Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında yürüttüğü denetimlerde önemli bir aşamaya geldi. Vergi Denetim Kurulu, fiş ve fatura düzenlememek için müşterilerden IBAN yoluyla tahsilat yapan mükellefler üzerinde yaptığı incelemelerde, ilk olarak belirlenen 250 mükellef nezdinde 1,5 milyar liralık kayıt dışı kazancı ortaya çıkardı. Bu kazanç üzerinden 250 milyon lira vergi cezası kesildi.

Kütahya’da ’Ahududu Şenliği’ renkli görüntüler oluşturdu Kütahya’da ’Ahududu Şenliği’ renkli görüntüler oluşturdu

İncelemelerde, lüks restoran zincirleri, değerli taş ve kuyumculuk firmaları, büyük yedek parça alım-satım işletmeleri, düğün ve organizasyon şirketleri, sosyal medya fenomenleri, sanal pazar işletmeleri ve gayrimenkul ile araç alım-satımı yapan gerçek kişiler gibi farklı sektörlerden işletmelerin kayıt dışı kazanç elde ettiği belirlendi. Ayrıca, bazı para transferlerinin kripto para aracıları, ödeme hizmetleri, sermaye piyasası kurumları ve şans oyunu bayilerinden yapıldığı saptandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu sürecin genişletilerek sürdürüleceğini vurguladı ve banka hesaplarına gelen paraların başkalarına ait olduğu tespit edilen kişiler ve firmalar üzerinde de incelemelerin devam edeceğini belirtti. Şimşek, vergi kaçırmak için IBAN yerine nakit ödeme talep eden ve fiş-fatura düzenlemeyen mükellefler için denetimlerin tavizsiz şekilde süreceğini, kayıt dışı faaliyetlerle mücadelede kararlı olduklarını ifade etti.

Kaynak: HABER MERKEZİ