Eskişehir Arifiye Mahallesi’nde bulunan Sıcak Sular Çarşısı esnafının beklediği dönüşüm projesi, bölgenin istimlak alanı olması nedeniyle ertelendi.
Eskişehir halkı tarafından sıcak sular çarşısı olarak bilinen ve bünyesinde pek çok ayakkabı tamircisi, bıçak bileyicileri ve giyim mağazaları bulunan tarihi çarşının, geçtiğimiz günlerde dönüşüm projesi ile yenileneceği açıklanmıştı.Ayakkabı ve Çantacılar Oda Başkanı Akın Yüksel, bölgede yaşanan istimlak sorunu nedeniyle projenin ileri bir tarihe ertelenmesine karar verildiğini belirtti. Proje ile ilgili Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce ve Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un konuyla yakından ilgilendiğini belirten Yüksel,çarşı esnafının mağdur olmaması için gereken çalışmaların yapılacağını ifade etti.
“ŞEHRİN KANAYAN YARASI”
1960 yılında kurulan çarşıda esnafın yaşamış olduğu sorunları dile getiren Yüksel, şu ifadeleri kullandı: “Bizim sıcak sular çarşımız 65 yıllık bir çarşı. Burası, esnaflarımız ve sanatkarlarımızın Eskişehir halkına hizmet verdiği, vatandaşın kaliteyi ucuza alabileceği bir yer. Bizim buradaki sıkıntılarımızın başında kışın olumsuz hava koşullarından etkilenen esnaflarımız geliyor. Dükkanlarımız baraka şeklinde küçük küçük dükkanlar. Yaz sıcaklarından korunmak adına esnafımız kendisi çözüm bularak örtü yaptılar. Burası şehrin merkezi konumunda ama baktığınız zaman şehrin kanayan yarası gibi gözüküyor.”
“ESNAFIMIZI MAĞDUR ETMEK İSTEMİYORUZ”
Projenin ertelenmesi üzerine çarşı esnafının mağduriyetini gidermek adına farklı çalışmalarda bulunulacağına dikkat çeken Yüksel, önümüzdeki günlerde Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce ile konuya ilişkin görüşmeler yapacaklarını belirtti. Yüksel, “Biz bu projeyle ilgili Ayşe Başkan’ımızla seçimden önce ve seçimden sonra da görüştük. Burayla ilgili bir projesinin olduğunu, kapsamlı bir proje olacağını söylemişti. Burayı güzelleştirip Eskişehir halkına esnafımızın daha güzel hizmet vereceği bir yer yapmayı planlıyor. Ayşe Başkan’ımız da Kazım Başkan’ımız da ilgileniyor sağ olsunlar. Esnafımıza da danışıyorlar,‘Nasıl yapabiliriz? Neler ekleyebiliriz? Neler çıkartabiliriz?’ diye sorarak her zaman esnafımızın yanında oluyorlar. Ama tabii projeyle ilgili bazı pürüzler çıktı. Buranın bazı bölgeleri istimlak bölgesi. Bu nedenle yapılacak proje milyon TL değerinde tutacak. Yani yapılan projede kullanılan paranın çöpe gitme durumu var. O yüzden biz şu an esnafımızın daha da mağdur olmasını engellemek adına ufak çaplıçalışmalar yaparak, büyük projeyi biraz daha ertelemeyi planlıyoruz. Çünkü burası istimlak bölgesi olduğu için hukuk ve mahkeme süreci olacak. Bir de bizim büyük korkumuz, biz esnafımızın Kurtuluşpazarı esnafı gibi mağdur olmasını istemiyoruz. Burası yıkıldığı zaman esnafımızın tekrar girememe durumu var. Bizim şu an esnaflar olarak görüşümüz bu şekilde kalarak çatı ve aydınlatma gibi ufak tefek sorunlar giderilebilir. Aydınlatmayla ilgili bu bölge Odunpazarı Bölgesi’ne bağlı olduğu için Kazım Başkan’ımızla sürekli istişare halindeyiz, görüşüyoruz. Bu bölgeye OEDAŞ'ınaydınlatma yapması gerektiğini söylüyor. OEDAŞ'a 2-3 kere yazımızı yazdık. Hatta buraya geldiler, ölçü ve değerlendirme yaptılar ama o da maalesef rafta kaldı diyebilirim. Bu konuyla ilgili önümüzdeki hafta içinde Ayşe Başkan’ımız ve Kazım Başkan’ımızla bir toplantımız olacak. Oradan gelecek sonuca göre esnafımızı bu sıkıntılardan kurtarmak istiyoruz. Projenin hangi aşamada olduğunu, nasıl bir proje geliştirebileceğimizi ve oturup kararlaştıracağız. Bununla ilgili önümüz hafta içerisinde net bir bilgi çıkacak diye umut ediyoruz” diyerek açıklama yaptı.