Milyonluk düğün gündemi salladı: Gelin ve damat yaşadı! Milyonluk düğün gündemi salladı: Gelin ve damat yaşadı!

Eskişehirlileri artık endişelendiren kelimelerden biri olan obruk kelimesi Türkçede coğrafi bir terimdir. Obruk, yeraltındaki kireçtaşı veya diğer çözünür kayaçların suyla erimesi sonucu oluşan, genellikle yuvarlak veya oval şekilli büyük çöküntü çukurlara verilen addır. Konya Ovası'nda sıklıkla görülen bu çöküntüler, suyun yeraltında bir boşluk oluşturması ve bu boşluğun tavanının çökmesiyle meydana gelir. Karstik bölgelerde sıklıkla görülen obruklar bazen gölete de dönüşebilir.

Obruk neden olur?

Obruklar, karstlaşma adı verilen süreçle yeraltında kireçtaşı gibi çözünen kayaçların erimesi ve zamanla boşluklar oluşturması sonucunda meydana gelir. Yereltı suyu erozyona sebep olur ve genişleyen boşluğun tavanı bir süre sonra çökerek obruk oluşumuna sebep olur. Orbuk oluşumunun en önemli sebeplerinden biri de yeraltı sularının bilinçsizce kullanılması ve tarımdaki sulama faaliyetlerinin kontrolsüz yapılmasıdır.

Obruk neyin göstergesidir ve obruk tehlikeli midir?

Obruklar yeraltı su seviyesindeki azalma, toprak ve kaya zayıflaması, ekolojik değişiklikler, ani çökmeler, yerleşim ve tarım alanlarına zarar, altyapı zararları gibi önemli konularda doğanın verdiği sinyallerdir. Tehlike arz eden durumların işaretçisi olan obruklar tehlikelidir.

Muhabir: Merthan Süalp