Aile sağlığının kamu hizmeti olduğunu ve kamu hizmetlerinin kamu binalarında sunulması gerektiğini vurgulayan Dr. Eryazğan, apartman altlarında ASM açılmasına izin veren yönetmeliğin, hizmet kalitesini olumsuz etkileyeceğini belirtti.
“Aile Sağlığı Merkezleri Derme Çatma Yerlerde Olmaz”
Dr. Eryazğan, yönetmelikte aile sağlığı merkezlerinin müşterek muayenehane kabul edildiğine dikkat çekerek, “Aile sağlığı merkezlerinin apartman gibi yerlerde açılabileceği belirtilmiştir. Ancak aile hekimliği bir kamu hizmetidir ve kamu binalarında sunulmalıdır. Bina altı hizmetle sağlık hizmeti verilemez, bu bir akıl tutulmasıdır” dedi.
ASM Binalarının Devlet Tarafından Sağlanması Gerektiği Belirtildi
Yeni yönetmelikte, kentsel dönüşüm ya da yıkım kararı alınması durumunda aile sağlığı merkezlerinin, aile hekimleri tarafından sağlanacak uygun mekanlara taşınmasının öngörüldüğünü belirten Dr. Eryazğan, bu düzenlemenin yanlış olduğunu ifade etti. “ASM binaları Bakanlık ve müdürlükler tarafından yenilenmelidir. Aile hekimlerinin bina bulma gibi bir sorumluluğu olamaz” dedi.
Aile Hekimlerine Zorunlu Nöbet Uygulaması Eleştirildi
Nöbet Sonrası Çalışma Zorunluluğu Getirildi
Dr. Eryazğan, yönetmelikte entegre sağlık hizmeti sunan aile hekimliği birimlerinin 7/24 hizmet sunmasına yönelik değişikliklerin yer aldığını belirterek, “Bu değişiklikle aile sağlığı çalışanları adeta köle gibi görülüyor” ifadelerini kullandı. Yeni düzenlemeye göre, nöbet sonrası mesaiye devam etme zorunluluğu getirildiğini ve bunun insan haklarına aykırı olduğunu söyledi.
Sözleşme Feshi ve Maaş Kesintisi Tehlikesi
Ayrıca nöbet görevini beş defa yerine getiremeyen aile hekimlerinin sözleşmelerinin feshedilebileceğini, belli sayıda nöbet tutulmaması durumunda ise temel maaşlarından kesinti yapılacağını ifade etti. “Bu uygulamalar aile hekimlerinin iş güvencesini tamamen ortadan kaldırmaktadır” dedi.
Aile Sağlığı Çalışanlarının Sözleşme Süreci Değiştirildi
Sağlık Müdürlüğü Tarafından Sözleşme İmzalanacak
Dr. Eryazğan, yönetmelikte aile sağlığı çalışanlarının aile hekimlerince belirlenmesine ilişkin sürenin 1 ayla sınırlandırıldığını belirtti. Bu süre içinde çalışan bulunamazsa, il sağlık müdürlüğü tarafından sözleşme imzalanmasının önü açılıyor dedi.
Ekip Çalışması Zarar Görecek
Aile sağlığı çalışanlarının, aile hekimleriyle uyum içinde çalışması gerektiğini belirten Dr. Eryazğan, sadece müdürlük onayıyla yapılan kadro düzenlemelerinin ekip içi uyumu bozacağını ifade etti. “Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları birlikte çalışır. Bu nedenle karşılıklı anlaşma esas alınmalıdır” diyerek yönetmeliğin gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.