Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Eylül ayı faiz kararını açıkladı. Buna göre, Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 50’de sabit tutma kararı aldı. Karar, enflasyon beklentilerine ve ekonomik göstergelere yönelik dikkatli bir inceleme sonucu alındı.

Sıkı Para Politikası Devam Edecek

Karar metninde, enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği belirtildi. Ayrıca, enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınlaşana kadar bu duruşun devam edeceği vurgulandı.

Enflasyon Eğilimi ve Yurt İçi Talep

Ağustos ayında enflasyon göstergelerinin ana eğiliminde belirgin bir değişim gözlenmediği ifade edildi. Üçüncü çeyrek verilerinin yurt içi talepteki yavaşlamayı teyit ettiğini belirten Kurul, temel mal enflasyonunun düşük seyrettiğini, ancak hizmet enflasyonundaki iyileşmenin yılın son çeyreğinde beklenildiğini kaydetti.

19 Eylül Perşembe dolar fiyatları 19 Eylül Perşembe dolar fiyatları

Enflasyon Üzerindeki Riskler

Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon sürecinde risk oluşturmaya devam ettiğini vurguladı. Para politikasındaki sıkı duruşun, yurt içi talebin dengelenmesi, Türk lirasının reel değer kazanması ve enflasyon beklentilerinin iyileşmesi yoluyla dezenflasyon sürecini destekleyeceği açıklandı.

Faiz Politikası ve İhtiyatlı Duruş

Kurul, politika faizini sabit tutma kararıyla birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu sürdüreceğini belirtti. Enflasyonda belirgin bir bozulma görülmesi durumunda para politikası araçlarının etkili şekilde kullanılacağı vurgulandı.

Makroihtiyati Adımlar ve Likidite Koşulları

Kredi ve mevduat piyasalarında beklenmedik gelişmeler olması halinde, parasal aktarım mekanizmasının ilave makroihtiyati adımlarla destekleneceği ifade edildi. Likidite koşullarının yakından izlendiği ve sterilizasyon araçlarının etkili şekilde kullanılmaya devam edileceği belirtildi.

Orta Vadeli Hedefler ve Fiyat İstikrarı

Kurul, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve orta vadede yüzde 5 enflasyon hedefine ulaşacak şekilde parasal ve finansal koşulları oluşturmayı hedeflediğini belirtti. Kararların öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alınacağı vurgulandı.

Kaynak: Haber Merkezi