19 Haziran Perşembe günü Görünüm'de 'Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Neler Oluyor?' adlı yazımda birilerinin önemli görevlere getirilmesi için 'Yeniden Yapılandırma' adı altında bazı birimlerin kaldırıldığını veya adlarının değiştirildiğini yazdım.

ÇALIŞMA
BARIŞI BOZULDU
Böylece pasifize edilen personellerin mahkeme kararıyla aktif göreve dönmemesi amaçlandığını vurgulayarak, 'Yaşanan bu adaletsiz uygulamalar yüzünden kurumda çalışma barışı ve huzur ortamı bozuldu. Ne yazık ki Hastanede liyakat, başarı kavramlarının yerine sendikanın, başmüdürün adamı olmak gibi yeni kavramlar getirildi. Yanlış yönetim yüzünden Hastanenin bütçe açığı büyüdü' diye yazmıştım. Bir gün sonra 20 Haziran Cuma günü 'Tıp Fakültesi Hastanesi'nde VIP Odalarını Kim Yaptırdı?' adlı yazımda, Tıbbi malzeme alımı ihalesine giren Ankaralı firmaya, ihale yapılmadan önce yapılan pazarlık sonucunda Hastanenin 2 ve 10'ncu katlarındaki özel servis inşaatı (Tek kişilik VIP odalar) yaptırılıp, yaptırılmadığını sordum.

DEĞİŞ-TOKUŞ
YÖNTEMİYLE YAPIN
Aynı yazı içerisinde Rektörlük ve Hastane Yönetimi tarafından yanıtlanması için de şu soruları da yönelttim; 'Aynı firmadan bu yıl da Onkoloji binasında KİT ünitesinin yapılması ve 5. Katta bir koridorun yapılması istendi mi? 2014 yılında bu firmadan Pazarlık usulüyle 1 milyon 666 bin Liralık ve 157 bin 500 Liralık alımlar yapıldı mı? Aynı firmadan doğrudan temin yoluyla 43 bin 600, 46 bin 850 liralık alımlar yapıldı mı? Ağustos Ayı'nda yapılması planlanan 7 milyon 497 bin liralık büyük malzeme alımı ihalesini yine bu firma mı kazanacak?' Bu sorulara ne Rektörlükten, ne de Hastane yönetiminden yanıt gelmedi. Öğrendiğimize göre bir hastane yöneticisi, 'Bunda ne var? Parayı cebimize mi attık, oda yaptırdık' diye konuşuyormuş. Bu çok bilmiş yöneticiye soruyorum. Hastanedeki İşler böyle hukuksuz şekilde yapılacaksa, Kamu İhale Yasası'na, Kamu İhale Kurumu'na ne gerek var? Bari bu kadar zekisin (!) Bundan sonra hastaneye alınacak malzemeleri para kullanmadan değiş-tokuş yöntemiyle yapın, olsun bitsin.(!)

SORUMLULAR
CEZALANDIRILMALI
Tıp Fakültesi ile ilgili bir haber dün gazetemizin manşetinde yer aldı. 'Profesörden Mobbing İstifası' adlı haberimiz ile ESOGÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özkan Alataş'ın, yönetim tarafından şahsına mobbing uyguladığını öne sürerek, iki ay önce Tıp Fakültesi Hastanesi'ndeki tüm komisyon üyeliği, kurul ve çalışma gruplarından istifa ettiği okurlarımıza duyurduk. Görünüm'de 'Alataş, 'Üst yönetimi bilim ve etik dışı davranıyor', 'Anabilim dalı ve laboratuvarımızda yıllardır süregelen uygulamaları hiçbir bilimsel ölçüt ve etik ilke gözetmeden değiştiriyorlar', 'Uzmanlık alanlarını ve yönetmelikleri yok sayan dayatmacı uygulamalar bir öğretim üyesi olarak tahammül sınırlarımı aşan noktaya ulaştı' suçlamaları hiçte yabana atılacak iddialar değil. Bu istifa olayının üzeri örtülmemeli. Bir bilim insanına sistematik bir şekilde mobbing uygulanmışsa, bunun sorumluları cezalandırılmalı. Üniversite Yönetimi ve YÖK bu konuda gerekeni yapmalı' diye yazdım.

MIZRAK ÇUVALI DELDİ
Tıp Fakültesi Hastanesi ile ilgili yazdığım her yazı sonrasında çok sayıda telefon ve elektronik posta alıyorum. Kurum içerisinde çalışan çok sayıda personel beni arayarak, yönetimin yanlış uygulamaları ve hastaneye alınan malzemelerle ilgili yeni iddiaları gündeme getiriyor. Özellikle Hastane Başmüdürünün istemediği personelleri yıldırmak için baskı yaptığı öne sürülüyor. Okurlarımız, 'Mızrak çuvalı deldi geçti' misali serzenişlerde bulunarak, yanlışları ortaya çıkardığımız için bizlere teşekkür ederken, 'yapılan yanlışlıkların, hukuksuzlukların peşini bırakmayın' diyor.

HOLLANDA'YA
PERSONEL
GÖNDERDİ Mİ?
Yanıt bekleyen sorular ve iddialar artarken, Üniversite yönetimi sessizliğini koruyor. Hastane çalışanlarından gelen yeni iddialardan bazılarını bugünkü köşeme aldım. Kendisinden malzeme alımı karşılığında Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 2 ve 10'ncu katlardaki VIP Odaları yaptırdığı iddia edilen Ankaralı firma 2013 yılında Hollanda'da yapılan kongreye bir hastane personelini gönderdi mi? Bu personeli, tüm masraflarını karşılayarak, firma göndermişse, yapılan olay 'etik' mi? Aynı firma, bazı doktor ve sağlık personellerini Antalya'daki Kongre ve Eğitim programlarına götürdü mü? Hastane yönetimi, hastaneye malzeme veren firmaların kurumda çalışan doktor ve diğer sağlık çalışanlarını yurtdışı ve yurtiçinde kongre adı altında lüks otellerde ağırlanmasına nasıl izin veriyor?

TEMİZLİK İHALESİ
2012, 2013, 2014 yıllarında yapılan üç temizlik ihalesi de pazarlık usulüyle yapıldı. Pazarlık usulünde bu ihalelere en az üç firma çağrılması gerekiyor. Bu ihalelere kaç firma katıldı? Üç ihaleye de sadece tek firma mı katıldı? Hastaneye 2013 yılında 3 milyon lira para ödenerek Mr cihazı alındı. Bu cihaz alındıktan sonra dört ay niye çalıştırılmadı? Dört ay sonra çalıştırıldıktan 15 gün sonra bu cihaz bozuldu mu? Cihazın en önemli mekanizmasında sorun olduğu için bu Mr, kusurlu ve ayıplı mal kapsamında değerlendirilip firmaya geri gönderilmesi gerekmiyor muydu? Bu yapılmayarak, neden cihazın tamiri istendi?

AYRIMCILIK
OLMUYOR MU?
Hastanenin fatura bölümünde çalışan bir bayan personelin taşeron firmadan çalıştırılması gerekirken, yazılım firmasının elemanı olarak gösterildiği iddia edildi. Bir Başhekim Yardımcısının tanıdığı olduğu iddia edilen bayan personel, hastaneyle anlaşmalı yazılım firmasının elemanı olarak gösterilerek, 2500 TL net maaş alması sağlandı mı? Bu bayan personel taşeron firmasından gösterilseydi asgari ücret mi alacaktı? Yönetim Yazılım firmasının değil de, hastanenin işlerini yapan bu personele yaptığı özel uygulama ile çalışanlar arasında ayrımcılık yapmış olmuyor mu? Hastanedeki çiçekçi kurumda bir çalışanın ailesi tarafından mı işletiliyor? Bu aile ile 15 yıllık sözleşme mi yapıldı? Yoksa sözleşmeye bir tek o aile mi çağrılıyor? Hastadan para istediği için hakkında soruşturma açılıp, bir ilçeye gönderilen personel tekrar üniversiteye döndü mü? Bu geri dönüşte sendikanın bir etkisi oldu mu?

ASİLİN ŞARTLARINI
TAŞIMIYOR
İki ay önce Üniversitenin güvenlik biriminde şef olarak çalışan birisi vekaleten şube müdürlüğü kadrosuna atandı. Bu atamanın Devlet Memurları Yönetmeliği gereğince 'Vekilin asilin şartları taşıması gerektiği' maddesine aykırı şekilde yapıldığı iddia ediliyor. Tıp Fakültesi Hastanesi ile ilgili bu dördüncü yazım. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Eskişehir'in mülki amiri Vali Güngör Azim Tuna, Rektör Hasan Gönen hastane ile ilgili bu iddiaları araştırmalıdır. Özellikle ihalelerle ilgili iddialar konusunda Cumhuriyet Savcılığı harekete geçmelidir. Bilim yuvaları olmaları nedeniyle herkese örnek olması gereken üniversitelerde gerçekleştirilen ihalelerde yanlış işler yapılmamalı. Sonhaber Gazetesi olarak sorduğumuz soruların ve iddiaların takipçisi olmaya devam edeceğiz.

*

FOTO ŞAKA

ESOGÜ Rektörü Hasan Gönen: Bekir Bey, Tıp Fakültesi Hastanesi ile ilgili her gün yeni bir iddia çıkıyor. Bunun sonu nereye gidecek?
Tıp Fakültesi Dekanı Bekir Yaşar: Hasan Bey bunu bana değil de, yeğeninize sormalısınız. 'Eniştem Rektör. Bana kimse dokunamaz' diyerek hastanede huzursuzluk yaratan ben değilim?