Eskişehir, Türkiye'de aile diş hekimliği konusunda önemli bir adım atarak pilot il oldu. Bu kapsamda, tüm vatandaşlara erişimi kolaylaştıran ve ağız sağlığını öncelik haline getiren kapsamlı bir proje başlatıldı. Tepebaşı İlçe Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezi’nde görev yapan Diş Hekimi Elif Karaca, Aile Diş Hekimliği hizmetini şöyle açıklıyor: “Aile Diş Hekimliği 2-12 yaş grubu çocukların düzenli periyotlarla muayene edilip, koruyucu ağız diş sağlığı uygulamalarının yapıldığı sağlık hizmetidir. Ülkemizde Eskişehir, Kırşehir, Karabük olmak üzere üç ilimizde pilot olarak uygulanmakta.”

‘Aile Diş Hekimliği’nde, bütün dişlerin detaylı muayenesi yapılarak çocuğun çürük riski belirlenir’ diyen Diş Hekimi Karaca: “Doğru fırçalama tekniği, uygun fırça ve macun kullanımı hakkında bilgi verilir. Sağlıklı beslenme ile ilgili diyet önerilerinde bulunulur. Çürük potansiyeli olan çocuklara dişlerini güçlendirmek ve çürüme hızlarını yavaşlatmak için flor uygulamaları yapılır. 6 yaşında çıkan kalıcı azı dişlerini çürükten korumak, derin olan diş yüzeylerini sığlaştırmak, çürük yapıcı bakterilerin dişe tutunmasını önlemek için fissür örtücü denilen koruyucu uygulamalar yapılır. Diş üzerindeki tartar ve plak oluşumunu temizleyerek dişleri ve diş etlerini sağlıklı hale getirmek için diş taşı temizliği tedavisi uygulanır.” cümlelerine yer verdi.

HALK ARASINDA BİLİNCİ ARTIRMAK HEDEFİMİZDEN

Aile Diş Hekimliği’nin hedeflerinden bahseden Karaca: “Çocuklarımızın erken yaşta diş hekimi ile tanışmasını sağlayıp, diş tedavileri ile ilgili oluşabilecek korku ve endişelerinin önüne geçmek, diş fırçalama alışkanlığını kazandırmak, diş çürüklerinin genel sağlığımız üzerindeki olumsuz etkileri hakkında farkındalık sağlamak, ağız ve diş sağlığı önemini ve bilincini arttırmak hedeflerimizden.” dedi.

Aile Diş Hekimliği’nin pilot illerinden olan Eskişehir’de, ağız ve diş sağlığı hizmeti olarak ne yapıldığına dair bilgiler veren Diş Hekimi Elif Karaca: “2 yaşını doldurmuş birçok çocuğumuzun rutin kontrolleri yapıldı. Erken çocukluk çağı çürüğü tespit edilenlerin aileleri bilgilendirildi. Sağlıklı dişleri olan çocuklarımız rutin kontrolleri için çağırıldı ve böylelikle diş hekimi korkusu oluşmadan, severek diş muayenesine gelmeleri sağlandı.” dedi.

Eskişehir'deki o kaldırımdan geçmek adeta imkansız! Eskişehir'deki o kaldırımdan geçmek adeta imkansız!

Muhabir: ALİ ÇALIK