Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 11 Ekim 2024’te paylaştığı Ödemeler Dengesi İstatistiklerinden derlediği “Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bülteni” yayımlandı. Verilere göre, 2024 yılının Ağustos ayında Türkiye’ye 497 milyon dolar değerinde Uluslararası Doğrudan Yatırım (UDY) girişi gerçekleşti.
Yılın İlk 8 Ayında Toplam 6,41 Milyar Dolarlık Yatırım
2024 yılının ilk 8 ayında Türkiye’ye gelen toplam UDY miktarı 6,41 milyar dolar olarak kaydedildi. Bu, 2023’ün aynı dönemine kıyasla yüzde 2’lik bir düşüş anlamına geliyor. Türkiye’ye 2002’den bu yana yapılan UDY girişlerinin toplam değeri ise 270 milyar dolara yaklaştı.
Ağustos ayında gerçekleşen 497 milyon dolarlık yatırımın 283 milyon doları yatırım sermayesi olarak kaydedilirken, 201 milyon dolarlık kısmı yabancı uyruklulara yapılan gayrimenkul satışlarından, 35 milyon dolarlık kısmı ise borçlanma araçlarından oluştu. Ayrıca, yatırım tasfiyelerinin 22 milyon dolar değerinde olduğu ve bu tutarın toplam UDY girişine aşağı yönlü etkide bulunduğu belirtildi.
Toptan ve Perakende Ticaret ile Gıda İmalatı Önde
Ağustos ayında gerçekleşen 283 milyon dolarlık yatırım sermayesi girişinde, en fazla yatırım toptan ve perakende ticaret sektöründe oldu. 46 milyon dolarlık yatırımla bu sektör, toplamın yüzde 16’sını oluşturdu. Gıda, içecek ve tütün ürünleri imalatı da güçlü performans sergileyerek yatırım sermayesi girişlerinin yine yüzde 16’sını çekti. Diğer önde gelen sektörler ise yüzde 11’lik payla kimyasallar ve eczacılık ürünleri imalatı ile yüzde 9’luk payla Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) oldu.
En Fazla Yatırım Almanya, İsviçre ve Hollanda’dan
Ağustos ayında Türkiye’ye en fazla yatırım yapan ülkeler arasında Almanya, yüzde 22’lik payla öne çıktı. Onu yüzde 11 ile İsviçre ve yüzde 10 ile Hollanda takip etti. Ayrıca, ABD, Fransa, Lüksemburg ve Tayvan da Türkiye’ye önemli miktarda yatırım gerçekleştiren diğer ülkeler arasında yer aldı.
AB-27 ülkeleri, Ağustos ayında Türkiye’ye yapılan toplam yatırımın yüzde 54’ünü oluştururken, AB üyesi olmayan Avrupa ülkeleri yüzde 16’lık payla ikinci sırada yer aldı.