Sarsılmaz, yeni nesil ürünleri Güney Afrika'da görücüye çıkarıyor Sarsılmaz, yeni nesil ürünleri Güney Afrika'da görücüye çıkarıyor

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), inşaat sektörü ile bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerinin mevcut durumu ve beklentilerini gösteren Hazır Beton Endeksi 2024 Ağustos Ayı Raporu’nu yayımladı.

Rapora göre, Faaliyet Endeksi, uzun süre düşük seviyelerde seyrettikten sonra ağustos ayında eşik değerin hemen üzerine çıkmayı başardı. Ancak Beklenti ve Güven endekslerinde yaşanan artışlara rağmen her iki endeks de eşik değerin altında kalmaya devam etti.

Beklenti ve Güven Endeksleri Düşük Seyrediyor

Raporda, Faaliyet Endeksi’nde bir toparlanma gözlemlenirken, Beklenti ve Güven endekslerinin düşük kalması nedeniyle genel Hazır Beton Endeksi, eşik değerin altında kaldı. THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, bu durumu değerlendirerek, “Ağustos ayında tüm endekslerde bir yükseliş olmasına rağmen, geçen yılın aynı dönemine kıyasla gerileme söz konusu. Bu da birleşik Beton Endeksi’ni aşağı çekmiştir” dedi.

Ekonomik Gelişmeler ve Sektör Üzerindeki Etkiler

Ekonomik gelişmeler hakkında da yorumlarda bulunan Yavuz Işık, özellikle gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının faiz politikalarına dikkat çekti. FED ve diğer merkez bankalarının faiz indirimine yönelmesi, gelişmekte olan ülkelerin para birimleri karşısında dövizin reel değerini düşürdüğünü belirtti.

Işık, Türkiye'nin uyguladığı sıkı para politikasının enflasyonu dizginlemeye yönelik olduğunu vurgulayarak, bu durumun kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin notunu yükseltmesine ve kredi risk priminin (CDS) azalmasına neden olduğunu ifade etti.

Sektörel İyileştirme Çağrısı

Işık, ekonomideki sıkı para politikasının olumlu etkileri olsa da sektör bazında ince ayar yapılması gerektiğini belirtti. “Ekonominin omurgasını oluşturan, katma değer yaratan sektörlerin desteklenmesi gerekiyor. Sektör bazında iyileştirmelerle, gereğinden fazla sıkılaşmanın yarattığı baskıyı hafifletmek kritik önem taşıyor. Seçici olmayan ve bütüncül politikalar, bu noktada daha fazla zarar getirebilir” diye konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi