Eskişehir Astronomi Topluluğu, gökyüzüne olan merakı bir araya getiren ve düzenlediği etkinliklerle astronomiye ilgi duyan herkese kapılarını açıyor. Topluluk Eskişehir’de gözlemlerden atölye çalışmalarına, astrofotoğrafçılıktan uzay hukukuna kadar geniş bir yelpazede faaliyet gösteriyor.
Eskişehir Astronomi Topluluğu Eğitmeni Hakan Duman, Eskişehir ve çevresinde yaşayan her yaştan insanı bir araya getiren Eskişehir Astronomi Topluluğu’nun, astronomiye olan ilgisini artırmayı hedeflediğini söyledi.
“Her yaş grubundan astronomiye gönül vermiş insanları bir araya getiriyoruz.”
Eğitmen Duman, topluluğun kuruluş sürecini ve amacını şöyle anlattı:
“Topluluk 2018 yılında Nazım Mustul öncülüğünde, öğretmen arkadaşları olan Dr. Funda Çıray, Pelin Öztürk Gökalp, Akın Keklik ile birlikte kuruldu. Bu topluluk, kurucuların kendi inisiyatifleri ve imkanları doğrultusunda okullarında yaptıkları gözlem etkinlikleri faaliyetleriyle başladı.Kısa sürede sosyal medyanın da etkisiyle üye sayısını hızla arttırmış oldu. Topluluk olarak amacımız, Eskişehir ve çevresinde her yaş grubundan astronomiye gönül vermiş insanları bir araya getirip, astronomi adına etkinlikler düzenlemektir. En küçük üyemiz Asya 7 yaşında ve kendi teleskobuyla son gözlem etkinliğinde katılımcılara gözlem yaptırmaya başladı. Her yaş grubundan üyesi bulunan Eskişehir Astronomi Topluluğunun üyelerini öğretmenlerin dışında astronom, avukat, moleküler biyolog, öğretim üyesi, asker, öğrenci gibi farklı meslek dallarında görev yapan kişiler oluşturmakta.” dedi.
“Topluluğa üye olmak için aranan tek şart gök bilime gönül vermiş olmak.”
“Topluluğumuz, üyelerinin farklı meslek dallarından olmasından dolayı Eskişehir’de bulunan birçok kurum ve sivil toplum kuruluşlarıyla dirsek temasında bulunuyor ve etkinliklerini bu paydaşları ile birlikte yürütüyor.” diyen Hakan Duman, “Üye olmak için herhangi bir dürbün veya teleskop sahibi olmak zorunlu değil. Grubun kuruluş amaçlarından biri olan bilgi ve donanım paylaşımı, gönüllü olarak yürütülerek üyelerin en sağlıklı şekilde kendilerini geliştirebilmelerini sağlamakta. Topluluğa üye olmak için aranan tek şart gök bilime gönül vermiş olmaktır. Herhangi bir ticari kaygı duymayan bu toplulukta tüm üyelerimiz, kendi imkanları doğrultusunda edindikleri teleskop ve materyalleri ile gönüllü olarak görev almaktadırlar.” ifadelerini kullandı.
“Çalışmalarımızın içerisinde astrofotoğrafçılık, astrokamp, uzay hukuku var”
Eskişehir Astronomi Topluluğu’nun farklı kategoriler altında çalışmalarını yürüttüğünü belirten Duman, sadece uygulamalı değil teorik eğitimlerinde verildiğini söyledi.
Duman, “Öğretim üyesi, uzman astronom, deneyimli öğretmen ve eğitmenleriyle; eğitim, gözlem etkinlikleri, astrofotoğrafçılık, astrokamp, uzay hukuku alanlarında çalışmalar yürütülmekte. Topluluğumuz, temel astronomi eğitimi, teleskop kullanımı, uzaktan astronomi sohbetleri ve öğretmenlere yönelik atölye çalışmaları; gök atlası, güneş saati, usturlab yapımı, Eratosthenes ve iğne deliği deneyleri gibi etkinlikler düzenleyerek astronomi bilincini artırmayı hedeflemekte. Astrofotoğrafçılık da hem astronomi hem de fotoğrafçılık bilgisine sahip olmayı gerektiren disiplinler arası bir alandır ve zorlu koşullarda, sabırla ve büyük bir emekle çalışmayı gerektirmektedir. Topluluğumuzda, bu alanda ülkemizde çektikleri derin uzay fotoğrafları ile tanınan ve eserleri sergilenen Uygar Mitat ve Nazım Mustul, astrofotoğrafçılık hakkındaki bilgi ve tecrübelerini üyelerimizle yapılan toplantılar esnasında paylaşmakta. Ayrıca Uzay Hukuku da ülkemizde pek bilinen bir alan olmamakla birlikte topluluğumuz tarafından önemli görülüyor. Üyemiz, aynı zamanda uzay hukukçusu Av. Mustafa Serhat Kaşıkara, farkındalık oluşturma ve eğitim faaliyetleri yürütmekte.” dedi.
“Kuşkusuz böyle bir konuşmanın Eskişehir’de yapılması tesadüf değildi.”
Atatürk’ün 1939 yılında Eskişehir’deki konuşmalarına atıfta bulunan Eğitmen Hakan Duman, bu konuşmanın Eskişehir’de yapılmasını tesadüf olarak görmediğini belirterek şunları söyledi.
Hakan Duman, “Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1936 yılında Eskişehir’de yaptığı konuşmayı hatırlatmakta fayda görüyorum. ‘Bir gün insanoğlu tayyaresiz de göklerde yürüyecek, gezegenlere gidecek, belki de Ay’dan bize haber yollayacaktır. Bu mucizenin tahakkuku için 2000 yılını beklemeye gerek kalmayacaktır. Gelişen teknoloji bize daha şimdiden bunu müjdeliyor. Bize düşen görev ise batıdan bu konuda fazla geri kalmamayı temindir.’ Eskişehir Astronomi Topluluğu olarak, Atatürk'ün bu vizyonunu gerçekleştirmek için çalışıyoruz. Gökbilim alanında yaptığımız çalışmalar ile ülkemizin bilimsel gelişimine katkıda bulunmayı ve genç nesillere ilham vermeyi amaçlıyoruz. Atatürk'ün bizlere emanet ettiği bu vizyonu yaşatmak en büyük görevimiz.” diyerek cümlelerini noktaladı.