Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, açıklanan dış ticaret verilerini değerlendirerek, Türkiye ekonomisinde yaşanan olumlu gelişmeleri aktardı.

Ağustos Ayı İhracatında Rekor

Ticaret Bakanı Bolat, Ağustos ayında zayıf dış talebe rağmen 22 milyar dolarlık ihracat ile en yüksek Ağustos ayı ihracat rekorunun kırıldığını belirtti. Ayrıca, son bir yıllık mal ihracatının 262 milyar dolar ile rekor seviyeye ulaştığını vurguladı. İthalat ise %7 oranında düşerek 27 milyar dolara geriledi.

Dış Ticaret Açığında %33,6 Düşüş

Son bir yıllık dış ticaret açığı, %33,6 oranında azalarak 78,7 milyar dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranında önemli bir artış olduğunu ifade eden Bakan Bolat, 2024 Ağustos ayında bu oranın %81,5 seviyesine yükseldiğini kaydetti. İlk 8 ayda ise bu oran %75,7’ye ulaşarak 9,1 puanlık bir artış gösterdi.

Altın fiyatlarında son durum...(28 Eylül 2024 Cumartesi) Altın fiyatlarında son durum...(28 Eylül 2024 Cumartesi)

Cari Açıkta Büyük İyileşme

Cari işlemler açığı da Temmuz 2024 itibarıyla 19,1 milyar dolara geriledi. Bolat, Mayıs 2023’teki 57 milyar dolarlık açıkla kıyaslandığında, 37,9 milyar dolarlık bir azalış yaşandığını belirterek, bu gelişmelerin Türkiye'nin makroekonomik istikrarını güçlendirdiğini söyledi.

Enflasyonla Mücadeleye Destek

İhracattaki artış ve ithalattaki azalışın, Türkiye'de büyüme kompozisyonunun net ihracat katkısı temelli bir yapıya dönüştüğünü ifade eden Bolat, bu gelişmelerin enflasyonla mücadele çabalarına da katkı sağladığını dile getirdi. OECD tahminlerine göre, Türkiye’nin en önemli ticaret ortağı olan Avro Bölgesi'nde düşük bir büyüme öngörülmesine rağmen Türkiye’nin ihracat artışını sürdürdüğünü vurguladı.

İthalatta Düşüş

2024 yılı ilk 8 ayında ithalat, geçen yılın aynı dönemine göre %8,6 oranında düşerek 225,7 milyar dolara geriledi. Yıllıklandırılmış ithalat ise %8,3 düşüşle 340,7 milyar dolar seviyesine indi. Böylece yılın ilk 8 ayında dış ticaret açığı %33,5 azalarak 54,9 milyar dolara geriledi.

İhracat İçin Destek Programları Sürüyor

Bakan Bolat, katma değerli ve inovasyon odaklı üretimle küresel ticaretteki rekabetçiliğin güçlendirildiğini, Ticaret Bakanlığı olarak ihracat için destek programlarının ve yurtdışı ticaret diplomasisi faaliyetlerinin kararlılıkla sürdürüldüğünü belirtti.

Kaynak: Haber Merkezi