Eskişehir'de 2022 yılında uydu vericisi takılan ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan iki küçük akbaba, "Midas" ve "Doğa", üçüncü kez çıktıkları göç yolculuklarında Afrika kıtasına ulaştı. Küçük akbabalar, kışı Sudan ve Çad’da geçirecek.

Göç Yolları Vericiyle Takip Ediliyor

Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, KuzeyDoğa Derneği, Koç Üniversitesi, Iğdır Üniversitesi ve Utah Üniversitesinin işbirliğiyle yürütülen "Küçük Akbaba Koruma Projesi" kapsamında 2022 yılında "Midas" ve "Doğa" adlı akbabalara uydu vericisi takıldı. Bu vericiler sayesinde, küçük akbabaların göç rotaları adım adım izleniyor. Akbabalar, her yıl benzer güzergahları takip ederek Eskişehir’den Afrika’ya doğru hareket ediyor ve göçlerini tamamlıyorlar.

Üç Yılda 174 Bin Kilometre Uçtular

Küçük akbabalar, 2022 yılından bu yana Hatay üzerinden Afrika’ya göç ediyor. İlkbaharda ise Sudan ve Çad’dan geri dönerek Eskişehir’e ulaşıyorlar. "Midas" bugüne kadar 82 bin 421 kilometre, "Doğa" ise 91 bin 868 kilometre yol katetti. Üç yıllık dönemde toplamda 174 bin 289 kilometre uçan bu kuşların, bu yıl da kışı Sudan ve Çad’da geçirmesi bekleniyor.

Eskişehir madene hayır dedi: 4 bin itiraz dilekçesi! Eskişehir madene hayır dedi: 4 bin itiraz dilekçesi!

Saatte 150 Kilometre Hıza Ulaştılar

Göç rotaları boyunca birçok ülkeden geçen küçük akbabalar, zaman zaman inanılmaz hızlara ulaşabiliyor. "Midas", Lübnan’da saatte 147 kilometre hıza ulaştı. "Doğa" ise aynı rotada saatte 150 kilometrelik bir hızla uçtu. Akbabalar ayrıca deniz seviyesinden binlerce metreye kadar yükseliyorlar. "Midas" 4 bin 454 metreye, "Doğa" ise 7 bin 842 metreye kadar çıktı.

Veri Toplanan Akbaba Sayısı 9'a Çıkarıldı

Projenin koordinatörü olan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi veteriner hekimi Mehmet Uğur Altuncu, izlenen akbaba sayısının bu yıl 9'a çıkarıldığını belirtti. Altuncu, "İlk yıl sadece iki kuşa verici takmıştık, bu yıl bu sayıyı 9'a çıkardık. Bu şekilde daha fazla veri topluyor ve akbabaların popülasyonunu daha iyi anlıyoruz. Bu çalışma, küçük akbabaların korunması ve çoğalması için büyük önem taşıyor." dedi.

Küçük Akbabaların Göç Rotası

Küçük akbabalar, denizler yerine kara parçaları üzerinden göç ediyor. Eskişehir’den göç eden akbabalar, Hatay üzerinden Türkiye’yi terk edip, Lübnan’ı geçerek Süveyş Kanalı üzerinden Afrika’ya varıyor. Sudan ve Çad’da kışı geçirdikten sonra, ilkbaharda aynı rotayı takip ederek Eskişehir’e geri dönüyorlar. Göç yolculukları yaklaşık 10 ila 15 gün sürüyor.

Eskişehir'deki Koruma Çalışmaları

Mehmet Uğur Altuncu, Eskişehir'de yürütülen koruma çalışmalarıyla nesli tehlikede olan bu türün güvenli şekilde çoğalmasının hedeflendiğini belirtti. Ayrıca bu çalışmaların ve küçük akbabaların ekosistem açısından önemi, Eskişehir Hayvanat Bahçesi'ni ziyaret edenlere de anlatılıyor.

Kaynak: Haber Merkezi