Bakan Uraloğlu, Milli Hızlı Tren Projesi’nde tasarım aşamasının tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, Türkiye'nin demiryollarında teknolojiyi tasarlayan, üreten ve geliştiren bir ülke konumuna yükseldiğini ifade etti.

Türkiye'nin Demiryolu Teknolojisindeki Yükselişi

Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin demiryolu araçları üretiminde kendi kendine yeten bir ülke haline geldiğini vurgulayarak, “Ulaştırma ve altyapı alanındaki yatırımlarımız meyvelerini vermeye devam ediyor. Türkiye artık demiryollarında teknolojiyi tasarlayan, üreten ve geliştiren bir ülke konumuna yükseldi,” dedi. 27 Mayıs 2023 tarihinde Milli Elektrikli Tren Setleri ile yolcu seferlerine başladıklarını hatırlatan Bakan Uraloğlu, “Milli Elektrikli Trenimizden sonra Milli Hızlı Trenimizi de üretiyoruz. Türasaş tarafından üretilecek hızlı trenimiz, saatte 225 km hıza ulaşacak ve her bir sette toplamda 584 kişilik yolcu kapasitesine sahip 8 adet vagon bulunacak,” şeklinde konuştu.

Bakan açıkladı: 2024 yılında kullanımı milyonları aştı! Bakan açıkladı: 2024 yılında kullanımı milyonları aştı!

Son Teknoloji Donanımlarla Üretim

Hızlı tren setlerinin üretiminde kullanılan son teknoloji donanımlara da değinen Bakan Uraloğlu, trenlerde kapı ve bölme duvarlara entegre hayalet ekran teknolojisi, temassız hızlı şarj istasyonlu katlanır masalar, konforlu deri ve kumaş koltuk tasarımı, bistro alanında 3 boyutlu hayalet ekran teknolojisi ve endirekt aydınlatma sisteminin bulunacağını belirtti. Ayrıca, TÜBİTAK-RUTE ile ortak geliştirilen ‘Milli Cer Sistemi ve Tren Kontrol Yönetim Sistemi’nin de projede kullanılacağını söyleyen Bakan Uraloğlu, bu sayede tren setinin kritik alt bileşenlerinin yerli ve milli imkanlarla üretildiğini vurguladı.

2024 ve 2025 Planları

Projenin uluslararası standartlara uygun olarak yürütüldüğünü belirten Bakan Uraloğlu, tasarım süreçlerinin tamamlanmasının ardından 2024 yılının son çeyreğinde montaj aşamasına geçileceğini ifade etti. “Fabrika statik testlerinin tamamlanmasının ardından 2025 yılının son çeyreğinde hızlı treni raylara indirerek dinamik yol testlerine başlamayı planlıyoruz,” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi