2024’ün 9 aylık döneminde EİB’nin toplam ihracatı yatay bir seyirle 13 milyar 626 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Son 1 yıllık dönemde ise bu rakam 18 milyar 203 milyon dolara ulaştı.

Sanayi ve Tarım Sektörlerinde İhracat Artışı

EİB bünyesindeki sanayi sektörleri Eylül ayında 775,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Tarım sektörlerinde ise yüzde 11’lik artışla ihracat, 592 milyon dolardan 655,6 milyon dolara yükseldi. Madencilik sektörü, Eylül ayında ihracatını yüzde 30 artırarak 110 milyon dolarlık ihracata imza attı.

12 Birlikten 8’i İhracatını Artırdı

Eylül ayında EİB bünyesindeki 12 ihracatçı birliğin 8’i ihracatını artırırken, 4 birlik geçen yılın Eylül ayı ihracat rakamlarının gerisinde kaldı.

Demir ve Su Ürünleri Zirvede

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, Eylül ayında 213,5 milyon dolarlık ihracatla zirvedeki yerini korudu. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ise yüzde 16’lık artışla 128 milyon dolardan 149 milyon dolara çıkarak zirve ortaklığını sürdürdü.

Kuru Meyvede Rekor Artış

Kuru incir ihracatının iki hafta öne çekilmesi, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin Eylül ayı ihracatını yüzde 44 artırarak 82 milyon dolardan 118,6 milyon dolara yükseltti.

Hazırgiyim Üç Aydır Artışta

Hazırgiyim ve konfeksiyon sektöründe zorlu pazar koşullarına rağmen, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ihracatını Eylül ayında yüzde 7’lik artışla 109 milyon dolardan 117 milyon dolara çıkardı.

Dolar yükselmeye devam ediyor! Dolar yükselmeye devam ediyor!

Madencilikte Yüzde 30 Artış

Ege Maden İhracatçıları Birliği, Eylül ayında ihracatını yüzde 30 oranında artırarak 110 milyon dolara yükseldi. Son bir yıllık dönemde ise ihracatını yüzde 13 artışla 1 milyar 237 milyon dolara çıkardı.

Ege Bölgesi Eylül Ayı İhracatı 2,65 Milyar Dolar

Ege Bölgesi’nin Eylül ayı toplam ihracatı 2 milyar 656 milyon dolar olarak gerçekleşti. İzmir, bu rakamın yüzde 53’ünü oluşturdu ve 1 milyar 408 milyon dolarlık ihracata imza attı. İzmir’i, 488 milyon dolarlık ihracatla Manisa, 400 milyon dolarla Denizli takip etti.

Almanya İlk Sırada

Ege İhracatçı Birlikleri üyelerinin en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında ilk sırada 1 milyar 522 milyon dolarla Almanya yer aldı. İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri de sırasıyla 1 milyar 229 milyon ve 1 milyar 18 milyon dolarlık ihracatla listede üst sıralarda bulundu.

Eskinazi: “İhracatçı Zorunlu İhracat Yapıyor”

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, mevcut konjonktürde ihracatçıların ayakta kalmaya çalıştığını belirtti. Döviz kurlarındaki artışın enflasyonun gerisinde kaldığına dikkat çeken Eskinazi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın döviz alımlarındaki yüzde 2’lik farkın yüzde 5’e çıkarılmasının ihracatçıyı rahatlatacağını ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi