Bu incelemelerin sonucunda, İzmir Körfezi için hazırlanan "Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı" 7 Ekim Pazartesi günü kamuoyuna açıklanacak.

İzmir Körfezi İçin Bilim Kurulu Devrede

Bakan Murat Kurum’un talimatıyla önce İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu, ardından 35 akademisyenden oluşan İzmir Körfezi Bilim Kurulu kuruldu. Bu kurul, Körfez'de yaşanan çevresel felakete karşı çözüm önerileri geliştirdi. Bilim Kurulu üyeleri, İzmir Körfezi'nde ve atık su arıtma tesislerinde detaylı incelemeler yaptı ve bölgede yaşanan oksijen yetersizliğine bağlı ekosistem sorunlarını tespit etti.

14 Maddelik Eylem Planı Hazır

Yapılan incelemeler sonucunda hazırlanan 14 maddelik İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı, Körfez’e yeniden nefes aldırmayı hedefliyor. Bu plan, kirliliğin önlenmesi ve Körfez’deki ekosistemin kurtarılması için yerel yöneticilere rehber olacak. Plan, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve diğer ilgili kurumların hızla harekete geçmesi için acil yapılması gerekenleri içeriyor.

Eylem Planı 7 Ekim’de Açıklanacak

Eylem planı, 7 Ekim Pazartesi günü saat 14.00'te İzmir İktisat Kongresi binasında düzenlenecek basın toplantısıyla duyurulacak. Toplantıya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih Turan ve Bilim Kurulu üyelerinin yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve diğer ilgili kurumların yetkilileri katılacak.

İzmir Körfezi’nde Kirlilikle Mücadelede Yol Haritası

Bilim Kurulu'nun teknik ve bilimsel çalışmaları, başta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilgili kurumlar tarafından hayata geçirilecek. Ayrıca Bakanlık, hazırlıkları devam eden orta ve uzun vadeli eylem planını önümüzdeki aylarda açıklayacak.

Balon turizminde rekor yıl: 9 Ayda 700 bin yolcu Balon turizminde rekor yıl: 9 Ayda 700 bin yolcu

Körfez’de Balık Ölümleri ve Kirlilik Araştırmaları

Ağustos ayının sonunda yaşanan balık ölümleri, İzmir Körfezi’nde kirlilik alarmını vermişti. Bakanlık ekipleri, 22-23 Ağustos’ta deniz suyu ve dere yataklarından alınan numunelerle geniş çaplı analizler gerçekleştirdi. Yapılan incelemelerde, Körfez’de deniz suyu hareketliliğinin ve sirkülasyonunun durma noktasına geldiği, oksijen seviyesinin ise yer yer sıfıra kadar düştüğü tespit edildi. Ayrıca Körfez'deki amonyak miktarının olması gereken seviyenin tam 50 katına çıktığı raporlandı.

Toplantıya Geniş Katılım Bekleniyor

Eylem planının açıklanacağı basın toplantısına, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı gibi birçok kurumdan temsilciler ile bilim insanları davet edildi. Toplantıda, İzmir Körfezi’nin geleceğiyle ilgili önemli adımlar kamuoyuna duyurulacak.

Kaynak: Haber Merkezi