"İhlâs" kelimesi, samimiyet ve içtenlikle bağlılık anlamlarını içermekte olup, İslam inancına derin bir bağlılığı simgeler.

İhlas Suresi, Allah'a samimiyetle inanan ve tevhid inancını içselleştiren kişilerin, gerçek bir Müslüman olabilmeleri için gerekli olan temel özellikleri vurgular. Bu sure, Allah'ın birliği ve O'nun benzersizliği konusunda tam bir inançla bağlanmanın, müminler için ne kadar önemli olduğunu açıkça ifade eder.

İhlas Suresi Okunuşu

Bismillahirrahmânirrahîm.

1- Kul hüvellâhü ehad

2- Allâhüssamed

3- Lem yelid ve lem yûled

4- Ve lem yekün lehû küfüven ehad

Cuma Suresi Okunuşu - Türkçe Anlamı, Arapça Yazılışı, Fazileti ve Faydaları (Oku ve Dinle) Cuma Suresi Okunuşu - Türkçe Anlamı, Arapça Yazılışı, Fazileti ve Faydaları (Oku ve Dinle)

İhlas Suresi Türkçe Anlamı

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.

1- De ki; O Allah bir tektir.

2- Allah eksiksiz, sameddir (Bütün varlıklar O'na muhtaç, fakat O, hiç bir şeye muhtaç değildir).

3- Doğurmadı ve doğurulmadı

4- O'na bir denk de olmadı.

İhlas Suresi Tefsiri

İhlas Suresi'nin ilk iki ayetinde bulunan "ahad" ve "samed" kelimeleri Allah'ın en güzel sıfatlarındandır. Ahad O'nun birliğini ve eşsizliğini ifade eder. Samed ise kimseye ihtiyacı olmayan, ihtiyaç duyulan, doğmamış ve doğurulmamış olan anlamlarına gelir. Samed, Allah'ın en mühim sıfatlarından biridir. Yaratılmış her şeyin varlığını Allah'a borçlu olduğunu ifade eder. O'nun bir dengi olamayacağını, her şeyden üstün olduğunu belirtir.

İhlas Suresi Faziletleri

1- Enes bin Mâlik -radıyallahu anh-'tan rivayet edildiğine göre, Peygamber Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur:

"Her birinizin, her gece bir «Kul hüvallâhu ehad» okumasına engel olan şey nedir? Çünkü o, bütün Kur'ân'a muâdildir (denktir)." (Tirmizî, Sevâbu'l-Kur'ân, 11)

2- Abdullah ibni Ömer -radıyallâu anh-'tan rivayet edildiğine göre, o şöyle demiştir:

"-Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem-'i ir ay boyunca takip ettim. Sabah namazının sünnetinde Kâfirûn ve İhlâs sûrelerini okuyordu." (Müslim, Salâtü'l-Müsâfirîn, 14; Tirmizî, Salât, 308; Ebû Dâvud, Salât-ı Tatavvu, 2)

Câbir -radıyallâu anh-'tan rivayet edildiğine göre, "Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, Kâfirûn ve İhlâs Sûresi'ni iki rekât tavaf namazında okurdu." (Müslim, Hacc, 19)

3- Allah Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem-'in şöyle buyurduğu da rivayet edilir:

"Kim uyumak istediğinde yatağı üzeirnde sağ yanına yatar, sonra İhlâs Sûresi'ni yüz kere okursa, kıyamet günü Rabbi ona şöyle diyecektir:

«Ey kulum! Sağından cennete giriver.»" (Tirmizî, Fedâilu'l-Kur'ân, 11; Dârimî, Fedâilu'l-Kur'ân, 27)

İhlas Suresi Dinle

İhlas Suresi Kaç Harf, Kaç Kelime ve Kaç Ayetten Oluşur?

İhlas Suresi, Mekke döneminde inmiş ve Kur'an-ı Kerim'de 112. sırada yer almıştır. Sadece dört ayetten oluşan bu kısa sure, toplamda 15 kelime ve 47 harf içerir. Tevhit inancını vurgulayan İhlas, Müslümanlar için özel bir değere sahiptir. İsmi, içten bağlılık ve samimiyeti ifade eden "İhlas" kelimesinden gelir. Allah'ın birliğine vurgu yaparak, içten bir bağlılıkla ibadet etmeyi öğütler. Kısa olmasına rağmen, Müslümanların günlük yaşamlarında rehberlik eden önemli bir metindir.

İHLAS SURESİ NEDEN İNDİRİLMİŞTİR?

İhlas Suresi'nin iniş sebebi, Mekke müşriklerinden bir grup, aralarında Amr bin Feyt ve Zeyd bin Kays'ın da bulunduğu, Hz. Muhammed'e (sav) gelerek Rablerinin sıfatları hakkında sorular sormasıdır. Müşrikler, altın, gümüş, demir veya bakırdan yapılmış putlarına benzer bir şekilde Allah-u Teala'nın da maddi bir varlık olup olmadığını sormuşlardır. Peygamber efendimiz (sav), bu soruya karşılık olarak "Benim Rabbim hiçbir şeyden meydana gelmedi. O, her şeyin yaratıcısıdır." şeklinde cevap vermiştir.

Bu olay üzerine Allah-u Teala, Müslümanların tevhid inancını daha da pekiştirmek ve Allah'ın sıfatları konusundaki netliği vurgulamak amacıyla İhlas Suresi'ni indirmiştir. Surenin içeriği, Allah'ın birliğini, eşsizliğini ve O'nun her türlü benzerden uzaklığını vurgulayarak, Müslümanlara tevhid inancını daha da güçlendirmektedir. Bu sure, Allah'ın sıfatlarını açıklığa kavuşturarak Müslümanları doğru bir inançla donatma amacını taşır.

İHLAS SURESİ NEDEN ÇOK OKUNUR?

İslam alimleri, İhlas Suresi'nin sıkça okunmasının faydalı olduğunu düşünmekle birlikte, İslam alimleri, gün içerisinde İhlas Suresinin okunmasıyla ilgili olarak şunları söylemektedir:

  • 20 kez okuyan şehit sevabı kazanır.
  • 30 kez okuyan Hz. Muhammed’e (SAV) ‘e komşu olur.
  • 50 kez okuyan 50 yıllık günahını affettirir.
  • 100 kez okuyana 100 yıl boyunca ibadet etmiş gibi sevap yazılır.
  • 200 kez okuyan 100 köleyi özgür bırakmış gibi kabul edilir.
  • 400 kez okuyan 133 hatip indirmişçesine sevap kazanır.
  • Bir gün bile aksatmadan 1000 kez okuyan cehennemden kurtulur.
Editör: Volkan Kılınç