Kalp pillerinin, küçük bir bilgisayar gibi çalıştığını belirten Dr. Ünlü, kalpteki ritim bozukluklarını düzelttiğini ve gerektiğinde kalbi hızlandırarak hayati risk taşıyan durumları engellediğini ifade etti.

Eskişehir'de detaylı müze rehberi Eskişehir'de detaylı müze rehberi

Kalp Pili Neden Takılır?

Kalp, vücudun ihtiyaç duyduğu kanı pompalamak için kendi elektriğini üreterek düzenli bir kasılma sayısı ayarlar. Ancak, bu elektrik üretiminde bir yetersizlik ya da duraksama olduğunda, kalbin doğru şekilde çalışması zorlaşır. Bu durumda, hastalara kalp pili takılması gerekebilir. Doç. Dr. Murat Ünlü, “Kalp pilleri oldukça küçük, neredeyse bir kol saati büyüklüğünde cihazlardır ve yaklaşık 8-10 yıl ömürleri vardır. Sol köprücük kemiğinin hemen altına, cilt altına lokal anestezi ile yerleştirilir. Bu işlem yarım saat sürer ve hasta ertesi gün taburcu edilir” diye konuştu.

Elektro Şok Özelliği ile Hayati Tehlikeleri Engeller

Kalp pillerinin çeşitli boyutları ve özellikleri olduğunu belirten Doç. Dr. Ünlü, hastalığın türüne göre farklı kalp pillerinin kullanıldığını söyledi. “Bazı piller sadece kalbi uyararak ritmi düzenlerken, daha ciddi vakalarda elektro şok yapabilen yüksek voltajlı piller kullanılır. Bu cihazlar, kalbin ritminde herhangi bir anormallik tespit ettiğinde önce ritmi düzenlemeye çalışır, bu işe yaramazsa elektro şok vererek ölümcül ritim bozukluğunu düzeltir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Kalp Yetersizliği Olan Hastalarda Kullanılan Özel Piller

Üç kablolu kalp pilleri özellikle kalp yetersizliği yaşayan hastalarda tercih edilir. Bu cihazlar, kalbin kasılma gücünü arttırarak ritim bozukluklarına karşı koruma sağlar. Ayrıca, hastanın akciğerlerinde sıvı birikmeye başladığında uyarı vererek hastanın doktora başvurmasını sağlar. Dr. Ünlü, bu tür kalp pillerinin de diğerleri gibi belirli bir ömrü olduğunu ve ömürleri bittiğinde yenileri ile değiştirilmesinin kolay bir işlem olduğunu ifade etti.

Kalp Pili Takılan Hastalar Nelere Dikkat Etmeli?

Kalp pili takılan hastaların yaşamlarında bazı değişiklikler yapması gerektiğini vurgulayan Dr. Ünlü, “Yeni nesil kalp pillerinde MR cihazına girme engeli bulunmamaktadır. Ancak, özellikle elektro şok özelliği olan kalp pili taşıyan hastaların yüksek gerilim hatlarından ve mikrodalga fırınlardan uzak durmalarını öneriyoruz. Ayrıca cep telefonlarını kalp pilinin olduğu tarafta taşımamaları ve kullanmamaları, alışveriş merkezlerindeki ve havaalanlarındaki dedektörlü kapılardan geçmemeleri gerektiğini de unutmamalılar” şeklinde uyarılarda bulundu.

Kaynak: Haber Merkezi