Eskişehir Emlakçılar Odası Başkanı Gazi Çelik, yaz sezonunda emlak piyasasındaki durgunluğu ve sektörün karşılaştığı zorlukları değerlendirdi. Çelik, konut ve arsa alımlarında ciddi bir düşüş yaşandığını belirterek, "Son dönemde sıcak paraya ulaşmak oldukça zorlaştı. Bankaların yüksek faiz oranları, ev sahibi olmayı neredeyse imkânsız hale getiriyor." dedi.

Gazi Celik-1

Yüksek faiz oranları konut satışlarını vurdu

Gazi Çelik, bankaların sunduğu konut kredisi faiz oranlarının, emlak piyasasında büyük bir durgunluğa yol açtığını vurguladı. "3 milyon TL ev kredisi çeken bir insan, geri ödeme olarak 10 milyon TL gibi yüksek bir rakamla karşı karşıya kalıyor. Bu şartlar altında dar gelirli bir vatandaşın ev alması çok zor. Maddi imkanları daha iyi olanlar ise gayrimenkule yatırım yapmaktansa paralarını farklı şekillerde değerlendirmeyi tercih ediyor" diye konuştu.

19 Eylül Euro fiyatları 19 Eylül Euro fiyatları

Tarım arazileri ve gurbetçi yatırımları da düşüşte!

Çelik, tarım sektöründeki küçülmenin de emlak piyasasını olumsuz etkilediğini belirtti. Tarla satışlarının ciddi oranda azaldığını ifade eden Çelik, "Eskiden çiftçiler, ürettikleri ürünleri satarak yeni tarlalar alırdı. Ancak bu artık geçmişte kaldı." dedi. Gurbetçi vatandaşlardan da beklenen yatırımların gelmediğini söyleyen Çelik, "Üçüncü ve dördüncü kuşak gurbetçiler ülkemize bile gelmiyor, yatırım yapmamaları oldukça normal" dedi.

Mevduat faizleri konut piyasasını tıkadı

Çelik, bankaların mevduat faiz oranlarının yüksek olmasının, gayrimenkul yatırımlarını adeta durma noktasına getirdiğini vurguladı. "Yüklü parası olan vatandaşlar, ev veya arsa almak yerine paralarını banka faizine yatırmayı tercih ediyor. Bu faiz oranları düşmediği sürece konut satışlarının normale dönmesi zor. Mevduat faiz oranlarının yüzde 20'li seviyelere inmesi gerekiyor ki emlak piyasası yeniden canlansın." diyerek çözüm önerisini dile getirdi.

Kaynak: Yenigün Gazetesi - Sümeyra Balcı