Büyükbaş hayvan ithal edilmesiyle yurtdışındaki besicilerin desteklenmiş olduğunu vurgulayan Zeydan, “Tarım ve hayvancılığın ben her koşulda, maliyeti ne olursa olsun desteklenmesinden yanayım” ifadelerini kullandı.

ETB Başkanı Ömer Zeydan, yeni yılda kırmızı et fiyatlarına zam gelip gelmeyeceği, besicilerin sorun ve çözümleri noktasında değerlendirmelerde bulundu. Kırmızı et fiyatlarının işletme giderleriyle çok ilgisi olmadığını belirten Zeydan, “Asıl sorun Türkiye’deki besicilik politikasıyla alakalı. Özellikle küçük işletmeler, yetiştiricilikten para kazanmamaya hatta zarar etmeye başladılar. Daha verimli bir şekilde büyükbaş hayvancılık, ardından da küçükbaş hayvancılığın desteklenmesi lazım. Kırmızı et ithalatıyla veya canlı büyükbaş hayvan ithalatıyla sönümlendirilmesi fiyatların besici dediğimiz üreticiyi daha fazla zarar ettiriyor. Bu sefer de piyasada yetiştirici anlamında aktör kalmıyor. Bunlar zincirleme halinde giderek fiyatların biraz daha yükselmesine etki ediyor. Büyükbaş hayvancıların küçük işletmeler, orta boy işletmeler dediğimiz bu işletmelerin birçoğu da kurbancılık yapıyorlar” dedi.

Dolar, Euro ve Sterlin fiyatlarında son durum... Dolar, Euro ve Sterlin fiyatlarında son durum...

BESİCİLER MEMNUN DEĞİL

Et fiyatlarındaki dalgalanmadan besicilerin de memnun olmadığının altını çizen Zeydan, “Daha sürdürülebilir, daha istikrarlı bir piyasanın olması önemli. Burada besicilerimizin girdileri daha çok hem işletme gideri. Onun dışında da en önemli giderleri besi yemi. Besi yeminde de bir miktar tabii ki piyasadaki artıştan dolayı artış var. Birbirlerini tetikleyerek gidiyor. Bugünlerde biraz kesim fiyatları geriye gelmişti ancak bir miktar fiyatların artacağı kanaatindeyim. Ama öyle çok feryat figan ettirecek bir düzeyde artış olacağı kanaatinde değilim” şeklinde konuştu.

İTHALAT YERİNE TEŞVİK

Hayvan ithalatının yurt dışındaki besicilere destek anlamına geldiğini ifade eden Zeydan, “Tarım ve hayvancılığın ben her koşulda maliyeti ne olursa olsun desteklenmesinden yanayım. Örneğin büyükbaş hayvanı kesime götüren, belgesiyle onun kesildiğine ve biraz olsun arz edildiğini belgeleyen kişilere hayvan başı önemli bir destek verilebilir. Diyelim ki, besici kilogramı 200 liraya canlı olarak hayvanını besiye götürdü. ‘Bunun 100 lirasını ben ödeyeceğim, sana destek vereceğim’ dediğiniz zaman küçük ve orta boy işletmelerin sayısı ve etkisi artar. Fiyatlar biraz daha sürdürülebilir ve erişilebilir hale gelir. Bununla ilgili devletin bütçesinin ve tarıma nasıl baktığının önemli bir faktörü var” diye belirtti.

Kaynak: M. ANIL AKSOY