Kurumsal kiralama şirketleri, yeni araç alımlarını ertelemeye devam ederken, bireysel ve kurumsal kullanıcılar için araç kiralamanın yeniden cazip bir seçenek haline geldiği belirtiliyor. Son üç yılda otomobil fiyatlarının ortalama dört kat artması, kiralama piyasasındaki dengeleri de değiştirdi.

İzmir'de yasadışı avlanan bin 430 kilogram hamsiye el konuldu İzmir'de yasadışı avlanan bin 430 kilogram hamsiye el konuldu

Yüksek Finans Maliyetleri Araç Alımlarını Zorlaştırıyor

Politika faizlerinin yükselmesiyle birlikte borçlanma maliyetleri yüzde 10’dan yüzde 60’lara çıktı. Bu durum, araç kiralama şirketlerini yeni araç alımı yapmaktan vazgeçirip mevcut araçlarını ikinci el olarak satmaya yönlendirdi. 2024 yılının ilk çeyreğinde araç parkı büyüklüğünde yüzde 0,1’lik bir gerileme yaşandı ve toplam araç sayısı 250 bin civarında kaldı. Yüksek finansal maliyetlerle mücadele eden kiralama şirketleri, araç kiralama sürelerini kısaltarak, ikinci el araç satışını değerlendirmeye devam ediyor.

Araç Kiralamak Yeniden Mantıklı Bir Seçenek Haline Geldi

Araç kiralama sektörünün önde gelen oyuncularından LenaCars’ın Genel Müdürü Selçuk Nazik, araç kiralamanın dört yıllık aranın ardından tekrar karlı ve mantıklı bir seçenek olduğunu belirtiyor. Nazik, “1 milyon TL bütçeli bir araç satın almak yerine, kiralamanın çok daha avantajlı olduğunu” ifade etti.

1 Milyon TL’ye Araç Almak Yerine Kiralamak Daha Karlı

Nazik, kiralamanın avantajlarını şu örnekle açıklıyor: "1 milyon TL’lik bir aracın aylık kira bedeli ortalama 30 bin TL iken, aynı miktarda paranın finans getirisi aylık 42 bin TL’ye denk geliyor. Ayrıca, araç sahipliğiyle birlikte kasko, sigorta, vergi gibi aylık 5 bin TL’lik işletim maliyetlerini de hesaba katmak gerekiyor. Bu maliyetlerin yanı sıra, araç yıllık ortalama yüzde 20 değer kaybedecek ve bir yılın sonunda 800 bin TL’ye satıldığında, kasadan çıkan toplam tutar 1 milyon 564 bin TL olacak. Araç sahipliğiyle aylık 63 bin 600 TL zarara uğrarken, kiralama seçeneğiyle sadece 30 bin TL harcayarak aylık 33 bin 600 TL tasarruf sağlanabilir."

Araç Kiralama Vergi Avantajı da Sunuyor

Nazik, araç kiralamanın sadece maliyet avantajı sağlamadığını, aynı zamanda vergi avantajı ve operasyonel rahatlık sunduğunu da belirtti. Enflasyonist dönemde araç kiralamanın daha mantıklı bir seçenek haline geldiğini ifade eden Nazik, özellikle filo adeti düşük olan firmalar için araç sahipliği yerine kiralamanın büyük avantaj sağladığını vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi