Artan enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında giyim alışverişine bütçe ayıramayan vatandaşlar çareyi kumaş alarak dikim yapmakta buldu. Esnaflar vatandaşın ekonomik sebeplerle kumaş alışverişine yöneldiğini ifade ederken, hazır giyime göre kumaşla dikim yapmanın çok daha hesaplı olduğunu kaydetti.
Eskişehir’de 28 yıldır kumaş satan esnaf Necati Peynirci, hayat pahalılığı karşısında hazır giyime olan ilginin düştüğünü ve vatandaşın kumaş alımına yöneldiğini belirtti. Vatandaşların, ortalama bir kıyafet dikimi için 200 TL’ye kumaş alabildiğini dile getiren Peynirci, hazır giyimde fiyatların 2 katı arttığını söyledi. En çok tercih edilen kumaş çeşitleri arasında viskon ve abiye kumaşı olurken, vatandaş da dikim yapmanın hem keyifli hem de hesaplı olduğunu dile getirdi.
ABİYE ELBİSEYİ BİLE KENDİLERİ DİKİYOR
Peynirci, enflasyonun etkisiyle kumaş satışlarında artış olduğunu belirtirken en çok tercih edilen kumaş çeşitleriyle ilgili de bilgi verdi. Peynirci, “Vatandaşın kumaş fiyatlarına yönelimi arttı, artık genelde kendileri alıp kendileri dikiyorlar. Abiye giyimde dahi kendileri dikmeye çalışıyorlar. Bunun sebebi ise ekonomik koşullar. Bizdeki kumaşlar ucuz, dışarıda hazır giyim ise daha pahalı neredeyse yarı yarıya düşüyor. Kumaşları, işletmelerde satın alıyor olsa da genellikle ev hanımları ve belediyelerin dikiş nakış kursuna giden vatandaşlar daha çok tercih ediyor. En çok tercih edilen kumaşlarımız ise viskon kumaşlar ve abiye kumaşları oluyor” dedi.
200 TL KARŞILIĞINDA BİR KIYAFET DİKİLEBİLİR
Ortalama 200 TL karşılığında alınan bir kumaşla kıyafet dikiminin mümkün olduğunu dile getiren Peynirci, hazır giyime göre yarı yarıya fiyat farkı olduğunu söyledi. Peynirci, “Metresi mesela en az 100 liradan başlıyor 200-250 liraya kadar çıkıyor. Abiye kumaşları biraz daha maliyetli iken kıyafet dikiminde kullanılan viskon kumaşlar daha uygun oluyor. Bir hanımefendi kendine elbise dikecekse, vücut ölçülerine göre 1 buçuk ila 3 metre arası bir kumaş alması yeterli olacaktır. Ortalama 2 metre kumaş alan bir vatandaş 200 liraya kıyafet sahibi olabilirken, dışarıda aynı elbiseyi 500-600 liraya ancak alabiliyor. Tabii bu evde kendi diken vatandaş için, eğer buna terzi ücreti eklersek maliyet elbisenin şekline değişir. Mesela bir pijama 150-200 liraya diktiriliyorsa abiye de 500-600 lira veya bin liraya kadar diktirebiliyor. Baktığın zaman yine hazır giyime göre hesaplı olduğu için kumaş almak daha mantıklı olacaktır. Ama el becerisi olan birisi için kumaş alarak dikmek daha hesaplı olur” diye konuştu.
ESKİ GÜNLERE GERİ DÖNÜYORUZ
Artan enflasyon karşısında işlerinde düşüş olmadığını söyleyen Peynirci, sadece kıyafet için deil nevresim dikiminde de yoğun talep olduğunu ifade etti. Peynirci, “En çok tercih edilen modeller ise boncuklu veya parlak kumaşlar oluyor. Ev için nevresim kumaşları da hem kaliteli hem de hesaplı olduğu için yine çok satılıyor. Bir nevresim takımına da 8 metre kumaş gideceğini düşünürsek pamuklu ve kaliteli bir nevresim takımını 960 liraya dikim yapılabiliyor. Bizler de bu sayede artan enflasyondan fazla etkilenmeden geçimimizi sağlamaya devam ediyoruz. Eski zamanlarda herkes top kumaş alır, dikim yapardı. Mevcut koşullar tekrar o günlere dönmeye başladığımızı gösteriyor sanırım” ifadelerini kullandı.