Bakanlık, özellikle Eylül ayında ihracatta öne çıkan illeri ve değişim oranlarını paylaştı. Yılın bu döneminde ihracat performansı, farklı illerde artış gösterirken, bazı büyük illerde ise azalma yaşandı.

Kuzeyde 'kuvvetli yağış' bekleniyor Kuzeyde 'kuvvetli yağış' bekleniyor

İstanbul, İhracatta Lider Ancak Düşüşte

2024 yılı Eylül ayında, İstanbul ihracatta yüzde 11,6 azalış yaşamasına rağmen, 4 milyar 746 milyon dolarlık ihracat hacmiyle Türkiye'nin ihracat lideri olmaya devam etti. Ancak bu düşüş, şehrin önceki dönemlerdeki yüksek performansına kıyasla dikkat çekici bir gerilemeyi işaret etti.

Kocaeli ve Tekirdağ Yükselişte

İstanbul’un ardından Kocaeli, yüzde 12,8 artışla 2 milyar 906 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşarak ikinci sırada yer aldı. İzmir ise yüzde 25,5 azalışla 1 milyar 627 milyon dolarlık ihracatla üçüncü sıraya geriledi. Dördüncü sırada yüzde 6,0 artışla Bursa yer alırken, beşinci sıradaki Tekirdağ, yüzde 8,7 artışla 1 milyar 140 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

En Fazla Artış Kocaeli’de

2024 yılı Eylül ayında, faaliyet illeri bazında ihracat artışı en fazla olan il Kocaeli oldu. Kocaeli, geçen yılın aynı dönemine göre 330 milyon dolarlık artış kaydetti. Sakarya 146 milyon dolarlık artışla ikinci, Tekirdağ 92 milyon dolarlık artışla üçüncü, Çorum 87 milyon dolarlık artışla dördüncü ve Bursa ise 85 milyon dolarlık artışla beşinci sırada yer aldı.

Bakanlıktan "Yüksek Katma Değerli İhracat" Vurgusu

Ticaret Bakanlığı, ihracatta yaşanan bu değişimlerin ardındaki stratejik hedeflere de değindi. Bakanlık, pazar ve ürün çeşitlendirmesine yönelik politikalarıyla yüksek katma değerli ve rekabetçi ihracatı artırma çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Bakanlık açıklamasında, ihracatın Türkiye geneline yayılmasının amaçlandığı ve yerelde sağlanan üretim ve istihdam artışıyla daha müreffeh bir Türkiye hedeflendiği ifade edildi.

Kaynak: Haber Merkezi