TBMM Genel Kurulu'nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2025 bütçesi görüşmelerinde konuşan Bakan Işıkhan, SGK'nin prim gelirlerinin tahsilatının önemine dikkat çekti.
Bakan Işıkhan, “Yılın başında belediyelerin toplam 96 milyar liralık prim borcu bulunuyordu, ancak bu rakam bugün itibarıyla 160 milyar liraya yükseldi. SGK'nin 2024'ün ilk 9 ayındaki toplam prim geliri 2 trilyon 15 milyar liradır. Süresinde ödenmeyip icraya intikal eden borçlardan 11 aylık sürede yaklaşık 46,6 milyar lira tahsil edilmiştir. Bu tahsilatın 11 milyar 750 milyon liralık kısmını belediye prim borçları oluşturmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Belediye Çalışanlarının Şikayetleri İncelemeye Alındı
Bakan Işıkhan, yerel seçimlerden sonra belediyelerde işçi haklarına yönelik ihlallerle ilgili ihbar ve şikayetlerin Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı'na ulaştığını belirtti. “Toplu iş sözleşmesi hükümlerinin uygulanmaması, toplu işçi çıkarılması, sendikal özgürlüklerin engellenmesi, mobbing ve eşitlik ilkesine aykırılık konularında çok sayıda başvuru aldık.” dedi.
Yapılan incelemelerde Van ve Iğdır belediyeleri başta olmak üzere, belediyelere bağlı iştirakler hakkında toplam 26 milyon lira idari para cezası uygulandığını ifade eden Işıkhan, mevzuata aykırılıkların suç teşkil eden durumları için savcılıklara suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.
SGK Gelir ve Giderlerinde İyileşme
SGK gelirlerinin giderleri karşılama oranının 2002'de yüzde 71,5 olduğunu belirten Bakan Işıkhan, bu oranın 2024 sonunda yüzde 95,7’ye ulaşmasının beklendiğini söyledi. “Prim gelirlerinin emekli aylıklarını ve sağlık giderlerini karşılama oranı yıl sonunda yüzde 74,8 olarak tahmin ediliyor.” dedi.
2002'de aktif sigortalı sayısının 12 milyon olduğunu hatırlatan Işıkhan, bugün bu rakamın 26 milyona ulaştığını ifade etti. Ayrıca sosyal güvenlik kapsamının yüzde 99 seviyelerine çıkarıldığını ve 2023-2024 döneminde 2 milyon iş yeri ve 13 milyon sigortalıya toplam 471 milyar lira destek sağlandığını belirtti.
Kayıt Dışı İstihdam Azaldı, Emekli Aylıkları Artırıldı
Bakan Işıkhan, kayıt dışı istihdam oranının 2002'de yüzde 52 seviyesindeyken, bu yıl yüzde 27,75’e düştüğünü söyledi. Ayrıca emekli aylıklarındaki artışa dikkat çeken Işıkhan, “Bu yılın ocak ayında en düşük emekli aylığını 10 bin liraya, temmuz ayında ise 12 bin 500 liraya yükselttik.” ifadelerini kullandı.