Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Mirza Zafer Dağtaş, diz ağrısının birkaç gün içinde geçmemesi durumunda mutlaka hekime başvurulması gerektiğini belirtiyor. Özellikle 40-65 yaş arasında kıkırdak problemleri, 65 yaş sonrasında ise kireçlenme en yaygın nedenler arasında yer alıyor.

Erken Müdahale Önemli

Doç. Dr. Dağtaş, diz ağrısının "nasıl olsa geçer" düşüncesiyle ihmal edilmemesi gerektiğini vurguluyor. Zamanında müdahale edilmediğinde, diz ağrısına neden olan sorunlar ilerleyerek hastanın yürümesini bile engelleyecek seviyeye gelebilir ve kalıcı ağrılara yol açabilir. Bu yüzden 2-3 gün süren ağrılar ve diz hareketlerindeki kısıtlanmalar ciddiye alınmalı, doğru tedaviyle sorunlar kontrol altına alınabilir.

Menisküs Yırtıkları

Diz eklemi içinde yer alan ve C şeklindeki kıkırdaklar olan menisküsler, dizi koruyucu bir yastık görevi görür. Ancak, ani hareketler ya da dizin rotasyonu sırasında bu kıkırdaklar zarar görebilir ve menisküs yırtıkları oluşabilir. Bu yırtıklar, özellikle hareket esnasında ağrıya neden olarak günlük yaşamı kısıtlayabilir. Zamanında tedavi edilmediğinde, eklem kıkırdağının zarar görmesine ve diz kireçlenmesine yol açabilir.

Menisküs Yırtıklarının Tedavisi

Menisküs yırtıkları, genellikle artroskopik yani kapalı ameliyat yöntemiyle tedavi ediliyor. Menisküsün sağlam kısmına dikiş atılarak yapılan menisküs tamiri ile ileride gelişebilecek kireçlenme riski azaltılıyor. Genç yetişkinlerde menisküs yırtıklarının mutlaka tamir edilmesi gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Dağtaş, aksi halde erken kireçlenme riski oluşabileceğini belirtiyor. Ayrıca, menisektomi olarak bilinen diğer cerrahi yöntemde ise yırtık olan menisküs tamamen çıkarılıyor.

Kıkırdak Hasarı

İlerleyen yaş veya fiziksel travmalar, diz eklemindeki kıkırdak yapısının bozulmasına ve ciddi ağrılara yol açabiliyor. Fizik muayene ve görüntüleme yöntemleriyle tespit edilen kıkırdak hasarı, hasarın derecesine göre tedavi ediliyor. Ancak, Doç. Dr. Dağtaş’a göre kıkırdak hasarının tamamen iyileşmesi mümkün değil. Tedavide amaç, hastanın şikayetlerini hafifleterek daha konforlu bir yaşam sürmesini sağlamak.

Kıkırdak Hasarının Tedavisi

Kıkırdak hasarı olan hastalar için tedavi süreçlerinde diz içi enjeksiyonlar, kıkırdak hapları ve gerektiğinde kıkırdak ameliyatları uygulanabiliyor. Tedavinin başarısı için hastaların sabırlı olması, hekimlerine güvenmesi ve yaşam tarzlarını tedaviye uygun şekilde düzenlemeleri gerektiği vurgulanıyor.

O baharat karın yağlarından eser bırakmıyor! O baharat karın yağlarından eser bırakmıyor!

Kireçlenme ve Tedavi Seçenekleri

Dizlerde kıkırdak hasarının son aşaması olan kireçlenme, eklem kıkırdaklarının fonksiyonlarını kaybetmesiyle sonuçlanıyor. Kireçlenme sorunu yaşayan hastalar genellikle dizde sertlik, şişlik ve ağrı hissederken, günlük aktivitelerini yapmakta büyük zorluk yaşıyorlar. Doç. Dr. Dağtaş, bu gibi durumlarda eklem cerrahisinin uygulanması gerektiğini belirtiyor.

Protez Cerrahisi ve Robotik Yardımlı Tedavi

Kireçlenme vakalarında, diz ekleminin iki kısmından sadece biri etkilenmişse kısmi diz protezi uygulanabiliyor. Ancak, dizin tamamında kireçlenme varsa total diz protezi tercih ediliyor. Son yıllarda protez ameliyatlarının robot yardımıyla yapılabildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Dağtaş, bu sayede cerrahi hataların minimalize edildiğini ve protezlerin daha uzun ömürlü olduğunu ifade ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi