Eskişehir'de elektrik ve akaryakıta gelen zamlar, çiftçilerin karşı karşıya olduğu sıkıntıları derinleştiriyo. Tohum, gübre ve tarım ilaçları gibi temel ihtiyaçların fiyatları yükselirken, çiftçilerin üretim maliyetlerini de ciddi ölçüde artırıyor. Bu durum, tarım sektöründe karlılığı düşürmekle kalmıyor, aynı zamanda çiftçilerin sürdürülebilir bir üretim yapmasını da zorlaştırıyor. Ekonomik baskılar altında kalan çiftçiler, ürünlerini uygun fiyatlarla satmakta güçlük çekiyor ve geçimlerini sağlamakta zorlanıyor.

“Geçen sene komadaydık. Bu sene entübe edildik. Önümüzdeki seneye çıkabilirsek hep beraber cenaze namazını kılacağız” diye ifade eden Eskişehir Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu, çiftçinin durumunun hayli kötü olduğunu söyleyerek,  “Elektrik ve mazot paralarından ayrı yer altı sularımızda aşırı şekilde bir kayıp var. Kış mevsiminin yaşanmaması, yağışların olmaması, bahar yağışlarını almamamızdan dolayı Eskişehir,  Konya ve Polatlı civarındaki çiftçiler şu anda çok sıkıntılı bir dönem geçiriyor. Eskiden 3 litreyle suladığımız tarlaları şimdi 10 litreyle sulamaya başladık” dedi.

“Çiftçiye bir darbede elektrik zammı”

Çiftçinin artık cebinden ödeme yapmaya başladığı belirten Çelikoğlu, “Eskiden 3 liralık elektrik kullandığımız yerlerde şimdi 8 liralık elektrik kullanmaya başladık. Elektriğe yapılan aşırı zam çiftçiye bir darbe daha vurdu. Bahar yağışlarını almamamızdan dolayı 3 sefer sulanan mısır tarlalarını 6 sefer sulamaya başladık.  Biz zaten para kazanmıyorduk şimdi çiftçi cebinden ödemeye başladı. Avrupa ülkelerinde çiftçi üretiyor ama elektriği bir fabrikanın ya da vatandaşın kullandığı gibi tarife uygulamıyorlar. Biz bunu evimizde kullanmıyoruz vatandaşa hizmet etmek için kullanıyoruz” diye konuştu.

Eskişehir'deki okullarda sanat ve spor etkinlikleri yetersiz kalıyor Eskişehir'deki okullarda sanat ve spor etkinlikleri yetersiz kalıyor

“Devlet yetkililerin bu duruma el atması lazım”

Hububat alım fiyatlarının çiftçiyi tatmin etmediğini söyleyen Çelikoğlu,  “Yüzde 70’lerde enflasyon olan bir ülkede hububata yüzde 10 zam vermek ne kadar tatmin edebilir?  Biz şu an geçen seneki fiyatın altında buğday satıyoruz.  Buğday alımında açıklanan fiyat 9 bin 250 lira, Eskişehir’de bizim buğdayımız 3. Sınıf buğday kalitesindedir ama  8 bin 250 liraya buğday veriyoruz. Ürün borsaya geldiği zaman bu rakam buğday için 7 bin lira civarına, arpa için 6 bin lira civarına düşüyor. 

Kaynak: SONHABER GAZETESİ MUHABİRİ - EMRAH KÖSE