Özel röportaj: Meltem Karakaş

Büyükerşen, İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlarının cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin, 'Ankara başkentimiz olmakla birlikte İstanbul'dan sonraki en kalabalık şehir. CHP değil hangi parti olursa olsun bu şehirlerin siyaseten gözden çıkarılmaları kolay değildir' dedi.
HAKİMİYETLERİNİ DEVAM ETTİRMEK İÇİN
CHP'deki ön seçim tartışmaları ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?
Türkiye'deki siyasi partiler, adayların belirlenmesinde ön seçim yerine genellikle merkez yoklamasını tercih ediyorlar. Bu konu yalnızca genel ve yerel seçimlerde değil, partilerin il ve ilçe yönetimleri için yapılan seçimlerde de hep bu yöntem tartışma konusudur. Partiler için genel eğilim çoğunlukla merkez yoklaması olsa da bazen ön seçim uygulamalarının yapıldığı da oluyor. Bu tartışmalarda yönetimdeki siyasetçilerin parti teşkilatlarının üzerinde hakimiyetlerini devam ettirmek için ön seçimden yana olmalarına karşın, partilerin genel merkezlerinin seçmenin karşısına beğeneceği vasıflara sahip adaylarla çıkmanın daha isabetli olacağı hakim düşüncedir. Kaldı ki, ön seçim sisteminde de sonuç olarak merkez yoklaması için yapılan eleştirilerdeki sakıncalara yol açan tertip ve oyunlar ortaya çıkabilmekte, parti tabanını oluşturan geniş üye kadrosunun tercihi göz ardı edilmektedir.

TEK BAŞINA İSABETLİ KARAR ZOR
Biliyorsunuz, Siyasi Partiler Kanununa göre, ön seçim, parti üyelerinin katılımıyla yapılan aday belirleme yöntemidir. Delegelerin oy kullandıkları yöntem ise, eğilim yoklaması, temayül yoklaması olarak adlandırılıyor. Ön seçimin, partiye kayıtlı üyelerin katılımıyla ve sağlıklı uygulanması halinde gerçek demokrasiye en yakın sonucu vereceğini söyleyebiliriz. Bütün bunlardan sonra şunu da ifade etmeliyim ki, içinde bulunduğumuz partiler arası ittifaklar sürecinde aday adaylarının belirlenmesinde partilerin genel merkez yönetimleri, parti üyeleri veya delegelerin tek başlarına isabetli karar verebilme imkanları da mümkün olamayacaktır.
KEHANETTEN ÖTE BİR ŞEY DEĞİL
Ön seçim CHP'ye mutlak başarı getirir demek sizce doğu bir yaklaşım olur mu?
Ön seçimin CHP'ye ya da başka bir partiye mutlak başarı getirip getirmeyeceğini söylemek kehanetten öte bir şey olmaz. Çünkü seçimlerin kazanılmasında birden fazla kriter vardır. Adayların belirlenmesi, bu kriterlerden yalnızca bir tanesidir. O nedenle tek bir kritere bakarak başarı gelir ya da gelmez demek doğru bir yaklaşım olmaz.

6 MİLLETVEKİLİ OLURSA HEDEF EN AZ 3
CHP'nin Eskişehir'de şu an 2 milletvekili var. Sizce önümüzdeki seçimlerde hedefi kaç olmalı? Eskişehir'deki durumu nasıl görüyorsunuz?
Türkiye İstatistik Kurumunun 2021 nüfus verilerine göre, şu anda ilk genel seçimlerde Eskişehir 6 milletvekili çıkaracak. Ancak, TÜİK 2023 yılının başında 2022 yılı nüfus verilerini açıklayacak. O verilere göre, milletvekili sayısında değişiklik olabilir. CHP'nin hedefini sorarsanız, 6 milletvekili olursa 3; eğer, 7 milletvekili olursa hedef en az 4 milletvekili çıkarmak olmalı.
AÇMAZLARDAN KURTULMANIN TEK YOLU
Altılı Masa çalışmaları hakkında değerlendirme yapar mısınız?
Altı siyasi partinin genel başkanları çalışmalarını sürdürüyorlar. Tabi genel başkanların kendileri dışında arkalarında geniş çalışma grupları var. Masada alınan kararlara göre, araştırma, inceleme, raporlama gibi konularda çalışıyorlar. Altılı Masa'nın çalışmalarının ana hedefi elbette genel seçimlerden başarıyla çıkmak, yani kazanmaktır. Ancak kazanmak, temel hedeflerden biri olmakla birlikte, ulaşılması gereken asıl nokta Türkiye'nin yeniden, yeni bir Anayasa ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin söz sahibi olduğu parlamenter sisteme geçmesidir. Bu, Türkiye'nin ekonomik, siyasi, uluslararası ilişkiler bakımından içinde bulunduğu açmazlardan kurtulabilmesinin tek yoludur. Ben Altılı Masa etrafında buluşan genel başkanların bu konularda hemfikir olduklarını düşünüyorum.

ZAMAN VE GAYRET HARCAMIYORUM

İsminiz bundan önceki dönemlerde de olduğu gibi yine Cumhurbaşkanı adayı olarak geçiyor. Bununla ilgili düşünceleriniz nelerdir?
Sevgili Meltem, senin de söylediğin gibi, ismim bundan önceki iki dönem de Cumhurbaşkanı adaylığı için geçti. Bundan onur duyduğumu söylemeliyim. Ancak şunu da belirtmeliyim ki, ben bununla ilgili düşüncelerle zaman ve gayret harcamıyorum. Her zamanki gibi işimi yapmaya çalışıyorum.
GÖZDEN ÇIKARILMALARI KOLAY DEĞİL
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın isimleri de Cumhurbaşkanı adaylığı için geçiyor. Her iki Büyükşehir Belediyesinde de Meclis çoğunluğu AK Parti'de olduğu için adaylıklarına mesafeli yaklaşanlar var. Ankara veya İstanbul Cumhurbaşkanlığı için feda edilebilir mi, siz nasıl bakıyorsunuz?
Öncelikle şunu belirtmek isterim, İstanbul ülkemizin ve dünyanın en büyük metropollerinden biri. Ankara ise, başkentimiz olmakla birlikte İstanbul'dan sonraki en kalabalık şehir. O nedenle Cumhuriyet Halk Partisi değil hangi parti olursa olsun bu şehirlerin siyaseten gözden çıkarılmaları kolay değildir. Dolayısıyla bu konudaki hassasiyeti anlayabiliyorum. Sonuçta, her ihtimal genel başkanlar tarafından incelenecek ve en doğru karar verilecektir. Sayın Yavaş'ın ve Sayın İmamoğlu'nun isimlerinin böyle önemli bir görev için geçmesi, onların yaptıkları işte ne kadar başarılı olduklarının da göstergesidir.

TÜM SIKINTILARA ÇÖZÜM ÜRETEBİLMELİ
Altılı Masa'nın cumhurbaşkanı profili nasıl olmalıdır?
Türk halkının sıkıntı yaşadığı konular belli. Ekonomideki belirsizlik, geçim sıkıntısı, uluslararası ilişkilerdeki zikzaklar, giderek artan demokrasi dışı uygulamalar, adalete ve hukuka olan güvenin azalması, gelir dağılımındaki eşitsizliğin artması, gittikçe büyüyen işsizlik bu sıkıntılardan yalnızca bazılarıdır. O halde Altılı Masa'nın belirleyeceği Cumhurbaşkanı adayı, altı partinin üzerinde ittifak ettiği demokratik, laik, sosyal hukuk devletini oluşturacak parlamenter sistemin kurulmasını sağlayacak, halkın tüm sıkıntılarına çözüm üretecek bir profil olmalıdır.




Editör: TE Bilisim