Eskişehir Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi’nin (UMKE), sahada sunacağı medikal kurtarma ve acil sağlık hizmetlerinin 7/24 kesintisiz devam ettirilebilmesi amacıyla eğitim, tatbikat ve diğer faaliyetlerin aralıksız devam ettiğini belirtti. 

Doç. Dr. Bildirici, Ulusal UMKE Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, “UMKE, afet ve acil durumlar dışında KBRN olayları, yangın ve patlamalar, büyük trafik kazaları, toplumsal olaylar, toplu göç ve büyük nüfus hareketleri, ulusal ve uluslararası spor müsabakaları, tehlikeli ve salgın hastalıklar gibi olaylarda da görev almaktadır” ifadesini kullandı.

UMKE personelinin, normal zamanlarda kendi görev yerlerinde (İl Sağlık Müdürlüğü, hastaneler, toplum sağlığı merkezleri, 112 Başhekimliği, Komuta Kontrol Merkezi, ASH istasyonları vb.) asli işlerini yürütürken, afet ve acil durumlarda Bakanlık veya İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda yurtiçinde veya yurtdışında medikal kurtarma ve acil sağlık hizmetlerinin sunumunda görev aldığını anımsatan Doç. Dr. Bildirici, UMKE personelinin yıl içinde gerçekleştirilen eğitim, tatbikat ve diğer faaliyetlerden unvan ve branşlarına uygun olanlara ayrılan kontenjanlara göre katılım sağladığını kaydetti.
Doç. Dr. Yaşar Bildirici, UMKE ekibinde görev yapan fedakarca çalışan tüm ekibin 5-11 Ağustos Ulusal UMKE Haftasını kutlarken,  çalışmalarında başarılar diledi.

UMKE’NİN GÖREVİ

UMKE, yurtiçinde veya yurtdışında meydana gelen afet ve acil durumlarda medikal kurtarma hizmetleri ile acil sağlık hizmetleri sunar. 
Medikal kurtarma hizmetlerinde genellikle 1 hekim ve 4 sağlık personeli (hemşire, ebe, AABT, ATT, TST, sağlık teknikeri, anestezi teknikeri vb. acil müdahale yapabilme kapasitesine sahip personel) özel ekipmanlarla donatılmış (canlandırma çantası, travma tahtası, kurtarma sedyeleri, jeneratör, kurtarma vinci, çeki demiri, port bagaj) 4X4 arazi tipi UMKE Medikal Kurtarma Aracı kullanır. Personel, aldıkları özel eğitim ve donanımla, imkân ve kabiliyetlerini kullanarak afetzedenin hayatta kalması ve hayatını sağlıklı olarak idame ettirebilmesi için olay yerinde en kısa sürede medikal müdahale yapar.
Medikal müdahalesi yapılan afetzedelerin, ambulanslar ve uygun nakil araçları ile en kısa süre içerisinde ileri tetkik ve tedavilerinin yapılabileceği sağlık tesislerine sevkini sağlar. UMKE, medikal kurtarma hizmetlerinin yanında afetlerin büyüklüğüne göre sahada cerrahi müdahale üniteleri, acil müdahale üniteleri, seyyar hastaneler ve personel barınma üniteleri, mobil komuta merkezleri ve mobil olay yeri yönetim merkezleri kurarak afete müdahale ve iyileştirme faaliyetleri kapsamında sunulacak sağlık hizmetlerinin her aşamasında aktif görev alır.

Uzun süre geçmeyen kaşıntınız varsa dikkat: Lenfoma olabilirsiniz! Uzun süre geçmeyen kaşıntınız varsa dikkat: Lenfoma olabilirsiniz!

UMKE EKİBİNİN KURULUŞ AMACI

UMKE, yurtiçi ve yurtdışında meydana gelebilecek afet ve acil durumlarda acil sağlık hizmetine ihtiyaç duyan kazazede ve afetzedelere olay yerinde başlayarak ambulansa veya bir sağlık tesisine nakil edilinceye kadar medikal kurtarma ve acil sağlık hizmeti sunmak amacıyla kurulmuştur. 
Bu ekip, gerekli temel ve ileri eğitimleri almış ve ihtiyaca uygun olarak donatılmış sağlık personelinden oluşmaktadır.

Kaynak: Bülten