Gazeteci arkadaşlarımızla birlikte önceki gün Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul Teknik Üniversitesi'ne (İTÜ) hazırlatılan 'Riskli Alan Projesi' tanıtım toplantısına katıldık.

ÇOK BEĞENDİK
Toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Engin Çakmak, Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı Erdoğan Aydoğmuş, Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Erdemir ve belediyelerin teknik personelleri katıldı. İstanbul İTÜ Taşkışla Yerleşkesi'nde düzenlen Tanıtım toplantısında proje önce maketi üzerinde incelendi. Daha sonra Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Nuran Zeren Gülersoy proje ile ilgili sunum yaptı. Toplantıya katılan gazeteciler olarak, bu çalışmayı çok beğendik. Bunun gerçekleşmesi durumunda kentimizin geleceği adına önemli bir çalışma olacağına inanıyorum.

EN FAZLA 14 KAT
Proje 56,4 Hektarlık alanı kapsıyor. Burada 1348 parselde konumlu 8940 malike ait 6837 adet bağımsız bölümü kapsıyor. Proje Tepebaşı Bölgesinde Mustafa Kemal Paşa, İhsaniye, Hacı Ali Bey, Yeni, Işıklar ve Mamure Mahalleleri ile Odunpazarı Bölgesi'nde Deliklitaş ile Kurtuluş Mahallesi'nin büyük kısmında uygulanacak. Dönüşüm projesinde yer altı otoparkları, bisiklet yolları, yeşil alanlar, ticaret alanları, oteller ve yerleşim alanları yer alıyor. Porsuk çevresinde yeşil bir çevre planlanıyor. Yerin altına iki katlı otoparklarında yapılacağı belirtildi. Hazırlanan planda en fazla 14 kat planladıklarını ancak bu 14 katı bile çok az yerde kullandıklarını belirten Prof. Dr. Gülersoy, mevcut 5028 olan konut sayısını yaklaşık 7200 konuta çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Mevcut Kurtuluş Pazar alanının yaklaşık yüzde 35'ini yeşil alan olarak planladıklarını ve altının da kapalı otopark olacağını belirten Gülersoy, ticaret bölgelerinde 6, 6.5 metreden az olmamak kaydıyla kaldırım alanları planladıklarını ifade etti. Kurtuluş Pazarı ve Yunus Emre Halk Çarşısı çok çağdaş bir hale getirilecek.

HALK EVİ BİNASI YENİDEN
Proje ile sıcak sular bölgesinin korunmasına özen gösterildi. Sivrihisar 1, Gazi Yakup Satar ve Hasan Polatkan Caddeleri ticari alanlar oldu. Projeyle yerinde yerli dönüşüm yapılacak. Herkes bulunduğu semtten ayrılmayacak. Komşularından bile ayrılmayacak. Müteahhitlerin payı yüzde 30 olacak. Mevcut konut ve ticaret alanı sayısı yüzde 30 artış gösterecek. Eski Otogarın arkasındaki alana dev bir Kültür Merkezi yapılması planlanıyor. Porsuk Kıyısı'na yeni oteller yapılacak. Sivrihisar Caddesi'ndeki eski Halkevi binası tekrar Eskişehir'e kazandırılacak. Bu konuda İş Bankasıyla görüşmelerin olumlu geçtiği ve Halkevi binasının bulunduğu diğer mülk sahipleriyle de görüşülerek, bu tarihi bina tekrar Eskişehir halkına kazandırılacak. Proje kapsamında tek tek insanlarla görüşülmüş, tüm bağımsız alanlara girilmiş. Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyelerinden de konutların gerçek projeleri alınarak, çalışma yapılmış.

'ESKİŞEHİR KAZANACAK'
Tanıtım toplantısının ardından Riskli alan Projesi ekibine teşekkür eden Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen 'Hazırlanan bu proje ile Eskişehir kazanacak, Eskişehir halkı kazanacak. Gereken desteğin verilmesini arzu ediyoruz. Bu proje için yoğun tempoda çalışan ekibe de çok teşekkür ediyorum' dedi. Eskişehir Riskli Alan Projesi'nin Vizyonu 'Kültürel ve doğal mirasını geleceğe aktarabilen afet riskine karşı dayanıklı, işlevsel ve mekansal nitelikleri sosyal ve ekonomi yapısı ile uyumlu, erişilebilir, yaşam kalitesi yüksek, çağdaş ve sürdürülebilir, bir kentsel çevrenin oluşturulmasıdır.' Bence Eskişehir'e bu çalışma yapılmalı. Bu muhteşem dönüşümle Eskişehir'in çehresi değişecektir. Bu bölgelerde yaşayan halk yerinde dönüşüm sayesinde mağdur olmayacak. İlerleyen günlerde mülk sahipleriyle bu konuda görüşmeler olacak. Bu proje yapımı için finansal kaynakların sağlanması için çalışmalar yapılacak. Daha sonra proje Çevre ve Şehircilik Bakanının onayına gidecek. Umarım bu proje kısır çekişmelere kurban gitmez. Eskişehir'de muhteşem bir dönüşüm hayata geçer…

FOTO ŞAKA

AK Parti eski Milletvekili Salih Koca: Ertuğrul Bey, Yılmaz Hoca'ya stadyumun yollarını yaptırsana.
AK Parti Tepebaşı İlçe Başkanı Ertuğrul Dindar: Yılmaz Hoca AK Parti'ye geçti de benim mi haberim yok?
AK Parti eski Milletvekili Salih Koca: Ne alaka?
AK Parti Tepebaşı İlçe Başkanı Ertuğrul Dindar: CHP'li Yılmaz Hoca'ya ben nasıl bu yolları yaptıracağım diye sordum. Stadı Sazova'ya yaptırırken, keşke buranın yolunu düşünseydiniz de biz bugün sıkıntısını yaşamasaydık.