Altın fiyatlarında son durum...(22 Ekim 2024 Salı) Altın fiyatlarında son durum...(22 Ekim 2024 Salı)

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) tarafından açıklanan verilere göre, Almanya’da sanayi ürünleri üretici fiyat endeksi Eylül 2024 itibarıyla, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1,4 oranında düştü. Ağustos 2024’te bu oran yıllık bazda eksi yüzde 0,8 olarak gerçekleşmişti. Aylık bazda ise üretici fiyatları Eylül ayında yüzde 0,5 oranında azalma kaydetti.

Enerji Fiyatlarındaki Düşüş Başlıca Neden

Eylül 2024’te üretici fiyatlarının yıllık bazda gerilemesindeki ana neden enerji fiyatlarındaki düşüş olarak belirlendi. Enerji fiyatlarındaki bu düşüş, üretici maliyetlerini aşağı çekerek endeks üzerinde belirleyici bir rol oynadı. Ancak sermaye malları, tüketim malları ve ara mallarının fiyatları, bir önceki yıla göre artış gösterdi.

Genel Tablo

Almanya’da üretici fiyatlarındaki bu azalma, özellikle enerji sektöründeki gerilemelerin etkisiyle sanayi üretiminde maliyetlerin düşmesine işaret ediyor. Ancak sermaye, tüketim ve ara malı fiyatlarının artması, üretim zincirinin farklı alanlarındaki maliyetlerde hala yükselişlerin sürdüğünü gösteriyor.

Kaynak: Haber Merkezi