İnşaat Maliyet Endeksi ağustos ayında yüzde 42 arttı İnşaat Maliyet Endeksi ağustos ayında yüzde 42 arttı

Bakan Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, cari işlemler fazlasının 4,3 milyar dolara ulaşarak son 5 yılın en yüksek seviyesine çıktığını belirtti. Bu gelişmenin, ekonomi programı ve dış ticaret politikalarının başarılı bir şekilde uygulandığının göstergesi olduğunu vurguladı.

Cari Fazlada Üç Ay Üst Üste Artış

Bakan Bolat, cari işlemler hesabının 2021 yılından bu yana ilk kez üç ay üst üste fazla verdiğini söyledi. Bir önceki yılın aynı ayına göre 3,8 milyar dolarlık bir iyileşme kaydedildiğini belirten Bolat, "Cari işlemler hesabı yılın ilk 8 ayında yalnızca 9,7 milyar dolar açık vermiştir. Bu güçlü iyileşme, Türkiye ekonomisinin makroekonomik istikrarını pekiştiriyor ve geleceğe yönelik olumlu bir tablo çiziyor." dedi.

Cari Açıkta Büyük Düşüş

Ocak-Ağustos dönemine ilişkin cari açık verilerini de paylaşan Bolat, bu dönemde cari işlemler açığının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 75,2 oranında azalarak 9,7 milyar dolara düştüğünü açıkladı. Ayrıca, Mayıs 2023'te 55,6 milyar dolar olarak gerçekleşen yıllıklandırılmış cari işlemler açığının, Ağustos itibarıyla 44,4 milyar dolar azalarak 11,3 milyar dolara gerilediğini ifade etti.

İhracat Artarken İthalat Geriliyor

Bolat, ağustos ayında yıllıklandırılmış ihracatın yüzde 3,5 artarak 262 milyar dolara yükseldiğini, ithalatın ise yüzde 8,3 düşüşle 340,7 milyar dolara gerilediğini belirtti. Dış ticaret açığının ise yüzde 33,6 azalarak 78,7 milyar dolara düştüğünü ekledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 76,9'a yükselerek ekonominin daha dengeli bir yapıya kavuştuğunu gösterdi.

Hizmet İhracatında Rekor Artış

Bakan Bolat, dış ticaret açığındaki gerilemeye hizmet ihracatındaki artışın da eşlik ettiğini belirtti. Hizmet gelirlerinin ağustos ayında 111,1 milyar dolarla rekor seviyeye ulaştığını, seyahat gelirlerinin ise 52,5 milyar dolara çıktığını söyledi. Mal ve hizmet ticaretindeki bu olumlu seyirle birlikte cari işlemler hesabında görülen iyileşmenin devam edeceğini öngördü.

Makroekonomik İstikrar Güçleniyor

Bolat, dış ticaret dengesindeki iyileşmenin ekonomik büyümeyi daha dengeli hale getirdiğini, cari işlemler hesabındaki iyileşmenin ise makroekonomik istikrarı güçlendirdiğini belirtti. Ticaret Bakanlığı olarak, küresel mal ve hizmet ihracatındaki payı artırmak amacıyla üretici ve ihracatçılarla işbirliği içinde çalışmalarını kararlılıkla sürdüreceklerini vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi