etmenleri , bazıları daha önce bu çevrede görülmemiş olan bazı yaprak ve sap hastalıkları geliştirmişlerdir. Benzeri koşullarda sayısı ve zarar derecesi artan böceklerden olan afitler'de bitkileri hem emerek hem de taşıdıkları virüsleri bitkilere bulaştırıp, hastalandırarak zarar vermişlerdir.

Tarla gününde üreticiler gösterilen çeşitlerin çoğunda sarı leke, septorya yaprak lekesi, arpa sarı cücelik virüs hastalığı, bazılarında sarı pas, bir çeşitte kahverengi pas olmak üzere yaprak enfeksiyonları, bir kaç çeşitte sap çürüklüğü , bir kısmında ak başak hastalığı görüldü. Bu durum üreticilerinde dikkat etmesini gerektirmektedir çünkü bu çeşitleri ekecek olanlar onlardır. İklim bu yılki kadar yağışlı olmasa da sulanır alanların giderek genişlemesi bu yıl görülenler ve benzeri hastalıkların şiddetini ve yaygınlığını bundan sonraki yıllarda da artırabilecektir.

Bu olasılık nedeniyle çeşit sahibi kuruluşların ıslah, yetiştirme ve hastalıklar konusunda çalışan elemanlarının İnönü' de yapılan gibi çalışmaları ciddiye almaları gerekmektedir. Bu tür fırsatlar buğday çeşitlerinin yöresel koşulların gösterdiği değişkenlikler altındaki performanslarının değerlendirilmesi, eksiklerin, yetersizliklerin, hassasiyet veya tolerans özelliklerinin belirlenmesi ve izlenmesi bakımından önemlidir. Bu bilgiler benzer başka yörelere çeşit tavsiyesi bakımından da çok faydalı olacaktır.