2019 yılında %22,31 olan su kayıp ve kaçak oranı, 2024 yılı sonunda %18,63 seviyesine geriledi.

İklim değişikliği ve artan nüfus baskısı, su kaynaklarının korunmasını ve verimli kullanılmasını her zamankinden daha önemli hale getirirken, büyük şehirlerde etkin su yönetimi ekolojik dengenin korunması ve olası su krizlerinin önlenmesi açısından kritik rol oynuyor.

İSKİ’nin Yatırımları Sonuç Verdi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İSKİ, içme suyu altyapısına yönelik gerçekleştirdiği yatırımlarla su kayıplarını en aza indirmek için önemli adımlar attı.

  • 2020’de %20,68,
  • 2021’de %20,52,
  • 2022’de %19,45,
  • 2023’te %18,94,
  • 2024 sonunda ise %18,63 seviyesine indirilen su kayıp oranı, yapılan yatırımların başarısını gözler önüne serdi.

Altyapı Dijitalleştirildi, Su Kayıpları Azaldı
İSKİ, altyapının dijitalleştirilmesi, basınç yönetiminin optimize edilmesi ve erken müdahale sistemlerinin geliştirilmesiyle su kayıplarını azaltmaya yönelik kapsamlı çalışmalar gerçekleştirdi.
📌 18 bin 500 kilometre içme suyu hattının hidrolik modellemesi yapıldı. Bu sayede şebeke içindeki su akışı, basınç ve debi gibi parametreler simüle edilerek kayıpların nedenleri tespit edildi.

📌 Şebeke hatlarının uzaktan yönetilebilir olmasını sağlayan 420 adet DMA (İzole Alt Bölge) montajı yapıldı ve tüm bölgeler SCADA sistemi ile entegre edildi.

Sazlıklarda sebebi bilinmeyen bir yangın çıktı Sazlıklarda sebebi bilinmeyen bir yangın çıktı

📌 450 noktada kritik basınç ölçümü ve 200 noktada basınç yönetimi yapılarak olası arızalar önceden tespit edilerek erken müdahale edildi.

📌 30 bin kilometre içme suyu hattı akustik yöntemlerle tarandı ve yaklaşık 8 bin arıza tespit edilip onarıldı.

İstanbul’un Su Geleceği Güvence Altına Alınıyor
İSKİ, su kaynaklarının etkin ve sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesi için yatırımlarına devam ederken, İstanbul’un su altyapısını modernize ederek gelecek nesillere daha güvenli ve sürdürülebilir bir sistem bırakmayı hedefliyor.

Kaynak: İGF