Doğru egzersizlerin, omurgayı destekleyen kasları güçlendirerek postürü iyileştirdiğini vurgulayan Paksoy, omurga sağlığını korumak isteyenlere önemli tavsiyelerde bulundu.

Yüzme, Yürüyüş ve Yoga Önerisi

Omurga sağlığı için en ideal egzersizlerden birinin yüzme olduğunu ifade eden Op. Dr. Kemal Paksoy, “Yüzme, omurga üzerindeki baskıyı azaltarak kasları güçlendirir ve esnekliği artırır. Yürüyüş ise omurganın doğal hareketlerini destekleyerek postürü düzeltir ve bel ağrısını hafifletebilir. Ayrıca, yoga ve pilates gibi egzersizler de omurganın esnekliğini artırırken, kasları güçlendirir ve stresi azaltır.” dedi.

Omurga Sağlığını Korumak Için Egzersizin Önemi

Egzersiz Sırasında Ağrıya Dikkat

Egzersiz yaparken doğru tekniklerin uygulanmasının omurga sağlığı için kritik olduğunu belirten Paksoy, "Egzersiz sırasında ya da sonrasında omurgada ağrı hissediliyorsa, mutlaka ara verilmeli ve bir uzmana başvurulmalıdır." şeklinde uyarıda bulundu. Ayrıca, egzersize başlamadan önce ısınma hareketlerinin yapılması gerektiğini, bunun kasları ve eklemleri hazırlayarak yaralanma riskini azalttığını da ekledi.

Gece Terlemesi Ne Anlama Gelir? Nedenleri ve Çözüm Yolları Gece Terlemesi Ne Anlama Gelir? Nedenleri ve Çözüm Yolları

Aşırı Yükten Kaçınılmalı

Op. Dr. Kemal Paksoy, omurgasında patolojik sorun olan kişilerin dikkatli olması gerektiğini vurgulayarak, “Özellikle kemik erimesi tanısı olanlar darbe etkisi yapabilecek egzersizlerden kaçınmalı. Skolyoz hastaları ise omurgayı tek taraflı zorlayan asimetrik hareketlerden uzak durmalı.” uyarısında bulundu.

Kaynak: igf