Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İstanbul Sanayi Odası'nın Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi verilerini değerlendirerek, bu olumlu gelişmelere dikkat çekti.

TÜİK açıkladı: Toplam ciromuz arttı TÜİK açıkladı: Toplam ciromuz arttı

İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi

Bakan Bolat, Eylül ayında İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi'nin 50,5 olarak gerçekleştiğini belirtti. Bu durum, eşik değer olan 50’nin üzerinde seyretmeye devam ettiğini ve talep koşullarında ılımlı bir iyileşme olduğunu gösteriyor.

İhracatta Artış Süreci

Son günlerde artan jeopolitik gerginlikler ve Avro Bölgesi'ndeki talep yavaşlamasına rağmen Türkiye'nin ihracatının güçlü duruşunu koruduğunu ifade eden Bakan Bolat, 2024 yılı üçüncü çeyreğinde ihracatın bir önceki çeyreğe göre yüzde 6,5, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre ise yüzde 4,4 oranında artarak 66 milyar 551 milyon dolar seviyesine ulaştığını açıkladı. Ocak-Eylül döneminde ise ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,2 artarak 192,8 milyar dolar seviyesine yükseldiğini vurguladı.

Eylül ayı itibariyle son 12 aylık ihracatın yüzde 3,4 artışla 261,6 milyar dolar seviyesine ulaştığı belirtildi.

İhracata Destek ve İnovasyon Vurgusu

Bakan Bolat, "İhracata yönelik uyguladığımız etkin destekler ve güçlü ticaret diplomasisi faaliyetlerimiz ile ihracatçılarımızın her daim yanındayız" dedi. Ayrıca, inovasyon temellerinde sağlanacak dönüşümlerle ihracat ve üretim kapasitesinin güçleneceğini belirtti. Bu doğrultuda, "Türkiye Yüzyılını aynı zamanda İhracat Yüzyılı yapmak üzere var gücümüzle çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Hükümetin öncelikleri arasında “yatırım-inovasyon-üretim-istihdam-ihracat-adil bölüşüm” olduğunu vurgulayan Bakan Bolat, bu politikaların sürdürülebilir refah artışını sağlayacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Merkezi