Karbon giderimli 1. etap tesiste günde 44.400 m³, 2. etap ileri biyolojik arıtma tesisinde ise günde 60.600 m³ atıksu arıtılmaktadır. Arıtma sürecinde, çöktürme havuzlarında biriken çamurlar, fosil yakıtlara kıyasla daha düşük sera gazı salınımına sahip çevreci biyogaza dönüştürülerek enerji tasarrufu sağlanıyor.
Biyogazdan Elektrik ve Isı Enerjisi Üretimi
ESKİ Atıksu Arıtma Tesislerinde, ön çöktürme ve son çöktürme havuzlarında oluşan çamur, çürütülerek biyogaz elde ediliyor. Bu biyogaz, tesisin enerji ihtiyacını karşılamak için kullanılan iki adet gaz jeneratöründe elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Toplam kurulu güçleri 1 MW olan jeneratörler, elektrik üretiminin yanı sıra ısı enerjisi de sağlayarak çamur çürütme ve bina ısıtma süreçlerinde kullanılmaktadır.
2024 Yılında Sağlanan Enerji Verimliliği
2024 yılında, Eskişehir Su ve Kanalizasyon İdaresi, biyogazdan elde ettiği 7.480 MWh elektrik enerjisi ile tesisin toplam elektrik enerji tüketiminin yaklaşık %50’sini karşılamayı başardı. Bu, tesisteki enerji verimliliği ve tasarrufun ne denli önemli bir yere sahip olduğunu gösteriyor. Ayrıca, tesislerde oluşan arıtma çamurlarının bir kısmı, lisanslı firmalar tarafından alternatif yakıt olarak değerlendiriliyor.
Sürdürülebilirlik ve Kaynak Koruma
Eskişehir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, çevreci atık su yönetim anlayışını geleceğe taşıyor. Enerji verimliliğini artıran ve çevre dostu uygulamalarla kaynakları koruyan tesis, aynı zamanda enerji tasarrufu sağlayarak sürdürülebilir bir çevreye katkı sağlıyor.