Sebze ve meyvenin en verimli olduğu Ağustos ayında kışlık mutfak hazırlığı yapan vatandaşlar, semt pazarlarına akın etmeye başladı. Pazarcı esnafı fiyatların yarı yarıya düştüğünü belirtirken vatandaşlar ise fiyatların hala yüksek olduğunu dile getirdi.
Yaz sebze ve meyvelerinin lezzetinden kışın da faydalanmak isteyen vatandaşların hazırlıklara başlamasıyla birlikte semt pazarlarında da hareketlilik mevcuttu. Derin dondurucularda saklanan yiyeceklerin yanı sıra kurutmalık sebze alışverişi yapan vatandaşlar, pazar arabalarını doldurarak kışa hazırlanıyor. Geçen ay 100 liradan satışa sunulan taze fasulye fiyatlarının 30 liraya kadar düştüğünü belirten pazarcı esnafı kışlık mutfak hazırlığı için uygun bir dönem olduğunu ifade ederken, vatandaş ise fiyatlardan memnun olmadığını söyledi.

“FİYATLARDA YÜZDE 50 DÜŞÜŞ VAR”

Kışlık mutfak hazırlığının dönemi olduğunu dile getiren pazarcı esnafı Mücahit Çakıroğlu, fiyatların geçen aya göre yarı yarıya düştüğünü belirtti. Vatandaş tarafından sebzelere yoğun bir talep gördüklerini dile getiren Çakıroğlu, “Hava sıcaklıklarının daha da yükselmesiyle birlikte sebze fiyatlarında da düşüş oldu. Kışlık hazırlığını yapmak isteyen, buzluğuna sebze atmak isteyen vatandaş da fasulye, biber, patlıcan gibi sebze alışverişlerini yapmaya başladılar, yoğun talep var. Fiyatlar da gayet makul, herkesin halkın cebine göre. Patlıcan 25 lira, fasulye 30 liraya düştü. Dolmalık biber 20-25 lira, domates 20 lira. Şu anda kışlık alışverişi için uygun bir zaman. Bazı vatandaşlar fiyatlar biraz daha düşer diye düşünerek beklemeyi düşünüyor ama maliyetler yeterince yüksek olduğu için daha fazla düşeceğini sanmıyorum. Zaten bundan bir ay önce fasulyenin kilosu 100 liraydı. Patlıcan 40-50 lira, biber 100 liraydı. Yani şu anda etiketler yarı yarıya aşağı düştü. Bazı vatandaşlar alışverişlerinde market tercih ediyor ama ben vatandaşa pazarı tavsiye ediyorum. Belki pazarda seçme şansı yok ama markette de tazelik olmuyor. Fiyat olarak da bizde 50 lira olan ürün markette 60 lira olduğu için vatandaşın cebi için de pazarlar daha avantajlı” dedi.

“TURŞU VE KONSERVENİN TAM MEVSİMİ”

Saksı biberi ve balık biberi satışı yapan pazarcı esnafı Musa Açık da vatandaşın kışlık hazırlıklarına başladığını dile getirerek turşu ve konservede kullanılan biberlere yoğun ilgi olduğunu belirtti. Açık, “Bu biberler en çok sos için kullanılıyor. Yani domates sosu yaptıkları zaman içine acı olsun diye doğruyorlar. Turşu yapmak isteyen turşu yapıyor. Bu biberlere de yoğun talep var, ülke dışında ki yakınlarına bile alan müşterilerimiz oluyor. Sezon olarak da tam sezonu olduğu için talep fazla. Balık biberi 60 TL saksı biberi ise 80 TL’den satılıyor. Diğer biberlere göre daha yüksek çünkü bu biberlerin hem işçiliği fazla hem de kilosu az basıyor. Bir işçi sekiz saatte 5-6 kilo ancak topluyor şunları. Aynı sürede 20 kilogram kıl biber toplanıyor. Bazı vatandaşlar turşu için Eylül ayını bekliyor ama bu dönemde de yetişen biberlerimizi alarak rahatlıkla turşu ve soslarda kullanabilirler” diye konuştu. 

“ALIŞVERİŞ YAPARKEN ZORLANIYORUZ”

Mustafa Gür isimli vatandaş “Fiyatlarda ne düşüş ne de yükseliş var yerinde seyrediyor. Ama esnafı da düşünmek lazım onlara göre de fiyatlar normal. Olması gereken seyirde bence” dedi.

Hatice Efe isimli vatandaş ise fiyatların çok yüksek olduğunu belirterek, “Biz emekliler zaten çantamızı dolduramıyoruz. 10bin lira maaş alıyoruz bu parayla ne alacağız? Fatura mı ödeyelim? Alışveriş mi yapalım? Zaten kıtlık da var. Bu gidişle açlıkla sınanacağız” ifadelerini kullandı. 

19 Eylül Perşembe dolar fiyatları 19 Eylül Perşembe dolar fiyatları


Mustafa Şişman ve Hatice Şişman isimli vatandaşlar da fiyatların yüksek odluğunu belirterek, “Bizim için fiyatlarda bir düşüş yok, hala yüksek. Kışlık için domates, patlıcan gibi sebzeler almaya geldik ama alırken zorlanıyoruz. Sonumuz hayır olsun” diye konuştu.

Pazarda sebze fiyatları ise şu şekilde:

1 Kg Patlıcan: 25 TL
1 Kg Dolmalık Biber: 30 TL
1 Kg Taze Fasulye: 30 TL
1 Kg Domates: 20 TL
1 Kg Barbunya: 50 TL
1 Kg Kırmızı Biber: 20 TL
1 Kg Bamya: 150 TL
1 Kg Saksı Biberi: 80 TL
1 Kg Balık Biberi: 60 TL
1 Kg Sivri Biber: 25 TL

Kaynak: Yenigün Gazetesi - Sümeyra Balcı