Üniversite eğitimi döneminde ev tutmak isteyen öğrencilerin ilk durağı olan ikinci el eşya satıcılarında yoğunluk başladı. Esnaf yaşanan hareketlilikten memnun kaldığını belirtirken, aileler yüksek fiyatlar karşısında bütçesini zorluyor.

2024-2025 Eğitim-Öğretim döneminin başlamasına kısa bir zaman kala, üniversite öğrencileri de Eskişehir’e gelmeye başladı. Bazı öğrenciler barınma ihtiyacını öğrenci yurtları ile karşılarken, bazılarıysa ev tutma girişiminde bulundu. Emlakçı ile anlaşan öğrencilerin ilk durağı ise ikinci el eşya satıcıları oldu. Öyle ki esnaf satışlarda hareketlilik olduğunu belirterek, sezondan ümitli olduğunu dile getirdi. Ancak ikinci el eşya fiyatlarını da etkileyen enflasyondaki artış, aileleri düşündürüyor. Bir kişi için ev kurmanın 60-70 bin liraya denk geldiğini ifade eden aileler, sadece ev eşyaları için 30 bin TL ödeme yaptıklarını ifade ediyor.


ÖĞRENCİLER EVE ÇIKMAKTA ZORLANIYOR

Satışlarda yaşanan artıştan memnun olduğunu dile getiren ikinci el eşya satıcısı Furkan Akkaya, geçmiş yıllara göre ise genel bir düşüş olduğunu belirtti. Akkaya, “Geçtiğimiz pazartesi günü yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte öğrenciler de Eskişehir’e  gelmeye başladı. Ancak bizim satışlarımızı arttıran yeni öğrenciler değil eski öğrenciler oldu. Yurttan ayrılan, eve çıkmak isteyen veya evini değiştirmek isteyen, eşyalı ev olup da eşyasız eve çıkıp kendi eşyasını kurmak isteyen öğrencilerin talebi daha çok oldu. Bu sayede bizim de işlerimiz yoğunlaşmaya başladı. Güzel bir başlangıç yaptık, sezonunun da verimli geçeceğini umuyoruz ama mevcut ekonomik şartlar biraz zorlayabilir. Çünkü öğrenciler artık eve çıkarken zorlanıyor ve daha çok öğrenci yurtlarını tercih ediyorlar. Geçmiş yıllarda daha çok talep olurdu, bu saatlerde dükkanda müşteri dolu olurdu. Son iki senedir bu hareketlilik azaldı” dedi.
 

BİZİM İŞİMİZ SEZONLUK

Eskişehir'de paslanmış depo çatısı risk yaratıyor Eskişehir'de paslanmış depo çatısı risk yaratıyor

Bir ev kurmanın 30 bin liraya denk geleceğini ifade eden Akkaya, ikinci el eşya da bulmakta zorluk çektiklerini belirtti. Akkaya, “Bir öğrencinin bir ev kurabilmesi için ödemesi gereken miktar minimum 20 bin lira çünkü fiyatlar 5 binden başlıyor. 4 ürün alsa zaten 20 bin lira yapıyor. Ürünün kalitesine bu fiyatın üzerine de çıkabilir. göre çıkar. 20 bin TL’ye buzdolabı, çamaşır makinesi, koltuk ve ikili dolap alabilir. Yatak ve baza da eklersek fiyat 25 bine çıkar. Masa, sehpa gibi diğer ürünleri de eklersek 30 bin liraya bir ev kurulabilir. Biz de zorlanıyoruz, dükkan kiraları diğer giderlerimiz zaten malum. Bir de bizler artık ikinci el eşya bulmakta zorlanıyoruz çünkü öğrenciler de kendi aralarında alışveriş yapıyorlar. Eşya satan eskisi gibi çok değil. 2’inci el eşya satışı yapılan uygulamalar da arttı ve fiyatlar orada daha uygun. Bu nedenle öğrenciler spotçuya gelmiyorlar. Bir de bizim işlerimiz sezonluk, öğrencilerin gelmesiyle bizim sezonumuz başlar ama kışın işler durur. Satışlarımızda azalma olur” diye konuştu. 

ALLAH AİLELERE YARDIM ETSİN

Adana’dan Eskişehir’e gelen Uslu ailesi ise, Anadolu Üniversite’sinde eğitim gören oğulları için ev tuttuklarını belirterek, toplamda 60-70 bin lira harcama yaptıklarını dile getirdi. Uslu Ailesi, “Biz Adanalıyız. Pandemiden sonra da bir deprem problemi yaşadık. Bu nedenle eğitim dönemimiz tam oturtamadan geçti. Buraya adapte olması 3’üncü sınıfı bulduğu için artık eve çıkması gerektiğini düşündük. Kendisi mühendislik okuyor ve yurt odası küçük gelmeye başladı. Projelerini hazırlayabilmek için biraz daha büyük masa, biraz daha büyük bir oda istediğini söyledi. Biz de bu nedenle ailece Eskişehir’e alışverişe geldik. Evini tuttuk, bugün de beyaz eşyalarını aldık. Emlakçı ücreti, depozito, bir kira ödemesi ile sadece ev tutma maliyeti ortalama 30-35 bin lira seviyesinde oldu. Üzerine 3-4 bin lira aboneliklere verdik. Genellikle öğrenciden öğrenciye kiralandığı için evi temiz olsun dedik,  8 bin lira civarı da boya, badanaya verdik. İkinci el eşyalar için de 30 bin liradan aşağı tamamlayamıyorsunuz bir kişi için. Üst üste koyduğumuz zaman 60-70 bin lira harcama yaptık. Allah ailelere yardım etsin” dedi.

Kaynak: YENİGÜN GAZETESİ - SÜMEYRA BALCI