Ziyaretin ilk gününde Türkevi'nde büyük sevgi gösterileriyle karşılanan Erdoğan, burada birçok dünya lideri ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

İkili Görüşmeler ve Liderlerle Temaslar

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM Genel Kurulu çerçevesinde yaptığı ikili görüşmeler oldukça kapsamlıydı. İlk olarak Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve Gine Bissau Cumhurbaşkanı Cissoko Embalo ile bir araya geldi.

Daha sonra Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Kuveyt Veliaht Prensi Şeyh Sabah Khaled Al-Hamad Al-Sabah ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile görüştü. Erdoğan ayrıca Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Karim Khan’ı kabul etti.

Özel Hediyeler ve Diplomatik Mesajlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, liderlerle gerçekleştirdiği görüşmelerde hediye takdimlerinde bulundu. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’a, kendi imzasını taşıyan "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" isimli kitabını hediye etti. Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Karim Khan’a ise Anadolu Ajansı’nın (AA) hazırladığı, İsrail’in Gazze’de işlediği suçları belgeleyen "Kanıt" ve "Tanık" kitaplarını sundu.

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan Rusya'ya resmi ziyaret TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan Rusya'ya resmi ziyaret

BM Genel Kurulu'nda Gazze Vurgusu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada özellikle Gazze konusuna vurgu yaptı ve uluslararası topluma harekete geçme çağrısında bulundu. Erdoğan, konuşmasında 1947'den bu yana Filistin topraklarının sistematik bir şekilde elden çıktığını ve bu süreçte birçok Filistinlinin yaşamını yitirdiğini belirterek İsrail'in katliamlarına dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Gazze'yle ilgili bu konuşması dünya basınında geniş yer buldu. NBC News kanalına verdiği röportajda da İsrail’in Gazze’deki eylemlerine dikkat çekti ve "Filistin’in tarihi acıları göz ardı edilemez" dedi.

TURKEN Foundation ve Yuvarlak Masa Toplantısı

Erdoğan, ABD'deki temasları sırasında Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) ve Ensar Vakfı tarafından kurulan TURKEN Foundation'ı da ziyaret etti. Ayrıca ABD’de faaliyet gösteren bazı düşünce kuruluşlarının temsilcileriyle yuvarlak masa toplantısında bir araya geldi.

Kaynak: Haber Merkezi