Kalp damar hastalıkları, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de en yaygın ölüm nedenleri arasında yer almayı sürdürüyor. Ancak tıptaki hızlı gelişmeler, özellikle stent ve balon teknolojisinde yaşanan yeniliklerle hastalara umut veriyor. Kardiyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Cihan Altın, son dönemlerde öne çıkan “ilaçlı balon” tedavisine dikkat çekti.
Vücutta metal yükü bırakmayan tedavi yöntemi
Geleneksel stent tedavisinde damar içerisine yerleştirilen metal yapıların, zamanla damar duvarında istenmeyen tepkilere yol açabildiğini belirten Doç. Dr. Altın, ilaçlı balon yönteminde bu durumun ortadan kalktığını söyledi. “İlaçlı balon sayesinde damarın doğal yapısı korunuyor. Vücutta yabancı bir madde kalmadığı için hastalarımız hem fiziksel hem de psikolojik olarak daha rahat bir süreç geçiriyor. Stent sonrası oluşabilecek tıkanıklıklar bu tedaviyle büyük ölçüde engellenebiliyor,” dedi.
Seçilmiş vakalarda stentsiz başarı sağlanabiliyor
Yeni geliştirilen ilaçlı balonların, özellikle uygun damar yapısına sahip hastalarda stent ihtiyacını ortadan kaldırabildiğini söyleyen Doç. Dr. Altın, “Doğru hasta seçimiyle, stent kadar etkili sonuçlar elde edebiliyoruz. Bu, tedavi süreçlerinde önemli bir avantaj sağlıyor” açıklamasında bulundu.
Çok kireçli damarlar artık tedavi edilebiliyor
Kireçlenmiş, sert damarlar geçmişte çoğu zaman tedavi edilemezken, günümüzde bu alanda da etkili yöntemlerin geliştiğini aktaran Doç. Dr. Altın, “Yeni nesil cihazlar sayesinde, damara zarar vermeden, matkap benzeri sistemlerle ya da böbrek taşlarını kırmakta kullanılan şok dalgalarıyla bu damarları açabiliyoruz. Bu gelişmeler, hastalarımıza daha fazla seçenek ve umut sunuyor,” dedi.